Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Deprem uzmanı Doç. Gündoğdu: Şu anda büyük bir deprem beklemiyoruz

İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi, deprem uzmanı Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, son Ege depreminin Kuzey Anadolu fay hattının bitiş noktasında gerçekleştiğini söyledi. Gündoğdu, “Bütün fay hattı harekete geçti. Yunanistan’a kadar gitti,...

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2014 15:59
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2014 15:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Deprem uzmanı Doç. Gündoğdu: Şu anda büyük bir deprem beklemiyoruz
İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi, deprem uzmanı Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, son Ege depreminin Kuzey Anadolu fay hattının bitiş noktasında gerçekleştiğini söyledi. Gündoğdu, “Bütün fay hattı harekete geçti. Yunanistan’a kadar gitti, Saros körfezinin yarısına kadar devam ediyor. Saros körfezinden bize doğru dönmesi beklenmiyor. 1912 yılında orada deprem oldu. O depremden sonra yüz yıl geçtiğine göre herhangi bir büyük deprem enerji birikimi imkansız. Ama Yunanistan tarafına doğru büyük yıkıcı bir deprem olasılığı var.” dedi.

Bursa Nilüfer Belediyesi Engelliler Hizmet Birimi ve Sivil Savunma uzmanlığınca yürütülen ‘Enabis’ projesi kapsamında 5 engelli okulun öğrencilerine acil durum çantası dağıtıldı. Törene Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile birlikte İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi ve deprem uzmanı Doç. Oğuz Gündoğdu, İstanbul AFAD İl Müdürlüğü Koordinatörü Özden Işık ve DOHAD Başkanı Fuat Agalday katıldı.

İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi ve deprem uzmanı Doç. Oğuz Gündoğdu, program öncesinde son Ege depremine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Son depremin Kuzey Anadolu fay hattının bitiş noktasında gerçekleşen bir kırılma olduğunun altını çizen Doç. Oğuz Gündoğdu, şunları söyledi: “Çeşitli büyüklükler verdiler ama son verilen 6.9 büyüklüğünde bir deprem olduğunu gösteriyor. Bütün fay hattı harekete geçti. Yunanistan’a kadar gitti, Saros körfezinin yarısına kadar devam ediyor. Saros körfezinden bize doğru dönmesi pek beklenmiyor. Çünkü 1912 yılında orada deprem oldu. O depremden sonra yüz yıl geçtiğine göre herhangi bir büyük deprem enerji birikimi imkansız ama Yunanistan tarafına doğru büyük yıkıcı bir deprem olasılığı var. O yüzden de bir takım ipuçları görüyoruz ama olacak diyemeyiz.”

“Bunun arkasından büyük deprem gelir mi? sorusuna ise Gündoğdu, şu cevabı verdi: “Ben de merak ediyorum doğrusu. Son kısmı hariç ben biliyorum ki onun fiziksel bir boyutu yok. Yani oradaki bir deprem bize enerji olarak bindirdi ama devede kulak misali... yani hiçbir kale alınmayacak bir enerji. Ama 17 Ağustos'un bindirdiği enerji önemli. O da tetikleme 17 Ağustos'ta oldu zaten. Yani bundan sonraki kırılma karşılıklı kayanın mukavemetini yendiği an biz beklediğimiz deprem oluyor, demektir. Şu anda da onun belirtilerini görmüyoruz.”


"KARINCALAR DA DAHİL DEPREM SÜRECİNİ TAKİP EDİYORUZ"

Yaşanan panik havasına da değinen Gündoğdu, “Bu çok oldu, birkaç kere Kandilli Rasathanesi'nden çalışanımız var, o söyledi, en sonunda ben buradan karşıya geçiyordum, İstanbul birbirine girmiş ve Oğuz hoca şunları söylemiş gibi her şeyi kullanıyorlar. Yani bu işin aslı var mı? Yok mu? Neye dayanıyor belli değil. Halbuki biz hiç bir grafiklerimizde anormal bir değişim görmedik. Deprem bizi dinleyecek hali yok belki küt diye de olabilir ama olmaz. Çünkü bir depremin hazırlığı çok uzun sürede beliriyor. O süreç içinde zaten anormal olan şeyleri biz değerlendiriyoruz, buna karıncalar da dahil.” diye konuştu.

Ellerinde, büyük bir deprem olacağını gösteren bir işaretin olmadığının altını çizen Oğuz Gündoğdu, şunları söyledi: “Bu deprem konusunu amatörce çalışan insanlar paniğe neden oldu. Bunlar görülüyor ki bir önlem almak lazım. Bu işin etik kurallarını koymak lazım. Kanunla falan olmaz bu işler, yasak-masak olmaz bu işler. Bu bir etik kuralı oluşturacağız bizim AFAD’la birlikte bu işe girmemiz gerekiyor, geç bile kalmışız, son durum bunu gösteriyor.”

Bursa için deprem gözlem istasyonunun tamamlanmaya çalışıldığını dile getiren İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi ve deprem uzmanı Doç. Oğuz Gündoğdu, “Yunanistan’da yaşanacak olası büyük deprem Türkiye’yi ne derece etkiler?” sorusuna şu karşılığı verdi: “Buraya bakarsak 6.9 bile olsa bir depremin bunu yapması mümkün değil. 200 kilometre boydan boya kırılan alanda oluşan depremlerin çizgisel dağılımı. Bunlar zaten Kuzey Anadolu fay hattının depremi olduğunu gösteriyor. Bu da gösteriyor ki o kısım harekete geçti ve çok uzun süredir de depremin olmaması tedirginlik veriyor. Bu bağlamda içeride olsa bile çok büyük bir deprem bekleyemeyiz, enerji yok çünkü. Ama Yunanistan tarafı öyle değil.” Gündoğdu, ayrıca Ege depreminden önce devamlı bir hareketlilik hissetlerini sözlerine ekledi.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.