Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bayezid Paşa Medresesi restoreyle kültür merkezi olacak

Çelebi Mehmet dönemi Başveziri Bayezid Paşa tarafından yaptırılan ancak zaman içinde yok olan tarihi Bayezid Paşa Medresesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘kültür merkezi’ olarak restore ettirilecek. Bursa Büyükşehir Belediyesi...

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2014 17:56
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2014 17:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bayezid Paşa Medresesi restoreyle kültür merkezi olacak
Çelebi Mehmet dönemi Başveziri Bayezid Paşa tarafından yaptırılan ancak zaman içinde yok olan tarihi Bayezid Paşa Medresesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘kültür merkezi’ olarak restore ettirilecek.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘kültür merkezi’ olarak kente kazandırılacak Bayezid Paşa Medresesi’nde rekonstrüksiyon çalışmaları törenle başladı. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne adını yazdıran Bursa’nın, marka değeriyle geleceğe taşındığını belirten Başkan Altepe, "Bugün tarihi bir gün. Medeniyetin başkenti Bursa’da 6 asırlık tarihi bir eser olan Bayezid Paşa Medresesi’ni orijinal haliyle gün yüzüne çıkaracak çalışmalarımıza ilk harcı koyarak başlıyoruz. Bu eser yok olmuş ve yerine binalar yapılmıştı. Büyükşehir Belediyesi olarak bu değeri ortaya çıkarmak için 6 binayı kamulaştırdık. 'Bayezid Paşa Medresesi artık yok oldu' sayılırken yapı, yeniden canlanacak." dedi.

Başkan Altepe, tarihi yapının ilk günkü ihtişamı ve orijinal yapısıyla yapılacağını ifade ederek, "Bursa’da ecdadımıza olan vefa borcumuzu eserlere sahip çıkarak gösteriyoruz. Ecdat emaneti Bayezid Paşa Medresesi, kültür merkezi olarak yeniden gün yüzüne çıkıyor. Bursa, her alanda hızla kalkınıp kabuk değiştiriyor. Bursa, yaşayan canlı bir tarih başkenti olacak. Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz tarihi değerleri öne çıkaran çalışmalarımızdan biri olan Bayezid Paşa Medresesi de kültür merkezi olarak Hoca Taşkın ve Yeşil bölgesine daha da değer katacak. Merkez, sosyal etkinliklerin yapıldığı Bursalıların buluşma merkezi olacak." diye konuştu.

Bayezid Paşa Medresesi’nin Çelebi Mehmet döneminde Vezirlik, Rumeli Beylerbeyliği ve Veziriazamlık yapan Bayezid Paşa tarafından yaptırıldığını anlatan Başkan Altepe, 6 binanın kamulaştırılmasının ardından Ağustos 2014 itibariyle yer teslimi yapılıp imalatlara başlandığını ve yapının Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı kontrolünde 1 yılda tamamlanarak kullanıma açılacağını söyledi.

Bayezid Paşa Medresesi’nin mevcut temel kalıntıları uyarınca rekonstrüksiyonu yapılarak aslına uygun biçimde yeniden inşa edileceğini anlatan Başkan Altepe, şunları kaydetti: "600 metrekare taban alanına sahip olan medrese, kesme taş ve yığma taş sistemiyle inşa edilecek, temeller ankraj ve enjeksiyon yöntemiyle güçlendirildi. Proje uyarınca merdiven ve rampa ile giriş kısmına ulaşılacak. Yapının orta kısmında 285 metrekarelik alanda yer alacak avlu çeşitli toplantı ve etkinliklere uygun olacak. Avlu üzeri lamine kaplı ahşap sistemle kapatılacak ve böylece her mevsimde etkinlikler için kullanılabilecek. Avlu çevresinde dershane, toplantı salonu, ofis seminer salonu ve teknik mekanlar olarak kullanılacak 425 metrekarelik odalar yer alacak. Yapı aslına uygun kubbe ve tonoz çatı sistemi ile tamamlanacak. Çevre düzeni ile entegre bir şekilde kültür merkezi olarak vatandaşların kullanımına sunulacak."

Bursa Valisi Münir Karaloğlu da tarihi değerlerin Bursa’daki önemine işaret ederek, "Türkiye Cumhuriyeti’nin bir döneminde tarihi eserlere gereken özen gösterilmediğinden bu eser yok olmuş ve üzerindeki arsaya imar verilmiş, binalar yapılmış. Orada oturan vatandaşların da kabahati yok, nereden bilecekler bu durumu? Büyükşehir Belediyesi, yeniden canlandırmak için bu eser için 6 binayı kamulaştırdı. Büyükşehir Belediyesi, bugün maalesef ki bir dönemdeki duyarsızlıklar ve özensizlikler nedeniyle o binalara para ödemek durumunda kaldı. Bu nedenle, bu eser çok daha önemli. Kaybolmuş bir tarihi eserin yeniden ortaya çıkarılması konusundaki duyarlılığından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yi ve tüm ekibini tebrik ediyorum." diye konuştu.

BAYEZİD PAŞA MEDRESESİ’NİN TARİHİ

Medrese, Çelebi Sultan Mehmet döneminde Bayezid Paşa tarafından yaptırılmıştır. Büyük bir dershane ve 11 oda olarak inşa edilen medresenin üzeri kurşunla kaplanmıştır. Bayezid Paşa, medresenin giderleri için İnegöl Halhalca (Helâlca) ve Fedalar ve İlarslan köylerini vakfeylemiştir. 1853’de kurşunları satılarak kiremitle örtülmüştür. Zaman içerisinde harabe olan medrese bazı bölümleri farklı nedenlerden ötürü yıkılmış, ayakta kalan kısımlarına Bulgaristan’dan gelen göçmenler yerleşmiş, dershane kısmı ise tütün kurutma yeri olarak kullanılmıştır.

BAYEZİD PAŞA KİMDİR?

Yahşi Bey’in oğlu olan Bayezid Paşa aynı zamanda Osmanlı tarihinin önemli komutanlarından Hamza Bey’in kardeşidir. Yıldırım Bayezid döneminin vazgeçilmez devlet adamları arasında yer alır. Ankara Savaşı’na komutan olarak katılmış, Yıldırım’ın esir düşmesiyle korumasız ve zor durumda kalan 15 yaşındaki Çelebi Mehmet’i at sırtında ve tebdili kıyafetle zorlu yolculuklar sonrası Amasya Kalesi’ne kaçırmayı başarmıştır. Bu fedakarlığa karşılık olarak Çelebi Mehmet, kendisini yanından hiçbir zaman ayırmamış ve vezir yapmıştır.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.