Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eğitim Sen: Öğretmene istek dışı rotasyon sürgün anlamına gelir

Eğitim Sen Malatya Şube Eş Başkanı Tarık Kaya, öğretmenlerin tercih yerlerine göre atama yapılmaması durumunda, istekleri dışında rotasyona zorlanmasının açıkça sürgün anlamına geleceğini belirtti. Tarık Kaya, yaptığı açıklamada,...

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2014 15:11
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2014 15:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Eğitim Sen Malatya Şube Eş Başkanı Tarık Kaya, öğretmenlerin tercih yerlerine göre atama yapılmaması durumunda, istekleri dışında rotasyona zorlanmasının açıkça sürgün anlamına geleceğini belirtti.

Tarık Kaya, yaptığı açıklamada, kamuoyunda torba yasa olarak bilinen yasal düzenlemenin ardından yayınlanan Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği taslağında öğretmenler için rotasyon uygulamasının nasıl hayata geçirileceğine ilişkin bilgiler verildiğini anımsattı. Taslağın 35. maddesine göre, aynı işyerinde 8 yıl görev yapan öğretmenlerin isteğe bağlı ya da istekleri dışında il içinde başka okullarda görevlendirilmesinin planlandığını dile getiren Kaya, 42. maddede ise ‘İl içinde alanlarında ihtiyaç bulunmayanların atamaları, bulundukları ilde çalışılması gereken süre şartı aranmaksızın tercihleri doğrultusunda yer değiştirme döneminde il dışına yapılabilir’ denilerek böylece il dışı zorunlu rotasyonun da önü açıldığını vurguladı. Kaya, şöyle devam etti: “Yönetmelik taslağı rotasyon dışında başka sorunlar da getirmiştir. Eşleri farklı işkollarında ya da özel sektörde çalışan eğitim emekçilerinin eş durumu atamaları zorlaştırılmış, eş durumu atamalarında “eşlerin ihtiyaç olan yerde birleştirilmesi” kurala bağlanmıştır. Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerine öğretmen atamalarında sınav şartının kaldırılması, öğrenim özrü özür grubundan çıkarılırken, lisansüstü eğitim yapanlara ek puan verilmesi gibi çelişkili adımlar, MEB’in öğretmenleri hedef tahtasına koyduğunun kanıtıdır.
Yönetmelik taslağında belirtilen diğer sorunlarla birlikte öğretmenlerin tercihlerine göre atama yapılmaması durumunda isteği dışında rotasyona zorlanmasının açıkça sürgün anlamına geleceği açıktır. Milli Eğitim Bakanlığı öğretmene rotasyon uygulamasını hayata geçirmeden önce şu sorulara yanıt vermelidir. Rotasyon uygulaması kapsamında kaç eğitim emekçisi yer değiştirecektir? Yer değiştirmelerde öğretmenlerin aile ve yerleşim koşulları dikkate alınacak mıdır? MEB rotasyon uygulamasının ekonomik, sosyal, psikolojik, insani boyutlarını hesap etmiş midir? Rotasyon uygulamasının benzeri gelişmiş ya da gelişmekte olan herhangi bir ülkede uygulanmakta mıdır? Uygulanıyorsa nasıl uygulanmaktadır? Bakanlık bu konuda nasıl bir hazırlık yaptığını açıklamalıdır. Rotasyon uygulamasının öğretmenlere ve ülke ekonomisine ne kadar yük getireceği MEB tarafından hesap edilmiş midir?”

Hiçbir gerekçenin eğitimcileri öğrencisinden kopararak zorla başka bir işyerine göndermesini haklı çıkaramayacağının altını çizen Kaya, “MEB, Bugüne kadar her konuda olduğu gibi, bu konuda da üzerinde yeterince çalışmadan, yandaş sendika dışındaki sendikalara görüşlerini sorma zahmetine bile girmeden hareket edilmiştir. MEB’in zorlamasıyla on binlerce eğitim emekçisinin rotasyona tabi tutulmak istenmesi, her konuda olduğu gibi bu konuda da siyasal referansların, yandaş sendikanın isteklerinin belirleyici olmasını gündeme getirecektir. Bugüne kadar şube müdürleri ve okul müdürlerinin belirlenmesi sürecinde yaşananlar bu görüşümüzü doğrulamaktadır.
Böylesi bir uygulama, özellikle büyükşehirlerin sınırlarının son derece genişlediği bir dönemde açıkça ‘il içi sürgün’ anlamına gelecek, öğretmenlerin il dışına zorla gönderilmesi durumunda ise daha büyük mağduriyetler yaşanacaktır. Böylesi bir dayatmanın adı dünyanın her yerinde sürgündür ve kabul edilmesi mümkün değildir” dedi.

Eğitim sisteminde sorunları çözmek iddiası ile birçok düzenleme yapılmasına karşın mevcut sorunlara yenileri eklendiğini kaydeden Kaya, “Milli Eğitim Bakanlığı, bugüne kadar hayata geçirdiği eğitim politikalarındaki başarısızlığını sorgulamak yerine ülkenin dört bir yanında fedakârca çalışan öğretmenleri hedef alan adımlar atmayı sürdürmekte, sadece öğretmenlerin değil, bütün eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını zorlaştıran adımlar atmaktadır. Öğretmenler açısından tarihin en büyük sürgünü anlamına gelen ve on binlerce öğretmeni yakından ilgilendiren, ‘öğretmenlere rotasyon’ uygulaması için ilk adım atılmış, okullarda yeni ve kitlesel bir tasfiye için düğmeye basılmıştır. Sendika olarak rotasyon dayatması konusunda da eğitimcilerin hak ve çıkarları doğrultusunda taraf olduğumuzun ve bu işin peşini bırakmayacağımızın bilinmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.