Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cumhuriyet döneminden kalma fabrika hala çalışıyor

Aksaray’a Tarihi Kentler Birliği’nin 'Süreklilik Ödülü'nü kazandıran Azmi Milli Un Fabrikası, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla kurulmuş çok önemli bir fabrika.Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta,...

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2013 13:34
Haber Güncellenme Tarihi: 27.10.2013 13:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cumhuriyet döneminden kalma fabrika hala çalışıyor
Aksaray’a Tarihi Kentler Birliği’nin 'Süreklilik Ödülü'nü kazandıran Azmi Milli Un Fabrikası, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla kurulmuş çok önemli bir fabrika.

Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, un fabrikasının uzun yıllar ordunun un ihtiyacını karşıladığını hatırlatarak, kuruluş hikayesini şöyle aktardı: "Bu özelliği ile de çok önemli bir hizmete imza atmış bir un fabrikamızdır. 1920’li yıllarda Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki bir toplantıda Atatürk’ün bir konuşmasında ordumuzun ve hükümetin ciddi anlamda ihtiyacı olduğunu söylediğinde o dönemin milletvekili olan Vehbi Bey, Meclis'te söz alarak 'Paşam eğer müsaade buyurursanız ordumuzun ve hükümetimizin gerekli olan ihtiyacını karşılarım' der. Ve ihtiyaçları karşılayacağını beyan eder. Atatürk’te der ki 'Vehbi Bey sizin bir ihtiyacınız bir arzunuz var mı?' der. Vehbi Bey, 'Paşam memleketim olan Aksaray’ın vilayet olmasını ve Aksaray’a bir un fabrikası kurulmasını özellikle istirham ediyorum.' der. Atatürk orada talimatı verir ve Aksaray’ın vilayet olmasını, aynı zamanda Aksaray’a un fabrikası kurulması talimatını verir. Halkın desteği ve katkısı ile kurulduğu için fabrikaya 'Azmi Milli' adı verilir. Yani milletin azmi ile kurulduğu için adı 'Azmi Milli' olur. Fabrika 1924 yılında faaliyete geçer."

FABRİKA KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETİYOR

Belediye Başkanı Nevzat Palta, fabrikanın bir özelliğinin de elektriğini üretmeye başlaması olduğunu kaydederek, "Bir hidrolik santrali vardır. Kendi elektriğini kendi üretir. Şu anda bile hala elektrik üretir. Aksaray Belediyesi olarak üretilen elektriği biz yaz aylarında kullanıyoruz. O yıllarda tabi Aksaray’ın nüfusu az. Azmi Milli'nin hidrolik santralinde üretilen elektrikle Aksaray aydınlatılmaktadır. Türkiye’de elektrikle aydınlatılan ilk veya ikinci illerden bir tanesi de Aksaray’dır." şeklinde bilgi verdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.