Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çorum'da 3 gün boyunca İbn Haldun konuşulacak

İktisat ve sosyoloji üstadı orta çağ İslam dünyasının son büyük filozofu İbn Haldun, Çorum'da 3 gün boyunca konuşulacak. Hitit Üniversitesi ve Çorum Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen ''Uluslararası İbn Haldun Sempozyumu''...

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2013 15:10
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2013 15:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çorum'da 3 gün boyunca İbn Haldun konuşulacak
İktisat ve sosyoloji üstadı orta çağ İslam dünyasının son büyük filozofu İbn Haldun, Çorum'da 3 gün boyunca konuşulacak. Hitit Üniversitesi ve Çorum Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen ''Uluslararası İbn Haldun Sempozyumu'' başladı. Anitta Otel'de düzenlenen sempozyuma Katar, Tunus, Ürdün, Cezair gibi dünyanın birçok ülkesinden önemli fikir adamları ve Türkiye'nin de 4 bir tarafından 70'e yakın akademisyen katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Rektör Alkan, İslam medeniyetinin gurur duyduğu önemli bilim adamlarından, düşünürlerinden biri olarak İbn Haldun'un kabul edildiğini söyledi.
''Cemil Meriç'in tabiri ile 'Göklere yükselmiş bir kartal' olan İbn Haldun hangi sıfatla anılırsa anılsın yetersiz kalmaktadır. ''diyen Alkan, sadece İslam dünyasının değil batılı entellektüeller tarafından da büyük bir bilim adamı olarak tanındığını ve yorumladığını dile getirdi. Alkan, ''Sosyolojinin kavramlarını teorik bir bakış açısıyla ilk kez yorumlayan İbn Haldun'un toplumsal hayata ve modern anlamda sosyolojiye dair en önemli ve çığır açan kitabı Mukaddime olmuştur. Mukaddime tarih felsefesinden sihir ve simyaya, toplumsal değişimden ekonomiye pek çok alanda bilgilerin yer aldığı bir eserdir. Yine Cemil Meriç'in Mukaddime için 'bulutları dağıtan bir rüzgar' nitelemesini yaptığı bu eserde İbn Haldun, gördüğü ve yaşadığı olaylardan edindiği sosyal, insani ve siyasi izlenimleri güçlü analizlerle yorumlamıştır. Medeniyet, göçebelik ve kentlilik, toplumsal çelişkiler, soyluluk kavramı, ticaret ve sanat gibi pek çok meseleyi tarihsel esasları ve sosyolojik etkenleri açısından ele almıştır.'' dedi.

Dünyanın bilim tarihinde saygın bir yer edinen İbn Haldun'u ve eserlerini batı dünyası tarafından çok geç fark edilse de günümüzde büyük bir takdirle anıldığını ifade eden Rektör Alkan ''Eserlerini analiz etmeye devam etmektedir. Pek çok teoriyi ortaya atan ve analiz eden ve Sosyoloji Bilimi'nin kurucusu kabul edilen İbn Haldun, ABD eski Başkanı Ronald Reagan gibi siyasetçilerin de ekonomik teorilerinden ilham almış olduğu değerli bir bilgindir. Fikirleri yaşadığı asrın asırlarca ötesinde olan modern siyaseti kuran tarihteki ilk sosyologdur.'' diye konuştu.

Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Mesut Okumuş da İbn Haldun'un anlaşılması ve konuşulması için yapılan sempozyum olduğunu kaydetti. Türkiye'nin birçok şehrinden akademisyenin geldiğini ve bunun yanında Ortadoğu'dan da misafirleri olduğunu dile getiren Okumuş, sempozyumun başarılı geçmesi temennisinde bulundu.

Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül ise sosyal faaliyet ve bunun yanında yapılan uluslararası sempozyumlarında kentte zaman zaman düzenlendiğini hatırlattı. Belediye olarak bu ve benzeri programlara yardımcı olmaktan gurur duyduklarını aktardı.




En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.