Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doğu eyaletlerde hükümet kurma aşaması tamamlanmak üzere

Almanya'nın Saksonya, Brandenburg ve Thüringen’de seçimlerden sonra hükümet kurma aşaması adım adım tamamlanıyor. Brandenburg’da Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Sol Parti geçen yasama dönemindeki ortaklığın devamına karar verdikleri için,...

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2014 17:50
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2014 17:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Almanya'nın Saksonya, Brandenburg ve Thüringen’de seçimlerden sonra hükümet kurma aşaması adım adım tamamlanıyor. Brandenburg’da Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Sol Parti geçen yasama dönemindeki ortaklığın devamına karar verdikleri için, diğer eyaletlere kıyasla hükümet kurma süreci daha hızlı ilerliyor. Başbakan Dietmar Woidke’nin yönetimindeki Kırmızı-Kızıl koalisyon, hükümet anlaşmasını yaklaşık iki hafta önce tanıtmıştı. Bu ayın sonuna kadar bu anlaşma parti yönetimi, üyeleri tarafından onaylanması öngörülüyor.

Saksonya’da ise Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi ile SPD arasındaki hükümet anlaşması bu hafta tanıtıldı. Hür Demokrat Parti (FDP) meclise giremediği için CDU yeni ortak arayışına girmiş, Yeşiller ve SPD ile yaptığı ön görüşmelerin sonucunda Büyük Koalisyon kurulması kararlaştırılmıştı. Başbakan Stanislaw Tillich ile SPD lideri Martin Dulig 110 sayfalık anlaşmanın taslağını kamuya tanıtmasına rağmen henüz parti yönetimleri onaylamadığı için imzalamadı. Saksonya’da yeni hükümet Kasım ayının ortalarında işbaşı yapması bekleniyor.

Doğudaki bu üç eyalet arasında hükümet kurma süreci en zor Thüringen’de geçeceği bekleniyordu. CDU’lu Eyalet Başbakanı Christine Lieberknecht, SPD’yi Büyük Koalisyon için ikna edemedi. SPD ve Yeşiller Partisi, Sol Parti’nin liderliğinde Kızıl-Kırmızı-Yeşil hükümeti kurulmasından yana karar aldı. ‘Sol ittifakı’ 46 vekili ile sadece salt çoğunluğu elinde bulunduruyor. Muhalefetteki CDU ve Almanya İçin Alternatif’in (AfD) mecliste toplam 45 sandalyesi mevcut.

Bu hafta içinde SPD’den sonra Yeşiller’in de ‘sol ittifaka’ onaya vermiş oldu ve şimdi hükümet kurma süreci başlayacak. Yıl sonuna kadar görüşmeler tamamlanması ve Bodo Ramelow’un ‘ilk Sol Partili başbakan’ seçilmesi bekleniyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.