Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Geleceğin bilinçli tüketicileri ödüllerini aldı

Almanya’nın en önde gelen tüketicileri koruma örgütü Stiftung Warentest’in düzenlediği ‘Gençler Test Ediyor’ başlıklı yarışmasında dereceye girenler belli oldu. Yarışma kapsamında ürün ve hizmetleri en iyi şekilde test eden bu...

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2015 17:51
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2015 17:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Almanya’nın en önde gelen tüketicileri koruma örgütü Stiftung Warentest’in düzenlediği ‘Gençler Test Ediyor’ başlıklı yarışmasında dereceye girenler belli oldu.

Yarışma kapsamında ürün ve hizmetleri en iyi şekilde test eden bu çocuk ve gençler toplam 9 bin Euro’yu bulan ödüllerini Berlin’de aldı. Stiftung Warentest bu yarışmayı 1979 yılından beri düzenliyor. Amaç ise çocuk ve gençlik yıllarında bilinçli tüketim anlayışını yerleştirmek ve neyi nasıl ve ne kadar tüketeceğini bilen bir toplum yetiştirmek.

Yarışmada birinci gelen Alina Räther ve Mareike Töbeck böyle bir toplumun ferdi olmaya namzet. Schleswig-Holstein eyaletinden gelen bu öğrenciler bu bilince ulaşmak için bisiklet zillerini test etmiş.

Test esnasında zillerin bisiklet düştüğünde ne kadar dayanıklı olduğuna bakmışlar, ses tonunun yüksekliğini ölçmüşler, hırsızlık olayları karşısında yerinden ne kadar kolay çıkarıldığına dikkat etmişler ve havanın durumuna göre paslanıp paslanmadığını gözlemlemişler. Zillerin yarısına ‘iyi’ not veren Alina ve Mareike, bu testleri ile birinci oldu ve 2 bin Euro’luk ödülün sahibi oldu. Aşağı Saksonya’dan katılan altı kişilik bir öğrenci grubu ise tek kullanımlık mutfak aletlerini mercek altına almış.

Plastik tabak, bardak kaşık, çatal bıçaklara alternatif olabilecek ürünleri gözden geçiren ekibin kriterleri sağlamlık, ısıya karşı dayanıklılık ve çevre duyarlılığı olmuş. Bunun için palmiye yaprağı ve şeker kamışından yapılmış tabakları, tahta ve biyo-plastikten imal edilmiş çatal, kaşık ve bıçakları incelemiş ve şu sonuca varmış: Çevre dostu alternatifler pahalı ve plastik ürünlerle aşağı yukarı aynı kalitede. Öğrenciler bu testleri için 1500 Euro’luk ödüle layık görüldü.

Bremen’den katılan bir başka öğrenci grubu da el işi makasları üzerinde yaptıkları testle üçüncü oldu ve 1000 Euro’luk ödülün sahibi oldu. Öğrenciler makasla kaç el işi kâğıdının kesildiğine baktı, makasın ahşap çubuk gibi diğer el işi malzemelerini kesip kesmediğini inceledi, paslanmaya karşı dayanıklı olup olmadığını gözden geçirdi. Öğrenciler, özellikle markalı makasların iyi kesmediğini gördü.

Hizmet testi alanında yarışmaya katılıp birinci olan ise Kuzey Ren-Vestfalya’dan bir öğrenci oldu. Bu öğrenci, internette hangi dil portallarının yabancı dili en iyi öğrettiğini test etti. İkincilik ödülünü Bavyera’dan iki öğrenci aldı. Bu öğrenciler, bilgisayar ortamında resimlerle oynamayı sağlayan uygulamaları karşılaştırdı. Üçüncülük ödülü de aynı eyalete gitti. İndirimli uygulamalara bakan bir öğrenci, kullanım kolaylığı, verileri koruma ve hediyelik çeklerin çeşitliliğini karşılaştırdı.

2 BİNDEN FAZLA ÇOCUK VE GENÇ 500 TEST İLE YARIŞMAYA KATILDI

Yarışmanın hamiliğini bu yıl da Federal Beslenme, Tarım ve Tüketicileri Koruma Bakanlığı üstlendi. Ödül törenine katılan bakanlık müsteşarı Ulrich Kelber, “Tüketiciler alışveriş esnasında bu tür testleri uygulayamıyorlar. Bu bakımdan genç insanların ürünlerle ilgili beklentilerini test etmeyi öğrenmeleri önemli” dedi. Çocuk ve gençlerin 500 test gerçekleştirmesinden etkilenen Kelber, özellikle internetteki ürünlerin test edilmesinin önemli olduğuna işaret etti.

Yarışmaya Almanya çapında yaşları 12 ila 19 arasında değişen 2 bin 16 çocuk ve genç katıldı. 2016 yılı için gerçekleştirilecek yarışma için başvurular ise eylül ayında başlıyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.