Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa'da Çanakkale Savaşı platosu kuruldu

Bursa'da Çanakkale Zaferi’nin 100. yılı dolayısıyla ‘Çanakkale Savaşı Destanı Platosu’ kuruldu. Fatih Sultan Mehmet Bulvarı (FSM) hastane alanında kurulan ‘Çanakkale Savaşı Destanı Platosu’, vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Çanakkale...

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2015 17:28
Haber Güncellenme Tarihi: 26.03.2015 17:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bursa'da Çanakkale Savaşı platosu kuruldu
Bursa'da Çanakkale Zaferi’nin 100. yılı dolayısıyla ‘Çanakkale Savaşı Destanı Platosu’ kuruldu.

Fatih Sultan Mehmet Bulvarı (FSM) hastane alanında kurulan ‘Çanakkale Savaşı Destanı Platosu’, vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Çanakkale Savaşı yıllarını hatırlatan tiyatral gösteriler, izleyenlere duygusal anlar yaşattı. Öğrencilerin Çanakkale Savaşı’nı ve yüzyıla damgasını vuran Çanakkale Zaferi’ni, tiyatral gösterilerle izleyerek öğrenme şansı bulduğu platoda, o döneme ait fotoğraflar da sergileniyor.

‘Çanakkale Savaşı Destanı Platosu’nun açılış töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdülkadir Karlık, Çanakkale Zaferi’nin önemine vurgu yaptı. Karlık, “Çanakkale Savaşı, tarihimizin en şerefli sayfalarını dolduran bir zafer destanıdır. Yakın tarihimizde yazılan bu destan, ecdadımızın aziz hatırasını hatırlatacak, milli birlik ve beraberliğimizi daima canlı tutacak izler bırakmıştır.” dedi. Karlık, kurulan plato ile 100 yıl önce yaşananların bugüne aktarılıp yeni nesillere tanıtılmasının amaçlandığını söyledi.

Platonun sergi ve canlandırma alanlarından oluştuğunu belirten Karlık, “Açık hava müzesi halinde hazırlanan platodaki etkinlikler, öğrencilerimiz başta olmak üzere tüm vatandaşlara hitap eden bir içeriğe sahip. Birlik ve beraberlik duygularının pekişeceği platoda, 3 boyutlu dekorlar, aslına uygun kostümler, gerçekçi aksesuarlarla sinema tadında güçlü bir prodüksiyon hazırladık. Bu platoya gelenler Çanakkale günlerini duygu dolu sanat gösterileri eşliğinde hissedecekler.” diye konuştu.

Karlık, sabit sergi ve canlandırma alanlarının da oluşturulduğu platoda, 500 kişinin aynı anda gezebileceği büyüklükte olan sergi alanında gerçek tarihi materyaller ve fotoblok resimlerin, platonun girişinde ise dev boyutlarda Çanakkale Anıtı’nın bulunduğunu, tarihi konsepte uygun çadırların kurulduğunu ve alanda Seyit Onbaşı heykeli ile karavana, yatakhane, sıhhiye çadırları, savaşta kullanılan uçak modelinin de plato içinde bulunduğunu söyledi. Karlık, bir hafta boyunca ziyarete açık tutulacak olan plato ile Çanakkale’de destan yazan kahramanların anılacağını sözlerine ekledi.

Seyit Onbaşı’nın kullandığı krupp marka top ve gülleleri modellenerek, Ocean gemisinin vurulması, mevzi ve siperler içinde de cephe savaşları canlandırmaları gerçekleştirildi. Tiyatral gösteriler ilgiyle izlenirken, duygusal anlar da yaşandı. Programda bazı öğrenciler gözyaşlarını tutamadı. Öğrenciler, Çanakkale savaşlarını ilk kez bu kadar gerçek yaşadıklarını belirterek, savaş sahnelerinden çok etkilendiklerini anlattı.

Nesrin Fuat Bursalı İlkokulu Sınıf Öğretmeni Bayram Ali Özmen, şunları söyledi: "18 Mart’ta Çanakkale Zaferi’nin 100. yılında okulumuzda yaptığımız etkinliklerde çocuklar, konuyla ilgili bilinçlenmişti. Ancak Çanakkale Destanı Platosu’nda bu destanı görsel olarak izlemeleri de onlar için büyük şans oldu. Çok güzel hazırlanılmış, emeği geçenlere teşekkürler."

Platoyu çok beğendiğini belirten 3. sınıf öğrencisi Melike Derya Dinçgün ise en çok Seyit Onbaşı canlandırmasından etkilendiğini anlattı.

Temsillerin ardından platonun ziyaretçilerine, Çanakkale Savaşı sırasında askerlerin yemeği olan ‘Buğday Çorbası’ ve ‘Üzüm Hoşafı’ ikram edildi.
Girişinde Çanakkale Destanı kitapçıklarının dağıtıldığı platodaki belgesel çadırında, projeksiyonla 10’ar dakikalık gösterimler yapılıyor. Savaşın önemli noktalarından biri olan Soğanlıdere Şehitliği’nin tasvir edildiği platoda, Türk ve Alman pilotların 40 düşman uçağını düşürüşünü temsil eden Tayyare alanında ise Türk Havacılığı hakkında bilgiler veriliyor. Çıkarma harekatı etkinliği ve Conkbayırı Savunması platoda temsili olarak canlandırılıyor. Platodaki bir diğer alan da boğazı geçemeyen itilaf devletlerinin karaya çıkarma yapıp harekat başlattıklarında, savunma hatlarını güçlendiren takviye birlikler Bursa Seyyar Jandarma Taburu ile ilgili olarak düzenlendi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.