Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’nın ‘Munise’leri şehri keşfedecek

Bursa Çalıkuşları Platformu ilköğretim çağındaki 5 bin kız çocuğunun Bursa’yı tanıması için önemli bir projeyi hayata geçiriyor. Proje kapsamında Milli Eğitim Müdürlüğü, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Çalıkuşu Platformu arasında...

Haber Giriş Tarihi: 29.10.2013 09:49
Haber Güncellenme Tarihi: 29.10.2013 09:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bursa’nın ‘Munise’leri şehri keşfedecek
Bursa Çalıkuşları Platformu ilköğretim çağındaki 5 bin kız çocuğunun Bursa’yı tanıması için önemli bir projeyi hayata geçiriyor. Proje kapsamında Milli Eğitim Müdürlüğü, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Çalıkuşu Platformu arasında protokol imzalandı. Törene Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağ, Kestel Belediye Başkanı Yener Acar, Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar, Çalıkuşu Platformu Başkanı ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Şevki Çelik, Gürsu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Yunus Aydın, Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Dilek Üzümcüler, BM Bursa Kadın Koordinatörü Burcu Üzümcüler, Yedinci Şehir Enstitüsü Başkanı Mutlu Çınar ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

Bursa Çalıkuşu Platformu Başkanı Şevki Çelik, amaçlarının ‘Munise’lere sahip çıkmak olduğunu söyledi. Çelik, “Muniselerin iyi bir eğitim almalarını sağlamayı ve küçük gelinlerin çoğalmasını önlemeyi hedefliyoruz. Projeyle aynı zamanda kız çocuklarına Bursalılık bilincinin aşılanması hedefleniyor. Projede kentin doğu yakasını ele alındı. Gürsu’dan 500, Kestel’den 500, Yıldırım’dan 4 bin olmak üzere toplam 5 bin 7. sınıfta okuyan kız öğrenciye kentin tarihi mekanları tanıtılacak.” diye konuştu.

Yedinci Şehir Enstitüsü Başkanı Sosyolog Mutlu Çınar da, Türk tarihinde ortalık karıştıran saray kadınlarının genelde gündeme geldiğine dikkat çekerken, Osmanlının gizli kurucusu Hayme Ana’yı hatırlattı. Hayme Ana’nın eşi Gündüzalp’in ölümünden sonra büyük oğullarının şimdiki Azerbaycan’a dönmesine karşın küçük çocuklarıyla birlikte Anadolu’daki yürüyüşünü sürdürdüğünü dile getiren Mutlu Çınar, şunları söyledi: “O kadın yürümeseydi, mutlaka başka bir Türk devleti kurulacaktı, ama bu Osmanlı olmayacaktı. Hayme Anayı özel tutan şey Bacı Bey duruşudur. Laik ve anti laik tartışmaları Türkiye’nin uzun süre kadın üzerinden sürdürüldü. Hayme Ana, Bacıbey duruşuyla modern kadını, çocuklarına sahip çıkışıyla da geleneksel Anadolu kadınını simgelemektedir. Öte yandan biz hazırladığımız plakette Hayma Ana’nın yüzünü Zübeyde Hanım olarak uyguladık. Her ikiside eşlerini genç yaşta kaybetmelerine rağmen yetiştirdikleri oğullar Türk'ün kaderini yetiştirdi. Bu iki özel kadını aynı simgede buluşturduk. ”

Eskiden eşlerin ve erkek çocuklarının askere giderken geride kalanlara gözyaşı vazosu bıraktıklarını, sağ salim döndüklerinde ise bu vazoları geri aldıklarını aktaran Mutlu Çınar, kız çocuklarının erken evlendirilmeyip ağlamamalarını temsilen böyle bir plaket hazırladıklarını bildirdi.
Konuşmaların ardından Çalıkuşu Platformu Başkanı Şevki Çelik, Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdullah Karadağ birlikte protokolü imzaladılar.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.