Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Etiketsiz ürün satımı turist ile esnaf arasında güvensizlik oluşturuyor

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkan Yardımcısı Hüseyin Güneş, müşteri memnuniyetine bağlı turist şikayetlerinin başında 'etiketsiz ürün satımı' geldiğini söyledi.Turizm sezonu yaklaşırken sektör temsilcileri, sezonda...

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2015 16:10
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2015 16:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Etiketsiz ürün satımı turist ile esnaf arasında güvensizlik oluşturuyor
Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkan Yardımcısı Hüseyin Güneş, müşteri memnuniyetine bağlı turist şikayetlerinin başında 'etiketsiz ürün satımı' geldiğini söyledi.

Turizm sezonu yaklaşırken sektör temsilcileri, sezonda muhtemel yaşanabilecek sıkıntılara karşı sorumlulara şimdiden tedbir alın çağrısında bulundu. MATSO Başkan Yardımcısı ve turizmci Hüseyin Güneş, binlerce kilometre uzaklıktan Antalya'ya turist getirmenin zor olduğunu, esnafın alışverişte müşteri memnuniyetine özen göstermesi gerektiğini belirtti.

Sürdürülebilir turizmin temelini 'güven'in oluşturduğunu, bir turist memnuniyetsizliğinin sosyal medya aracılığıyla yüz binlerce kişiye ulaşabileceğine dikkat çeken Güneş, bölgede otellerin yaptırdığı müşteri memnuniyeti anketlerinde, büyük oranda en fazla şikayet ettikleri konuların başında etiketsiz ürün satımı olduğunu kaydetti.

Turistlerin, tezgahta alacağı ürünün fiyatını görmek istediğini belirten Güneş, aynı otelde kalan bir turistin, pazardan aldıkları aynı marka bir gömlek ve tişörtün farklı farklı fiyatlarda almasının güvensizlik oluşturduğunu ifade etti. Turizmde Türkiye'nin rakip ülkeleri Tunus, Mısır, Yunanistan'da, İtalya'da, İspanya'da ve Portekiz'de satılan üründe etiket fiyatı olduğunu vurgulayan Güneş, "Turistler pazardan alışveriş yaptıktan sonra otele döndüklerinde kendi aralarında aldıkları ürünlerin fiyat değerlendirmesini yapıyor. Aynı marka bir ürünün bir turist 10 Euro'ya alırken bir başkası 20 Euro'ya almışsa bu alışverişte güvensizlik oluşturur. Bunu önlemenin yolu etiketli ürün satmaktan geçiyor." diye konuştu.

Güneş, bölgede turizmcilerin geleneksel olarak yaptırdığı anketlerde turist şikayetlerinin başında etiketsiz ürün satma, fahiş fiyattan mal satma, zorla ürün satma, azarlama, laf atma, zorla dükkan içine çekme ve ürün satımında sabır göstermeme, laf atma ve mağduriyetini şikayet edecek merci bulamama olduğunu ifade etti.

TURİSTLERİN YÜZDE 80'İ ETİKETSİZ ÜRÜN SATIMINDAN RAHATSIZ

Manavgat Side Esnaf Birliği Derneği Başkanı Mehmet Ergen de her yıl düzenli olarak yaptırdıkları turist anketlerinde şikayetlerin başında etiketsiz ürün satımı geldiğini söyledi. 2 bin 500 turist üzerinde yaptıkları ankette turistlerin yüzde 80'inin etiketsiz ürün satımında şikayetçi olduğunu belirten Ergen, Avrupalı turistlerin pazarlık usulü alışveriş yapmayı sevmediğini, etiket fiyatı üzerinde ürün almayı sevdiğini kaydetti.

Etiketsiz ürün satımı nedeniyle aynı marka ürünü turistlerin farklı farklı fiyatlarda almasının güveni yok ettiğini belirten Ergen, ortalama 10 günlüğüne tatile gelen turistlerin ayıplı mal alımına karşı tatil sürem kısa hukuki işlemlerle uğraşamam diye genelde şikayette bulunmaya yanaşmadığının altını çizdi. Ergen, "Sezonda etiketsiz satıma izin verilmemeli. Etiketsiz ürün satımı turizmin imajına zarar veriyor. Turistler bu konudan şikayetçi. Bunun yanı sıra turist şikayetlerinin değerlendireleceği çok sayıda turizm danışma büroları olması gerekir." ifadesini kullandı.



En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.