Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hayırseverler destek verdi, Bulgaristan'daki 4 asırlık cami restore edildi

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde Bursalı iş adamların katkılarıyla restore edilen Bulgaristan'ın Provadya Meydanı’ndaki Yusuf Bey Camii ilk günkü orijinal hali ile yeniden ibadete açıldı. Beraberindeki DOSAB Başkanı Feridun...

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2014 14:31
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2014 14:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Hayırseverler destek verdi, Bulgaristan'daki 4 asırlık cami restore edildi
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde Bursalı iş adamların katkılarıyla restore edilen Bulgaristan'ın Provadya Meydanı’ndaki Yusuf Bey Camii ilk günkü orijinal hali ile yeniden ibadete açıldı.

Beraberindeki DOSAB Başkanı Feridun Kahraman, DOSABSİAD Başkanı Orhan Tezyaparlar ve bir grup iş adamıyla Varna’ya giden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, restorasyonu tamamlanan bir camiyi ibadete açtı, bir caminin temelini attı ve 400 çocuğun erkekliğe ilk adımını attığı sünnet şölenine katıldı. Bursa heyetinin Varna’daki ilk durağı Provadya Belediyesi oldu. Provadya Belediye Başkanı Filko Filev’i makamında ziyaret eden Başkan Altepe, iki ülke arasındaki komşuluk ilişkilerinin daha da sıcak hale gelmesi için gerekli desteği vermeye her zaman hazır olduklarını söyledi. Provadya Belediye Başkanı Filev ise Bursa heyetini ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde Bursalı iş adamlarının katkılarıyla restore edilen Provadya Meydanı’ndaki Yusuf Bey Camii ilk günkü orijinal hali ile yeniden ibadete açıldı. Provadya’daki 5 camiden ayakta kalmayı başarabilen tek cami olan ve 1623 yılında yapılan Yusuf Bey Camii’nin açılış törenine Bursa heyetinin yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Burgaz Başkonsolosu Evren Akyol, DPS İl Başkanı Ercan Sebahattin, Provadya Müftüsü Taner Veli ile çok sayıda soydaş katıldı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tüm Balkanlar’da olduğu gibi Bulgaristan’da da ecdat yadigarı eserleri ayağa kaldırmaya devam ettiklerini söyledi. Bulgaristan ve Türkiye arasında 100 yıllara dayanan komşuluk ve akrabalık ilişkileri bulunduğuna dikkat çeken Başkan Altepe, "Bu sıcak ilişkiler bir dönem kopma noktasına gelse de şimdi bu ilişkileri yeniden sıcak tutmak için elimizden gelini yapıyoruz. Çünkü biz komşuyuz ve bizim inancımızda komşu akrabadan daha yakındır. Provadya’dan geçerken bize bu camiyi göstermişlerdi. 400 yıllık bir eser. Bakımsızlık nedeniyle ihmal edilmiş, çatısı çökmek üzereydi. Hemen programımıza aldık. Her zaman olduğu gibi iş adamlarımız bu hayır işinde de yarışa girdi ve cami ilk günkü orijinal haliyle yeniden ibadete açıldı. Bizim bu çalışmalarda tek bir hedefimiz var. O da Bulgaristan’ın iyi olması, buradaki soydaşlarımızın mutlu olması. Herkesin kendi inanç ve kültürünü en iyi şekilde yaşaması. Umarım restore ettiğimiz bu cami dolup taşar ve soydaşlarımız inançlarını huzur ortamında yaşar." diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Burgaz Başkonsolosu Evren Akyol da Bulgaristan’da yaşayan Türk ve Müslüman nüfusun ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel hayata her türlü olumlu katkıyı vermesinin mutluluk verici olduğunu vurguladı. Yusuf Bey Camii Yaptırma Derneği Başkanı Rıfat Beytullah da kaderine terk edilen camiyi ayağa kaldıran hayırseverlere teşekkür etti. Cami açılışının ardından Trigoviç’te (Eski Cuma) kentine gelen Bursa heyeti, burada da Omurtag (Osmanpazarı) ilçesinde düzenlenen toplu sünnet şölenine katıldı.

MÜSLÜMAN KÖYE İLK CAMİ BÜYÜKŞEHİR’DEN

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bulgaristan programı kapsamında nüfusun büyük bölümünü Müslümanların oluşturduğu Yenibüyük köye de ilk camiyi kazandırmak için çalışmalara başladı. Geçtiğimiz haftalarda Bursa’ya gelip köylerine cami yapılmasını isteyen Yenibüyük köyü muhtarı Nilüfer Hamdi Hacıibrahimoğlu’nun talebi üzerine harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, proje çalışmalarını tamamladıktan sonra bu kadar kısa zaman içinde caminin temelini de atmayı başardı.

Cami olarak kullanılan derme çatma binanın önüne yapılacak yeni caminin temel atma töreninde konuşan Başkan Altepe, "Muhtarımız daha birkaç hafta önce gelip bizden yardım istedi. Her zaman olduğumu gibi hayırsever iş adamlarımız bu konuda da bizi geri çevirmedi ve hemen programa aldık. Bugün temelini attığımız cami inşallah kısa zamanda tamamlanacak. Camimiz şimdiden Yenibüyük köye hayırlı olsun." dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.