Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doğa harikası Karagöl, modern tesislere kavuştu

Artvin Valiliği ile Kaçkar Turizm Birliği'nin katkılarıyla yapımı gerçekleştirilen "Borçka Karagöl Tabiat Parkı Tesisleri" halkın yoğun katılımıyla düzenlenen törenle hizmete açıldı. Borçka Karagöl Tabiat Parkı tesisleri açılış...

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2014 19:12
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2014 19:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Doğa harikası Karagöl, modern tesislere kavuştu
Artvin Valiliği ile Kaçkar Turizm Birliği'nin katkılarıyla yapımı gerçekleştirilen "Borçka Karagöl Tabiat Parkı Tesisleri" halkın yoğun katılımıyla düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Borçka Karagöl Tabiat Parkı tesisleri açılış törenine Artvin Valisi Kemal Cirit, AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Çelik, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Vali Yardımcısı Hasan Ongu, Mutlu Almalı, Borçka Belediye Başkanı Aslan Atan, Doğu Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Hopa Belediye Başkanı Nedim Cihan, Murgul Kaymakamı Eyüp Özdemir, kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaşlar katıldı. Açılış töreni Borçka Halk Eğitim Merkezi Grup Neni müzik gurubunun okuduğu bir birbirinden güzel yöresel türküler katılımcılardan bol bol alkış aldı. Daha sonra Borçka Halk Eğitim Merkezi Kafkas Rüzgarı Halkoyunları ekibinin sunduğu horona Vali Cirit, Milletvekili Kışla ve Artvin Belediye Başkanı Kocatepe ile vatandalar eşlik ederek büyük bir halka oluşturması güzel bir manzara oluşturdu.

Zaman zaman sağanak yağış ve sisli bir havada gerçekleşen açılış töreninde konuşan Vali Cirit yaptığı konuşmada, Türkiye'nin saklı cennetleri arasında gösterilen Borçka Karagöl Tabiat Parkı'na, doğaya uygun olarak ahşaptan inşa edilen dinlenme tesisinin doğaseverlerin hizmetine açmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Bugün doğal bir güzelliği paylaşmak üzere bir araya geldiklerini belirten Vali Cirit, "Bu güzellik bizden kaynaklanan bir durum değil. Allah'ın Borçka'ya hediye ettiği bir güzellik bizde bu güzellik tanınsın, ortaya çıksın ve bu güzelliğine daha da güzellik biz sunalım istedik. Bu tesisimizi yaparak turistlerin Borçkalıların hizmetine sunmuş olduk." dedi.

Artvin’in geleceğini turizmde aradığını söyleyen ve bunu da başarmak istediklerini belirten Vali Cirit, "Arhavi'den giren, Sarp Sınır Kapısı’ndan giren, Kemalpaşa'dan giren insan Şavşat Yusufeli'nden çıkarken tüm güzellikleri görüp çıkacak ve bu güzellikleri gittiği yerlerde anlatarak değerlendirmemizi sağlayacak. En son Sayın Başbakanımızı 4 gün kadar burada ağırladık. Sadece bir ilçemizde ağırladık. Buna bile 4 gün yetmedi. Bizim her ilçemizde dışarıdan gelen misafirlerimizi uzunca bir süre misafir etme şansımız var. Bu tesislerimizin hem Borçkamıza hem de Artvinimize hayırlı olmasını diliyorum." diye konuştu.

Karagöl ile çevresindeki vadiler ve yaylaların yılın her mevsimi ortaya çıkan renk cümbüşü ve doğal güzelliğiyle ziyaretçilerini adeta büyülediğini belirten Cirit, şunları kaydetti:
"Borçka Karagöl Tabiat Parkı'nı yılda yaklaşık 40 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etmekte. Yeni dinlenme tesisinde günübirlik ziyaretçilerimize 5 personelle hizmet verilmesini planlandık. Artvin Valiliği ve Kaçkar Turizm Birliği'nin katkılarıyla mevcut tesis betonarme ve kullanılamaz durumda olduğundan bina yıkılıp göl alanından geri çekilerek yerine ahşap, yaklaşık 170 metrekarelik kapalı alana sahip yöre mimarisine uygun ahşap bir tesis inşa ettik. Park içinde mevcut diğer betonarme yapıların tamamı yıkılarak yerlerine daha modern ahşap yapılar yapıldı."

Tesisin günübirlik gelen ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yapıldığını, tesisin ve çevre düzenlemesinin yaklaşık 650 bin liraya mal olduğunu belirten Cirit, göle yakın bir mesafede kurulan otopark alanının genişletilerek saha düzenlemesi yapıldığını ve göl çevresinde bulunan yürüyüş parkurunun stabil hale getirildiğini anlattı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut Borçka Karagöl'ün 19. yüzyıl sonunda heyelan sonucu oluştuğunu ifade ederek, çevre ve jeolojik yapısı sebebiyle 2012 yılında bakanlık tarafından tabiat parkı ilan edildiğini söyledi. Borçka Karagöl Tabiat Parkı'nın toplam 368 hektarlık alana sahip olduğunu hatırlatan Bulut, tabiat parkının gelişme planının 2013 yılında onaylandığını ve tabiat parkına yılda 40 bin ziyaretçi beklediklerini dile getirdi. Bulut şunları söyledi: "Tabiat parkımızın imar planı hazırlık çalışmaları devam etmekte olup en kısa sürede buraya yakışır tesislerin yapımı için ihalesi gerçekleştirilecektir. Gölümüzün çevresinde yürüyüş yolu çalışmaları devam etmekte olup inşallah ziyaretçilerimizin hizmetine sunulacaktır."

Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe ise ilin kabuğunu kırmaya devam ettiğini belirterek, "Borçka Karagöl'üyle kırıyor, Şavşat Karagöl'üyle kırıyor, Ardanuç'uyla Cehennem Kanyonu ile kırıyor. Artvin Kafkasör'üyle, kayak tesisleriyle kırıyor Hopa'sıyla Arhavi'si ile kırıyor." dedi. Kocatepe, Artvin'in artık turizmde özellikle de doğa turizminde bir seferberlik ilan ettiğini kaydederek, "Bu organizasyonda bu seferberliğin bir parçası olarak sizlerle birlikte güzelleşerek devam ediyor. Arzu ediyoruz ki Artvin'de yeni yeni başlayan turizm faaliyetleri bir görüp bir çay içip gidilecek şekilde olmasın. Bu tür sosyal tesislerle ekonomik değeri olan yerlerle Artvin'imize yerli yabancı turist gelsin. Bir hafta 10 gün bütün ilçelerini yatarak yiyerek, dinlenerek gezsin. Hem kendi dinlensin hem de bizim burada daha çok ekonomik çanlılık oluştursun. Artık turizm gezip görme değil, ekonomik bir gerçekliktir." sözlerini kullandı.

Borçka Belediye Başkanı Aslan Atan ise Artvin turizmi denince Borçka Karagöl güzellikleriyle öne çıkan yegane yerlerden birisi olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Yöremize halkımızın teveccühü ülkemizin her yerinden artarak devam ediyor. Her yıl yöreyi ziyaret eden turist sayımız katlanarak artıyor. Bu da şu demek: Tesisleşmeye ihtiyacımız var. Kalma yerlerine ihtiyacımız var. Bu başlangıç olur ve bu tarz tesislerin artarak devam edeceği umut ediyorum."

Artvin Milletvekili İsrafil Kışla da Artvin'in geleceğinde turizmin olmazsa olmazlardan birisi olduğunu belirterek, şunları ifade etti: "Artvin'de turizm potansiyelinin en yüksek olduğu ilçelerin başında da Borçka gelir. Gerek Karagöl'üyle gerek Macahel camili bölgesiyle turizm için en ideal bölgemiz Borçka. Artvin'e sahile en akın ilçe olarak turizme en yatkın ilçe. Doğal güzellikleriyle de müstesna bir yeri var. Uzun Göl'deki gibi Ayder'deki gibi çirkin bir yapılaşma olmaması için, daha doğal daha güzel mekanlar oluşturmak için ilk önce Borçka Karagöl'ün uzun vadeli planlarını yaptırdık ve Kültür ve Turizm Bakanlığından onaylandı. Bu planlar doğrultusunda ilk yapılan tesisimizi İl Özel idaremiz Valilik desteğiyle yaptı. Burada daha farklı şeyler de olacak ama her şey plan çerçevesinde olacak. Plansız hiçbir şey olmayacak." Tören, sanatçı Hatice Taştan’ın verdiği konserle sona erdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.