Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çiftçiler, gübre fiyatının pahalılığından yakınıyor

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen illeri arasında yer alan Yozgat’ta hububat hasadını tamamlayan çiftçiler ekim ayı için şimdiden hazırlıklara başladı. Buğday tohumu, gübre ve mazot ihtiyacını şimdiden temin etmek için arayışa...

Haber Giriş Tarihi: 01.08.2015 17:21
Haber Güncellenme Tarihi: 01.08.2015 17:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen illeri arasında yer alan Yozgat’ta hububat hasadını tamamlayan çiftçiler ekim ayı için şimdiden hazırlıklara başladı. Buğday tohumu, gübre ve mazot ihtiyacını şimdiden temin etmek için arayışa giren bölge çiftçisi en fazla gübre fiyatının pahalı olmasından yakınıyor.

Yerköy İlçesine bağlı Orhan Köyü çiftçilerinden Hasan İnan, hububat hasadını tamamladıklarını şimdiden ekim hazırlıklarına başladıklarını belirterek, “Çiftçilerimizin hali gerçekten perişan. Buğday hasadını yaptık ve ürünümüzü de sattık. Bir yıl emek veriyoruz ve emeğinizin karşılığını maalesef alamıyorsunuz. Sebebi ise girdi fiyatlarının pahalı olması. Bu yıl buğday fiyatını geçen yıldan 10-15 kuruş daha ucuza satmak zorunda kaldık. Mazot, gübre ve ilaçlara gelen zamlar bizlerin belini büküyor. Kendi işçiliğimi de hesaplasam mahsülden aldığım para kendi masrafını karşılamaz. Hal böyle iken gübreye, mazota ise her yıl zam üstüne zam devam ediyor.” dedi.

'ÇİFTÇİLERİMİZ MADDİ AÇIDAN GEMİSİ OLANDAN DAHA MI ZENGİN MAZOTU PAHALI KULLANIYOR'

Gemilerde kullanılan mazottaki ÖTV ve diğer vergi indirimlerin çiftçilerde de olması gerektiğini vurgulayan Hasan İnan, çiftçiler maddi açıdan gemisi olanlardan daha mı zengin de mazotu pahalı kullanıyor diye sordu. İnan, şöyle devam etti: “Bugün şehirde yaşayan vatandaşlarımızın hemen hemen bütün ihtiyaçlarını köylü vatandaşlarımız karşılamaktadır. Bizler bütün imkansızlıklara rağmen ürünlerimizi üretmeye çalışıyoruz. Ben şahsen tarlamı ekimini yapmak istemiyorum. Ama köyde yaşadığım için tarlamın boş kalmaması için mecburen ekim yapıyorum. Yüzlerce çiftçimizde benimle aynı düşüncede. Şuan gübre tonu 2 bin liraya yaklaştı, mazot fiyatı 4 liraya, ilaç ve diğer masraflarla bu çiftçimiz nasıl tam anlamıyla ekim yapsın. Öte yandan buğday fiyatları ise 10 yıldır yerinde sayıyor. Geçen yıl ki fiyattan bile 10-15 kuruş daha ucuza buğdayımızı sattık. Yetkililerimiz gübre ve mazot fiyatlarını da indirime gitsin istiyoruz."

Köylülerden Recep Yılmaz da aynı sıkıntılardan dert yanarak şunları söyledi: “Hububat ürünlerinden maalesef bir şey kazanmıyoruz. Masrafları çıktığımız zaman işçiliğimizi de üzerine koyarsak zarar ediyoruz. Sattığımız buğday ancak kendi masrafını zor karşılayabiliyor. Şimdide gübre, mazot, tohumluk buğdayımızı temin etme arayışına girdik. Bugün gübre 2 bin liraya yaklaştı mazot ise litre fiyatı 4 liraya dayandı. Fiyatlar bu kadar pahalı iken hiçbir çiftçi tam anlamıyla tarlasını ekemez. Ağılımdaki hayvanlardan birkaçını satarak gübre, mazot ve tohumluğumu almayı planlıyorum. Allah çiftçimize yardım etsin, çiftçilik çok zor bir duruma geldi. Devlet yetkililerimizden gemilerdeki mazot indirimini çiftçiye de yapsın istiyoruz. Ayrıca gübrede de mutlaka indirim yapması biz çiftçilerin daha sağlıklı ekim yapmasını sağlayacaktır.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.