Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hareket, oyun ve temiz hava dijital medya ile değişilmez

Dijital medya araçları siyasilerin de teşvikiyle okullarda giderek yaygınlaşıyor. Siyaset ve ekonomi çevreleri daha çok gelişme çağrısında bulunurken, doktor ve uzmanların dijital medyanın tehlikeleriyle ilgili görüşleri birbirinden ayrılıyor....

Haber Giriş Tarihi: 30.08.2015 20:42
Haber Güncellenme Tarihi: 30.08.2015 20:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dijital medya araçları siyasilerin de teşvikiyle okullarda giderek yaygınlaşıyor. Siyaset ve ekonomi çevreleri daha çok gelişme çağrısında bulunurken, doktor ve uzmanların dijital medyanın tehlikeleriyle ilgili görüşleri birbirinden ayrılıyor. Tartışmalar devam ederken aileler tabletle oynayan üç yaşındaki çocuğu veya cebinde akıllı cep telefonu taşıyan ilkokul çağındaki çocuğu ile ilgili en doğru bilginin ne olduğunu bilemiyor.

Çocuk ve Genç Doktorları Federasyonu’ndan Till Reckert, dijital medyanın sağlık ve psikolojiye olan zararlarından emin. Reckert, “Olumsuz etkilerine her gün muayenehanelerimizde şahit oluyoruz” dedi ve akıllı telefonla ilgilenmeyi çocuğu ile ilgilenmekten önemli gören anne-babaları uyardı. Reckert’e göre olumsuz sonuçlara çocuklar katlanmak zorunda kalıyor.

Reckert bu konuda yalnız değil. Stuttgart’ta farklı sağlık branşlarından 20 doktorun oluşturduğu Doktor Çalışma Grubu okullarda fazla miktarda dijital medya kullanımının olumsuz sonuçları konusunda uyardı. Psikiyatrist ve beyin araştırmacısı Manfred Spitzer’in araştırmaları da bunu belgeliyor. Buna göre bu araçlarla birlikte öğrenciye fazla yüklenme, baş ağrısı, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ve benzeri psikolojik rahatsızlıklarda artış görülmüş.

‘Dijital Dünyada Çocuklar’ başlıklı araştırma ise doktorların uyarılarının ne derece itibara alındığını gösteriyor. Araştırmaya göre üç yaşındaki çocuklar dijital medyayı kullanıyor, beş yaşındaki çocuklarda ise bu cihazlar gündelik hayatın bir parçası. Bitkom Dijital Federasyonu da 10-11 yaş grubundaki çocukların yarısının akıllı telefon sahibi olduğunu hatırlatıyor.

Çocuk uzmanı Sabine Eder’e göre yasak ile gevşek tutma arasında iyi bir dozaj tutturmak gerekiyor. Eder, bu şekilde bu cihazların zarar yerine yarar da getirebileceğine inanıyor. Bütün uzmanların anlaştığı nokta ise bu araçların hiçbir zaman hareket, oyun, afacanlık ve temiz havanın yerini almaması gerektiği yönünde.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.