Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cevdet Yılmaz: Türkiye Suriyeli mülteciler konusunda en az destek alan ülke oldu

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, BM’nin Suriyeli mültecilere kapılarını açan ülkeler arasında en az destek verdiği ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Yılmaz, Türkiye dahil komşu ülkelerin Suriye konusunda yalnız bırakılmasına tepki gösterdi.Açılış...

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2015 20:09
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2015 20:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, BM’nin Suriyeli mültecilere kapılarını açan ülkeler arasında en az destek verdiği ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Yılmaz, Türkiye dahil komşu ülkelerin Suriye konusunda yalnız bırakılmasına tepki gösterdi.

Açılış konuşmasını Kuveyt Emiri Şeyh El Sabah ile Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Mun’un yaptığı III. Uluslararası Suriye Donörler Toplantısı’nda konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye’de 1.7 milyona ulaşan Suriyeli mülteciler sorununa dikkat çekti. Suriye’de yaşanan çatışmaların beşinci yılına girmek üzere olduğunu kaydeden Yılmaz, bu süreçte yaklaşık 4 milyon Suriyelinin komşu ülkelere sığınmak durumunda kaldığını ifade etti.

Suriye vatandaşlarına yönelik Türkiye’nin ‘açık kapı’ politikası izlediğini anlatan Yılmaz, Türkiye’de 47 bin Suriyeli bebeğin dünyaya geldiğini belirtti. Türkiye’nin Suriyeli mülteci konusunda BM ile yakın işbirliği içinde olduğunu kaydeden Yılmaz, Türkiye’nin Suriye’nin komşu ülkeler arasında en az finanse edilen ülke olduğunu vurguladı. Cevdet Yılmaz, “BM ajansları arasındaki değerlendirmede Suriyeli Mülteciler ve Suriye Bölgeler Arası Müdahale Planı’na göre 2014’de Türkiye’nin ihtiyacının 522 milyon Dolar olarak tespit edildi. Bu rakam sonra 497 milyon Dolar olarak revize edildi. Ancak Türkiye, yardım eden komşu ülkeler arasında öngörülen miktarın sadece yüzde 28 ile en az ödendiği ülke oldu.” şeklinde konuştu.

BM verilerine göre, 2015-16 dönemi için Türkiye’ye verilmesi öngörülen miktarın 624 milyon dolar olduğunu kaydeden Cevdet Yılmaz, “Türkiye dahil Suriye’nin komşu ülkeleri şimdiye kadar Suriye sorununun insani yükünü adaletsiz bir şekilde yüklenmek durumunda kaldılar. Bu insanlık krizine karşı uluslararası camia tarafından yalnız başlarına bırakılmamaları gerekiyor.” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.