Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fındığı hastalık vurdu, 10 fındıktan 4’ü boş

Samsun’un Terme ilçesinde başlayan fındık hasadı, fındıkların içinin boş çıkması sebebiyle çiftçiyi üzdü. Toplanan fındıkları patoz’a veren çiftçiler fındıkların boş çıktığını belirtti. Harmanlanan fındıkta kauçukla...

Haber Giriş Tarihi: 11.08.2015 09:34
Haber Güncellenme Tarihi: 11.08.2015 09:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Fındığı hastalık vurdu, 10 fındıktan 4’ü boş
Samsun’un Terme ilçesinde başlayan fındık hasadı, fındıkların içinin boş çıkması sebebiyle çiftçiyi üzdü. Toplanan fındıkları patoz’a veren çiftçiler fındıkların boş çıktığını belirtti. Harmanlanan fındıkta kauçukla beraber boş çıkan fındık fazla olunca, kayıp oranı da yükseldi. Üreticilerin şikâyetleri üzerinde sahada inceleme yapan Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu, “Mevsimdeki anormal değişimler hastalığa neden oldu. Küf ve sam (güneş yanığı) hastalığı yüzünden bugünkü kaybımız yüzde 40’ın üzerinde.” dedi.

“DALDAKİ FINDIK TAHMİNİ TUTMADI”

Türkiye genelinde farklı kuruluşlar tarafından yapılan fındık rekolte tahminlerinin bu yıl çok abartıldığını belirten Yetkin Karamollaoğlu, “Dalda yapılan fındık rekolte tahminlerinin gerçeği yansıtmadığını fındığı toplayınca gördük. Ziraat Odası olarak bu tahminin tutmayacağını ve spekülasyonlara neden olacağını hep söyledik. Türkiye genelinde 700 bin ton civarında fındık tahmini yapan kuruluşlar görecek ki bu rakamlar 500 bin tonun altında kalacak. Fındık toplanmaya başlandı, dalda iyi duran fındık patoza girince çoğu boşa çıktı. Kabuk var ama içi boş. Fındık, yağışların fazla olması nedeniyle 'Küf' hastalığına yakalandı. Küf hastalığından kurtulduk derken şimdi de 'Sam' hastalığının belirtilerini görmekteyiz. Bu nedenleri sıraladığımızda fındıkta yüzde 40'tan fazla.” diye konuştu.

Fındığın hassas bir bitki olduğunu anlatan Karamollaoğlu, "Her türlü hava şartından ani derecede etkilendiği için rekoltesini hemen etkiliyor. Bu hastalıklar yüzünden bazılarının açıkladığı gibi yapılan rekolte tahminlerine ulaşmamız mümkün değil. Hastalık yüzünden fındıkların içi boş, kabuğa aldanmayın” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“ÇİFTÇİNİN EMEĞİ ÜZERİNDEN KİMSE FİYAT OYUNU YAPMASIN”

Fındık fiyatını aşağılara çekmek ve haksız kazanç sağlamak isteyenlerin olduğunu belirten Karamollaoğlu, “Kimse kusura bakmasın, fındığın yetiştirme maliyetini bile bilmeyenlerin bugün fındık fiyatı üzerinden haksız kazanç sağlamak için ağızlarının suyu akıyor. Çiftçinin üretti fındığı şimdiden ucuza alıp satmanın planlarını yapıyorlar. Fındık tüccara inmeye başlayınca fiyatını düşük alıp yüksek fiyattan satmanın peşinde olanlar aldanacaklar, şimdiden fiyat oyunu haberleri kulağımıza geliyor. Terme Ziraat Odası olarak bizler de bu durumlara karşı bilinçli olarak üreticimizi uyarıyoruz ve bilgilendiriyoruz. Kimse çiftçinin emeği üzerinden, kurumayan teri üzerinden kazanç sağlamaya çalışmasın.” dedi.

“ZARAR ETMEK İSTEMİYORSANIZ, FINDIĞINIZI HEMEN SATMAYIN”

Çiftçilere seslenen Karamollaoğlu, şöyle konuştu: “Kimse fındık fiyatları oturuncaya kadar, piyasa belli oluncaya kadar fındığını aşağıya pazara indirmesin. Hatta imkânı olan varsa şimdi satmayıp fındığını bekletsin. Belli olmayan piyasada fındıklar ucuza gider ve çiftçimiz zarar eder. Zor şartlarda yetiştirdiğiniz fındıkta yüzde 40 kayıp olmuş durumda. Bir de ucuza sattığınız zaman hepten zarar edersiniz, bunun için çiftçilere sesleniyorum, fındığınızı hemen satmayın. Bekleyemiyorsanız da azar azar satın ki zarar etmeyesiniz" şeklinde tavsiyelerde bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.