Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'Engellilere acıyarak bakma ve dilenci muamelesinden vazgeçelim'

Antalya'nın Manavgat ilçesinde Dr. Hüseyin Vural Özel Eğitim ve Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Şerafettin Çetin, engellilere acıyarak, engellilerin sorunlarının çözülemeyeceğini söyledi. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ile ilgili açıklama...

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2013 16:29
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2013 16:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
'Engellilere acıyarak bakma ve dilenci muamelesinden vazgeçelim'
Antalya'nın Manavgat ilçesinde Dr. Hüseyin Vural Özel Eğitim ve Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Şerafettin Çetin, engellilere acıyarak, engellilerin sorunlarının çözülemeyeceğini söyledi.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü ile ilgili açıklama yapan Çetin, engellilere acıyarak bakılması ve dilenci muamelesi yapılmasının engellilerin sosyal hayatta ayakta kalma ve kendi kendilerine yetebilmelerinin önüne set çekeceği için uzak durulması gerektiğini kaydetti. Engelli olmanın ayıp olmadığı ve hiç kimsenin kendi özgür iradesiyle tercih etmediğini belirten Çetin, okullarında 99 engelli öğrencinin eğitim ve öğretim gördüğünü aktardı.

Avrupa ülkelerinde engelli öğrenciler hayata tutunmada ve hayatın bütün renklerinde var olması için çok sayıda sosyal sorumluluk projeleriyle var olduklarını belirten Çetin, bir dönem ailelerin engelli çocuklarından evlerine kapatarak gizlediğini, son yıllarda bunun yerini engellilerin rehabilitasyonunun ön plana çıkmasının toplumda bakış açısını da değiştirdiğini kaydetti.

Hiç engellinin dilenci olmadığı bilincinin toplumda 7'den 70'e yerleşmesi gerektiğinin altını çizen Çetin, "Engellilere acıyarak bakmak ve dilenci muamelesinde bulunmak sorunları çözmez. Sorunları daha karmaşık hale getirir. Engellilerimize acıyarak bakma yerine sosyal hayatın her kademesinde var olmaları için önündeki engelleri kaldırmalıyız. Engellilere acıyarak bakma ve dilenci muamelesinde bulunma onur ve gururlarını incitir. Onları sosyal hayata hazırlamaz. Engellileri mutlu olmayan bir toplum mutlu olamaz. Her sağlıklı bireyin her hangi bir sebeple engelli olma durumu var. Bu sebeple engelli kardeşlerimizin acıyarak, duygulanarak, gözyaşı dökerek ve dilenci muamelesinde bulunarak eline 1 lira sıkıştırarak onlara en büyük kötülüğü yapmış oluruz." ifadesini kullandı.

Okullarında Engelleri Aşıyoruz Bizde Üretiyoruz Projesi kapsamında engelli öğrencilerin kına, doğum günü, nikah ve sünnet şekeri hazırladıklarını belirten Çetin, öğrencilerin satışa bağlı aylık 75 ile 100 lira arasında gelir elde ederek kendi harçlıklarını çıkardıklarını kaydetti.

Bu tür projelerin öğrencilerin kendi ayakları üzerinde kalmasını sağladığını aktaran Çetin, sivil toplum kuruluşların bu tür sosyal sorumluluk projelerine destek vermelerinin toplumdaki zayıf halkayı güçlendireceğini söyledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.