Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hayvanların su ihtiyacını karşılamak için çeşmeler yapıldı

Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş, meralara yaptırdıkları sıvat ve sulukların hizmete girdiğini söyledi Meralarda otlayan hayvanların su ihtiyacını karşılamak üzere; Çelebi-Merkez, Çelebi-Karaağaç, Karakeçili-Akkoşan,...

Haber Giriş Tarihi: 30.08.2014 16:01
Haber Güncellenme Tarihi: 30.08.2014 16:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Hayvanların su ihtiyacını karşılamak için çeşmeler yapıldı
Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş, meralara yaptırdıkları sıvat ve sulukların hizmete girdiğini söyledi

Meralarda otlayan hayvanların su ihtiyacını karşılamak üzere; Çelebi-Merkez, Çelebi-Karaağaç, Karakeçili-Akkoşan, Keskin-Köprüköy, Keskin-Hacıaliobası, Sulakyurt-Akkuyu ve Balışeyh-Kenanbeyobasında olmak üzere İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce toplam 7 adet Sıvat (İçme Suyu Tesisi) yapıldı. 7 sıvat için toplam 14 bin TL kaynak kullanıldığı belirtildi.

Balışeyh Kenanbeyobası merasında yapılan suluk ve sıvatları İl Müdürü Recep Kırbaş, İlçe Müdürü Oğuzhan Guni, Kenanbeyobası köyü muhtarı Cahit Pehlivanlı ve ilçe müdürlüğünde bulunan mühendisler ile birlikte yerinde incelediler. İl Müdürü Recep Kırbaş, Kırıkkale’de halen 75 bin adet büyükbaş, 105 bin adet küçükbaş hayvan bulunduğunu açıklayarak, “İlimizde 48 bin 500 hektar alan meranın tahdit çalışmaları tamamlanmıştır. İhtiyaca binaen ve ödenekler ölçüsünde bu çalışmalara devam edilecek. Ayrıca iki adet mera ıslah projesi hazırlayarak 2015 yılında uygulanmak üzere bakanlığa teklif yapıldı.” dedi.

Su, hayvanların vücudunda değişik işlevlerin yerine getirilmesinde kullanılan temel bir ihtiyaç olduğunu söyleyen Kırbaş, “Genel olarak sığırlar günde 2-4 kez, koyunlar 1-2 kez su içerler. Su hayvanların verimini doğrudan etkiler. Özellikle süt ineklerinde, süt verimini doğrudan etkilemektedir. Düzenli olarak su ihtiyacını karşılayamayan hayvanlarda, canlı ağırlık artışında azalma görülür. Gerekli su ihtiyacı karşılanmadığı zaman, hayvanların canlı ağırlığında düşme görülebilir.” diye konuştu.

İki adet mera ıslah projesi hazırlanarak programa alınmak üzere Bakanlığa teklifi yapıldığını dile getiren Kırbaş, “Öte yandan mera tespit ve tahdit çalışmalarımız devam etmektedir. Şu an itibari ile İlimizde halen 69 bin hektar mera alanı bulunmakta olup bu alanların tespit çalışması yüzde 98 oranında, tahdit çalışmaları da yüzde 93 oranında tamamlanmıştır. Meralarımızın ıslahına yönelik Bakanlığımıza 2 adet mera ıslah projesi sunmuş bulunuyoruz. Bunlardan ilki Keskin İlçemiz Cinali Köyünde uygulanacaktır. Bu köyümüzde toplam 4 bin 568 dekar mera alanı mevcuttur. Daha önce işgali durumda olan, yoğun otlatma sonucunda zayıf hale gelen meralar planlanan Mera Islah Projesi kapsamında çeşitli uygulamalarla meradan devamlı ve maksimum hayvansal yem elde etmeyi hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.