Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başkan Mirza: Atık su bedelleri vatandaşa iade etmelidir

Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Büyükşehir Belediyesi’nin Kasım ayı meclis toplantısında su faturaları ve Büyükşehir uygulamalarıyla ilgili eleştirilerde bulundu. Mirza, Bandırma’nın yanı sıra birçok ilçenin de bu konulardan...

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2014 13:35
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2014 13:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Başkan Mirza: Atık su bedelleri vatandaşa iade etmelidir
Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Büyükşehir Belediyesi’nin Kasım ayı meclis toplantısında su faturaları ve Büyükşehir uygulamalarıyla ilgili eleştirilerde bulundu. Mirza, Bandırma’nın yanı sıra birçok ilçenin de bu konulardan dolayı mağdur olduğunu ve bunun en kısa sürede çözülmesi gerektiğini Meclis kürsüsünde dile getirdi.

Mirza, su hattından kaynaklanan borcun önceki seçim dönemlerinde muhalefet tarafından malzeme edilerek çok kez sildirileceği ifade edildiğini, ayrıca bandırma suyunun Gönen Barajı gövdesinden alınarak su ücretlerinin ucuzlatılması gerektiğini söyledi. Uygulanan su fiyatlarının adaletsiz olduğuna dikkat çeken Mirza, birçok büyükşehirde olduğu gibi Balıkesir’in tamamında sabit fiyat uygulaması olması gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, kırsal alanlarda uygulanan su fiyatlandırmaların özellikle Bandırma çevresinde iki katı olarak ücretlendirildiğini, bunun yanında park-bahçeler için kullanılan suyun da ücretsiz olması gerektiğini ifade eden Başkan Mirza, konuşmasının son bölümünde Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur’a, atık su bedeli olarak toplanan paraların vatandaşlara geri iade edilip edilmeyeceğini konusunda bir soru yöneltti. Mirza, bu konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

Belediye Başkanı Dursun Mirza, “Su konusu hayati bir konu olduğundan en çok tartışılan konuların başında geliyor. Bizim de Bandırma’da yıllardır bir su sorunumuz var. Bu su konusu yıllardır seçim dönemlerinde malzeme yapılmış konu olmuştur. Özellikle iktidar partisi temsilcileri, 'Seçilirsek tüm su borcunun tamamını sileceğiz' söylemleri halkımızın hala zihninde yer tutuyor. Bugünlerde de Bandırma bu su konusunda oldukça hareketli günler yaşıyor. Sivil toplum örgütleri bunun için mitingler yapmakta, imza toplama kampanyaları düzenlemekte ve çeşitli görüşleri dile getirmektedir. Bizlerin görevi de bu görüşleri burada halkın meclisinde dile getirmektir. Kısaca bahsetmek istiyorum, Bandırma’nın su kaynaklarının yetersizliği mevcut kuyuların da çökmesi nedeniyle 1994-1999 tarihleri arasında Belediye Başkanı Durgut Ergin döneminde, benim de meclis üyeliği görevini sürdürdüğüm yıllarda Gönen Barajı'ndan yeni bir su hattının yapılması gündeme getirildi. O dönem kentin nüfusu 100 bini aşmadığından DSİ bu projeyi gerçekleştirmedi. Tüm kentin bir araya gelerek dış kaynaklı alınan kredi ile bu proje hayata geçirildi. Ancak proje nedeniyle maliyeti oldukça fazla olan bedel karşımıza çıktı. Birçok belediye yönetimi de maliyeti nedeniyle suyun fiyatını yüksek tutmak zorunda kaldı. Suyun bu maliyet hesabında enerji gideri, çalışanların ücretleri ve araç-gereç ücretleri de hesaplanarak yüzde 10’luk bir kârla su ücreti belirlenir. Şunu belirtmekte fay var. Bandırma Belediyesi bu yüzde 10’luk kârı uzun süredir fiyatlarına yansıtmamıştı.

Zaman zaman bu su ücretleriyle ilgili belediyeler müfettiş layihasıyla karşılaşır. Biz de son olarak 2011 yılında bir müfettiş layihası aldık. İçme suyu ton başı birim fiyatları hesaplanmasında gerçek maliyet hesaplamasının yapılmadığı anlaşılmıştır. İlçe içme suyunun yaklaşık 55 km mesafeden geldiği ve cazibeli gelmediği göz önünde bulundurularak günün maliyet şartlarına uygun olarak ton başı birim fiyatının yeniden belirlenmesini gerektiği belirtiliyor. Biz de tabi Bandırma’nın içme suyunun zaten yüksek olduğunu, bunda bir artışın olmaması yönünde ilgili gerekçeleri müfettişe beyan ettik ve kabul edildi.

Geçen Büyükşehir toplantısında bazı meclis üyesi arkadaşlar suyun fiyatının yüksek olmasının nedeni olarak bizleri gösterdi. Bunu kabul etmek elbette mümkün değil. Açıkça söylemeliyim ki seçim sürecinde Bandırma’nın suyunun Gönen Barajı'nın gövdesinden alınacağı Bandırmalılara verilen sözler arasındaydı. Çünkü Gönen Barajı'nın gövdesinden suyun alınması halinde barajın itme gücü ve kot farkından dolayı cazibeyle Bandırma’ya kadar gelecekti. 15 kilometrelik bir mesafeyi kapsayan bir alan. Ancak BASKİ’nin stratejik planında bununla ilgili bir proje veya bir planlama göremedim. Bilindiği gibi bu stratejik planlar 5 yıllık yapılmaktadır.

Bunun yanında bizlerin ilk döneminde başlattığımız ve belirli bir aşamaya getirdiğimiz Katı Atık Tesisi Projesi ve Atık Su Arıtma Tesisi Projemizle ilgili BASKİ’nin stratejik planında yer verdiğini göremedim. Bu konuda BASKİ Genel Müdürlüğü'nden açıklama bekliyoruz.
Bandırma’ya sürekli şu söyleniyor; “Biz sizin su borcunuzu ödüyoruz.' Değerli arkadaşlar, Büyükşehir Belediye Başkanımız devrolan su borcunun 102 milyon TL olarak açıklamıştı. Ancak BASKİ Genel Müdürümüz geçen toplantıda bu borcun torba yasa gereği 75 milyon TL’ye düştüğünü söylemişti. Ayrıca, yapılan ödemelerin sonucunda 65 milyon TL’ye kadar gerilediğini söyledi. Büyükşehir yasası gereği Su-Kanal Müdürlüğü alacakları ve borçlarıyla Büyükşehir’e geçti. Bunun içinde tahsil edilemeyen alacakları da var."

Bizim birinci isteğimiz Balıkesir’in her yerinde ortalama tek bir fiyatın uygulamasıdır. İkincisi TÜFE uygulamaları devam ediyor. TÜFE uygulaması düşük olan yerlerle yüksek olan yerler arasında fark var. Ayrıca, kırsal mahallelerde yüksek oranda olanlarda bir eşitsizlik söz konusu. Örneği Balıkesir Merkez Altıeylül’ün kırsalındaki oran 0,44 Bandırma’nın kırsalında oran 0,88. iki katı. Burada büyük bir eşitsizlik var. Bandırma’nın köyü olmak suç mu? Ayrıca Park-Bahçe işleri için 0,88 oran koyuldu. Bu paranın park-bahçelerden alınmaması gerekiyor.
Diyelim ki bundan böyle Bandırma’dan atık su bedeli alınmayacak. Peki, soruyorum alınan bedeller ne olacak? Denildi ki atık su tesisi yoksa bu bedel alınmaz. Şimdi ne olacak? O bedeller sonraki faturalardan mahsup edilecek mi?"



En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.