Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BUSKİ 25 yıllık yatırımın yarısını 5 yılda yaptı

Bursa’da kentin altyapısını tümüyle ele alan Bursa Büyükşehir Belediyesi, 25 yılda gerçekleştirilen alt yapı yatırımının neredeyse yarısını son 5 yılda hayata geçirdi. BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, su baskınlarının...

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2014 18:15
Haber Güncellenme Tarihi: 14.09.2014 18:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
BUSKİ 25 yıllık yatırımın yarısını 5 yılda yaptı
Bursa’da kentin altyapısını tümüyle ele alan Bursa Büyükşehir Belediyesi, 25 yılda gerçekleştirilen alt yapı yatırımının neredeyse yarısını son 5 yılda hayata geçirdi.

BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, su baskınlarının önlenmesine, yağmursuyu ve kanalizasyon hatlarının ayrılmasına yönelik çalışmaların yüzde 95 oranında tamamlandığını söyledi.

BUSKİ’nin kuruluşunu takip eden 25 yıllık süreçte yapılan altyapı çalışmaları hakkında bilgi veren Çetinavcı, bugüne kadar yapılan toplam 6 bin kilometrelik içme suyu hattının 2 bin 650 kilometresinin 2009 – 2014 döneminde yapıldığını belirtti.

Yine 25 yılda yapılan toplam 3 bin kilometrelik kanalizasyon hattının 1000 kilometrelik kısmının son 5 yılda yapıldığını hatırlatan Çetinavcı, “Toplam 70 kilometrelik dere temizliği ve ıslahının 60 kilometrelik bölümü ve 1000 kilometrelik yağmur suyu hattının 500 kilometrelik kısmı 2009 -2014 yılları arasında gerçekleşti. Altyapıda son 5 yıllık dönemde gerçekleştirilen çalışmalar, 25 yılın toplamının neredeyse yarısına tekabül etmektedir” diye konuştu.

Yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarının ayrım çalışmalarında yüzde 95’e varan sonuca ulaşıldığını ifade eden Çetinavcı, gelişmiş ülkelerdeki yağmur suyu hatlarının projelendirilmesinde uygulanan kriterlerin BUSKİ’de de uygulandığına değindi.

Bu konuda örnek bir başarı elde ettiklerini ifade eden Çetinavcı, yoğun yağışın getirebileceği su taşkınlarının önüne dünyadaki hiçbir altyapı sisteminin geçemeyeceğini, yakın tarihlerde Fransa, Polonya ve İtalya’da yaşanan sel baskınlarının bunun en çarpıcı örneklerini oluşturduklarına işaret etti.

Bursa’da 2006 yılına kadar atık suların arındırılacağı arıtma tesislerinin bulunmadığını anlatan Çetinavcı, Doğu ve Batı Arıtma Tesisleri’nin 2006 yılında hizmete girdiğini hatırlattı.

Çetinavcı, mevcut arıtma tesislerine ilaveten Gemlik, Mudanya, Kurşunlu, Akçalar, Badırga ve Küçükkumla’da 6 yeni arıtma tesisini daha hizmete sunmaya hazırlandıklarını kaydetti.

Nilüfer Deresi’nin yeniden Bursa’ya kazandırılmasını hedefleyen Samanlı Kolektörü ile Barakfakih ve Panayır Kolektörü inşaatlarında sona gelindiğini belirten Çetinavcı, atık su arıtma tesislerinden kaynaklanan koku sorununun giderilmesine yönelik Çamur Yakma Ünitesi’nin de yakında inşaatına başlanacağını ifade söyledi.

İsmail Hakkı Çetinavcı, Gemlik Körfezi’ndeki atık suları arıtma tesislerine taşıyacak kolektör üniteleri yapım anlaşmasının imzalandığını ve Uluabat Gölü’nü atık sulardan arındıracak kolektör hattı ihalesinin tamamlanmak üzere olduğunu kaydetti.

Çetinavcı, “Bununla birlikte Fadıllı bölgesine yapılan arıtma tesisi ile atık sular arıtılacak. Nilüfer Deresi boyunca Badırga’ya kadar olan bölgeye kolektör inşaatları yaparak tüm atık suları Badırga’da inşa edilecek arıtma tesisinde arıtmaya tabi tutacağız.” dedi.

BUSKİ, YENİ İLÇELER İÇİN KOLLARI SIVADI

İl mülki sınırlarının Büyükşehir Belediyesine dönüştürülmesiyle, BUSKİ’nin görev ve sorumluluk sahasına dahil olan 10 ilçede şube müdürlükleri kurulduğunu belirten BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, altyapı sorunlarına kesin ve kalıcı çözümler oluşturabilmek için her ilçede içme suyu ve kanalizasyon hattı projesi yapım ihalesine çıkıldığına dikkat çekti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.