Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çetinkaya Köprüsünden geçmeyen gelin düğün salonuna gitmiyor

Bafra’da gelin damatlar oynayarak, dilek tutarak köprüden geçip salona gidiyorlar. Samsun’un Bafra ilçesinde uzun yıllardır bir gelenek haline gelen Kızılırmak Nehri üzerinde bulunan Çetinkaya Köprüsü üzerinden geçmeyen gelin salona gitmez...

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2014 15:40
Haber Güncellenme Tarihi: 14.09.2014 15:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çetinkaya Köprüsünden geçmeyen gelin düğün salonuna gitmiyor
Bafra’da gelin damatlar oynayarak, dilek tutarak köprüden geçip salona gidiyorlar. Samsun’un Bafra ilçesinde uzun yıllardır bir gelenek haline gelen Kızılırmak Nehri üzerinde bulunan Çetinkaya Köprüsü üzerinden geçmeyen gelin salona gitmez adeti halen devam ediyor.

Alınan bilgiye göre,’’Bir rivayete göre gelin alayı eski şartlara göre atlarla gelin almaya giderler. Eski tahta köprüden geçerken, eski tahta köprü yıkılarak gelin alayı olduğu gibi ırmakta boğularak can verirler. Ve o zaman bir türkü yakılır.’’ Köprüye varınca köprü yıkıldı, Üç yüz atlı birden suya döküldü, Nice yiğitlerin beli büküldü, Kızılırmak nettin allı gelini, Nasıl yedin benim suna boylumu.’’ diyerek. Ve yerine zamanın ulaştırma bakanı Ali Çetinkaya tarafından yaptırılan 7 kemerli köprüye Çetinkaya Köprüsü ismi verilir. O gündür bu gündür her gelin muhakkak evlenirken köprüden geçer. Eğer damat tarafı naz yapıp geçmeyiz derse gelin geçene kadar bekler ve ondan sonra düğün salonuna gidilir. Tatillerin bitmesi, okulların açılacak olması nedeni ile Bafra ilçesinde de düğünlerde bir hayli artış oldu. Kız evinden alınan gelinler ise konvoy eşliğinde Çetinkaya köprüsüne gelip köprüden geçerek dua edip dilek tuttular ve geleneklere göre suya taş attılar. Davul zurnanın çaldığı ‘’Köprüden geçti gelin.’’türküsü ile köprüden salona gittiler.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.