Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çukurova Üniversitesi’nde yeni bir laboratuvar hizmete girdi

Üniversite Akademik Performans Sıralaması listesinde 'En iyi 9’uncu Türk Üniversitesi' ilan edilen Çukurova Üniversitesi’nde yeni bir laboratuvar daha hizmete girdi. Türkiye’de sadece 5 merkezde bulunan ve dördüncü sırada da Çukurova...

Haber Giriş Tarihi: 23.07.2015 13:34
Haber Güncellenme Tarihi: 23.07.2015 13:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çukurova Üniversitesi’nde yeni bir laboratuvar hizmete girdi
Üniversite Akademik Performans Sıralaması listesinde 'En iyi 9’uncu Türk Üniversitesi' ilan edilen Çukurova Üniversitesi’nde yeni bir laboratuvar daha hizmete girdi. Türkiye’de sadece 5 merkezde bulunan ve dördüncü sırada da Çukurova Üniversitesi’nde kurulan Jeokronolojik Ve Jeokimyasal Analizi için Örnek Hazırlama Laborutuvarı, jeolojik problemlerin çözümünde önemli bir katkı sunma potansiyeline sahip olacak.

Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Parlak ve Öğretim Görevlisi Dr. Fatih Karaoğlan tarafından hazırlanan projelerin TUBİTAK tarafından desteklenmesi sonucunda üniversite, ileri düzeyde jeokronolojik ve jeokimyasal analizi yapmak üzere örnek hazırlama laboratuvarına kavuştu.

Çukurova Üniversitesi’nde dördüncü sırada kurulan bu laboratuvar Türk Üniversiteleri içinde sadece İTÜ, İstanbul Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve ÖDTÜ olmak üzere 5 merkezde bulunuyor. Prof. Dr. Osman Parlak ve Öğretim Görevlisi Dr. Fatih Karaoğlan’ın girişimleri sonucunda TÜBİTAK projeleri ile başlatılan çalışmalar sonucu Jeoloji Mühendisliği Bölümü ve Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü’nün destekleri ile laboratuvar aktif hale getirildi.

Kayaların jeolojik kökeni ve jeolojik tarihçesini ortaya çıkarmak için kullanılan laboratuvarla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Osman Parlak, günümüzde yerbilimleri alanında jeolojik problemlerin çözümünde izotropik tarihlendirme ve jeokimyasal analizlerinin önemli bir yer tuttuğunu belirterek bu analizlerin 'örnek hazırlama ve analiz' olmak üzere iki safhada yapıldığını söyledi.

Laboratuvarda hazır hale getirilen örnekler üzerinde ileri izotopik tarihlendirme (U-Pb, Ar-Ar, Fizyon İzi vb) ve ileri jeokimyasal analizler gerçekleştirilebileceğini belirten Prof. Dr. Parlak, “Laboratuvarda Çeneli Kırıcı, Otomatik Elek Sallayıcı, Sallantılı Masa, Frantz Manyetik Seperatör, Ağır Sıvı, Binoküler Mikroskop, Soğuk Kalıplama, Lepleme ve Parlatma, Hassas Kesme, Çeker Ocak ile Etüv isimli cihazlar bulunuyor. Bu tip laboratuvarların kurulması, ileriki dönemlerde izotopik analiz laboratuvarlarının üniversitemiz bünyesine kazandırılmasına temel teşkil edebilecektir.” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.