Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Çankırılıyım, tesisimden zarar gören olursa, zararını karşılamaya hazırım"

Çankırı'nın Yanlar köyü sınırlarında özel bir şirket tarafından kurulan taş ocağına köylülerin verdiği tepkiye firma yetkililerinden yanıt gecikmedi. Taş ocağının işletmecisi Fuat Atak, Çankırılı olduğunu memleketine yatırım...

Haber Giriş Tarihi: 30.08.2014 17:18
Haber Güncellenme Tarihi: 30.08.2014 17:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çankırı'nın Yanlar köyü sınırlarında özel bir şirket tarafından kurulan taş ocağına köylülerin verdiği tepkiye firma yetkililerinden yanıt gecikmedi. Taş ocağının işletmecisi Fuat Atak, Çankırılı olduğunu memleketine yatırım yapmak istediğini belirterek, "Tesisimden zarar gören köylü olursa, zararını sonuna kadar karşılarım." dedi.

"BAZI İŞADAMLARI KÖYLÜLERİ YANLIŞ YÖNLENDİRİYOR"

Firma İşletmecisi Fuat Atak, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuştu. Fuat Atak, yasal olarak tüm izinlerini aldıklarını, son teknoloji kapalı sistemle çalışan bir işletme kurduklarını söyledi. Tesisin yerleşim yerine uzak olduğunu ifade eden Atak, "Ben aslen Çankırılıyım ve memleketime yatırım yapmak istedim. Buraya kimseyle kavga yapmak için gelmedim, aksine millete ekmek vermek için geldim. Bu anlamda köylülerin zarar görmemesi için tesisimi son sistem kurdum. Şayet tesisimden zarar gören köylü olursa, zararını sonuna kadar karşılarım. Köylüleri tesisin kurulmasını istemeyen bazı işadamları yanlış yönlendiriyor." diye konuştu.

"TESİS İÇİN GEREKLİ TÜM İZİNLER ALINDI"

Madem mühendisi Akın Kızmaz da tesisin açılmadan önce gerekli tüm izinlerinin alındığını ve tesiste en ufak kanunsuzluk bulunmadığını belirtti. Tesiste 13 Çankırılı işçinin istihdam edildiğini ifade eden Kızmaz şunları kaydetti: "Günümüzde artan inşaat sektörü ve yol ihaleleri buralarda kullanılan halk dilinde ve literatürde geçen adı ile Kalker madenine talebi arttırmaktadır. Bu talepler ışığında özel sektör olarak arama içine girmiş ve bahse konu bu alanda kaliteli ve ekonomik rezerv tespit edilmiştir. Bu tespitler ışığında maden ruhsatı müracaatında bulunulmuştur. Aşama aşama kanunlar ve yönetmeliklere uyarak bu maden sahası işletmeye uygun hale getirilmiştir. Tesisimiz en az 8 aşamadan geçerek çalışır hale gelen ve bu arada bir çok kamu kuruluşu tarafından görüşler alınarak hizmet vermeye çalışan bir işletmedir. Hakkımızda çıkan kanunsuz ibaresi ne kadar gerçek dışı ve iyi niyet yoksunudur takdirlerinize sunuyoruz. Ayrıca bu saha orman arazisidir ve burayı orman arazisi yapan şirketimiz değil, devletimizdir. Kanunlarımız orman arazilerinde gerekli izinler alınarak madencilik faaliyetlerine izin vermektedir.

"MADEN RUHSATI GENİŞ ALANLARI İÇİNE ALABİLİR"

Akın Kızmaz, maden ruhsatının geniş alanlar için alınabildiğini savunarak açıklamasını şöyle sürdürdü: "Hatta yerleşim yerleri de maden ruhsatlarının içinde kalabilir. Sahamızın ruhsat alanı 99.41 hektar iken, işletme izin alanımız 8.1 hektar da kalmakta ve mesafeler kanuni sınırların çok dışında yer almaktadır. Maden işletme izin alanı çevresinde sadece Yukarı Yanlar köyü mevcuttur. Üretim yapılan ocak alanı Yukarı Yanlar köyü yerleşim alanına 710 metre mesafededir ve arada tepe mevcuttur. Bu mesafeler 5995 Sayılı değişiklik yapılmış maden kanununun 7. maddesinin 13. fıkrasında açıklanmıştır. Binalara 60 metre, özel mülkiyete konu araziye 20 metre mesafede ise mülk sahiplerinin iznine bağlıdır. Üretim yapılan ocak alanı Yukarı Yanlar köyü yerleşim alanına 710 metre mesafededir. En yakın bahçeler içinde kalan ve yazlık hobi bahçesi olarak kullanılan yere mesafesi 350 metredir."

"KIRMA ELEME TESİSİ TAMAMEN KAPALI ALAN İÇİNDE"

Taş ocağı sahasındaki kırma-eleme tesisinin tamamen kapalı bir alan içinde bırakıldığını anlatan Akın Kızmaz şunları da kaydetti: "ÇED izni alırken taahhütümüzün çok üzerinde paralar harcayarak ve gerekli hassasiyetleri göstererek tesisimizi tamamen kapalı olarak yaptık. Çevreye minimum toz çıkıyor. Bu maden sahasında patlatma yapılan alanda, köye giden yer altı suyu yoktur. Sahanın yakınında patlatma etki mesafesinden geçen su kuyusu ve akarsu da yoktur. Varsa şikayetçiler bunları ispatla yükümlüdürler. Muhakkak ki, faaliyet alanına en yakın bahçelerde var olan sulama kanalları ve kaçak kuyular mevcuttur. Ancak yapılan patlatmanın etki mesafesi bunlara çok uzak kalmaktadır. Bu bölgede yaşayan vatandaşlarımız gereksiz ve anlamsız düşünce içerisinde birileri tarafından gaza getirilmektedirler .Oysaki şu anda faaliyette olan tesisimizin gördüğünüz üzere çevreye ve insan sağlığına hiçbir zararı söz konusu değildir. Ayrıca köylülerden bazıları kendi ifadeleri ile bunu söylemektedirler. Şöyle ki yaklaşık 40 gündür çalışmakta olan tesisin köylüler çalıştığının farkında değiller. Tarafımıza ocak ne zaman çalışacaktır diye sorular yöneltilmiştir. Eğer işletmemiz çalışır iken Çevre ve İnsan sağlığını tehlikeye atacak bir durum olursa Kanunlar nezdinde hesap vermeye açık olduğumuzu bildiririz."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.