Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başkan Aktaş yanan Beylik Hanı esnafının sıkıntılarını dinledi

Bursa İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, başkan yardımcıları, encümen üyeleri ve fen ile imar işleri müdürlerinin de katıldığı toplantıda Beylik Hanı’ndaki yangında mağdur olan esnaf ile bir araya geldi.Yaklaşık 1,5 saat süren...

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2013 17:12
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2013 17:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Başkan Aktaş yanan Beylik Hanı esnafının sıkıntılarını dinledi
Bursa İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, başkan yardımcıları, encümen üyeleri ve fen ile imar işleri müdürlerinin de katıldığı toplantıda Beylik Hanı’ndaki yangında mağdur olan esnaf ile bir araya geldi.

Yaklaşık 1,5 saat süren toplantı ile açıklamalarda bulunan Başkan Aktaş, esnafların hayatiyetlerini devam ettirebilmeleri için ve pazar yerlerinden istifade ettirme veya geçici yerler teşkil ettirmeyle alakalı çalışma yapacaklarını söyledi. Alinur Aktaş, İnegöl’ün pazar sabahı içini acıdığını belirtirken şöyle konuştu: “Öncelikle buradan tüm esnafımıza, özellikle orada malı mağdur olan bütün vatandaşlarımıza büyük geçmiş olsun diyorum. Can kaybının olmaması da bizim için sevindirici bir durum. Allah beterinden saklasın. İnşallah bir daha böyle bir olay zuhur etmez diye temennide bulunuyorum. Olay pazar sabahı oldu. Pazar sabahından bu yana değişik sivil toplum örgütleri, Ticaret Odamız, esnaf odalarımız, siyasi partilerimiz, milletvekillerimiz, şehrin bütün dinamikleri bu konudaki desteklerini ve katkılarını ifade ettiler. Arkadaşlarımıza, esnaflarımıza neler yapılabilir noktasında gerekli söylemlerde bulundular. Ben katkı ve destek veren herkese teşekkür ediyorum.”

Toplantının amacı hakkında da bilgiler veren Aktaş, şunları kaydetti: “Burada hem encümen üyelerimiz hem fen işleri ve imar işleri ekiplerimiz hem de başkan yardımcılarımızla beraber mağdur olan esnaflarımızla bir araya geldik. Yer sahiplerimiz de burada. Yaklaşık 1,5 saattir istişare ediyoruz. Belirli kararlar aldık. Birinci konu bir kere bu yer korumalı. Koruma kuruluna kayıtlı tescilli bir yer. Takdir edersiniz ki, tescilli yer olması sadece iç kısmı değil, dışarıdaki binaları da etkiliyor. Dolayısıyla birinci madde olarak bunun aslına uygun bir şekilde tekrar yapılmasıyla alakalı çalışmalar başladı. Kendisine müteşekkir olduğumuz Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe gerekli incelemeleri yaptı. Gerekli talimatları verdi. Yapılacak ortak çalışmayla alanda önümüzdeki yıl yine bu tarihler olmak kaydıyla yani Kasım 2014’e yetiştirilmek üzere çalışmalar başladı.”

Rahatsız olduğu bir konuyu da kamuoyu ile paylaşmak istediğini vurgulayan Aktaş, şunları söyledi: “Özellikle mülk sahipleriyle alakalı sanki onlar kanalıyla böyle bir şey zuhur etmiş veya bu tür oyunların içine giriliyormuş gibi maalesef çok çirkin, çok olumsuz bir propaganda yapılıyor ki, bunu asla tasvip etmediğimizi, bunun asla doğruluk payının olmadığını hatta bu ailelerin de ciddi mağduriyetlerinin olduğunu bir daha üzerine basa basa söylemek istiyorum. Asla böyle bir şey söz konusu değil. Yangın çıkmış, yangın kısa bir süre içerisinde yayılmış, itfaiyemiz canla başla olaya müdahale etmiş. Şöyle olsaydı, böyle olsaydı diye konuşmaktan ziyade muhakkak adliye, savcılık, emniyet, ilgili birimler konuyla alakalı karara varacaktır. Lakin, birinci boyut bu hanın tekrar restore edilip, hayata döndürülmesidir.”

İkinci boyutun ise civardaki hasar gören dükkanlar olduğunu kaydeden Aktaş, “Onlar şu an gelişigüzel tamirat ve tadilatlarla yani kaba tadilatlarla süreci devam ettirebilirler. Lakin, bu süreçte buralarla alakalı restorasyonla beraber değişiklikler zuhur edebilir. Yer sahipleri bir araya geldiği gibi aynı şekilde ilgili birimler belediyemizde bu kişilerle bir araya gelip süreci beraber takip edeceğiz. Üçüncü konu da burada mağdur olan esnaflarımız. Yani dükkanı tamamen yanan mağdur olan, boş olan dükkan da dahil 31 tane irili ufaklı, 3- 5 metrekareden tutun da, 50 metrekarelere kadar dükkanlar söz konusu. 31 adet dükkanla alakalı konu. Birincisi AFAD’tan ne çıkarılabilir. Sosyal Yardımlaşma'dan ne çıkarılabilir. Kaymakamımızın, milletvekilimizin takip ettiği bir konu. İkinci konu SGK, Vergi Dairesi gibi benzeri kurumlardan ötelemeler yine kendilerinin takip edeceği konulardır.” dedi.

Üçüncü bir konu daha olduğunu aktaran Aktaş, konuşmasına şöyle devam etti: “Üçüncü konu da bugün itibariyle bir karar aldık. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız bana ziyarete gelmişti. Buradan da duyurmak istiyorum. İnegöl Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası iş birliği içerisinde buradaki mağdurlarla alakalı bir fon oluşturduk. İnşallah elde edeceğimiz fonla yine oluşturacağımız komisyon marifetiyle arkadaşlarımız can suyu kabilinden destekler vermek istiyoruz. İnsanlık, dayanışma, bizim inancımızın gereğidir. Dolayısıyla insanlık böyle günlerde belli olur. Acı günlerde belli olur. Dolayısıyla tüm sanayicilerimizi, esnaflarımızı karınca kadarınca bu konuya sahip çıkmaya davet ediyorum.”

“Esnaf arkadaşlarımızın hayatiyetlerini devam ettirebilmeleri için ve aynı zaman da pazar yerlerinden istifade ettirme veyahut bunlardan geçici yerler teşkil ettirmeyle alakalı birebir her esnafın durumunu veya iş kolunu göz alarak bir çalışma yapacağız.” diyen Başkan Aktaş konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “İnşallah onlarla birlikte bu yaraları sarıp, en kısa zamanda hayatı normal hale getirmeye çalışacağız. Gerçekten acımız büyük. Herkes çok büyük geçmiş olsun. Cenab-ı Hak asla bir daha bunun küçücüğünü bile İnegöl’e, ülkemize, insanlığa göstermesin. Lakin devir ayakta durma devri. Herkesin hızlı bir şekilde yoluna devam etmesi gerekiyor. O yüzden ben her arkadaşımızın lokal olarak kendi işini, kendi konusunu bizlerle istişare halinde takip etmesini özellikle istirham ediyorum. Büyük bir dayanışmayla, büyük bir kenetlenmeyle bundan sonraki yolumuza devam edeceğimizi belirtmek istiyorum. Şimdi artık tek tek her esnafı bireysel olarak göz önüne alarak bir formül üretme vaktidir. Tabi bir taraftan han ayağa kalkarken, bir taraftan da esnaflarımız işlerini devam ettirmek durumunda. Arzu ettiğimiz, gönlümüzden geçeni bireysel olarak söylüyorum; inşallah bu han en kısa zaman ayağa kalkar. Yine bu esnaflarımız aynen burada yer alırlar. Lakin buradaki yer sahipleriyle, bu hanın eski esnafları arasındaki ilişkidir. Çünkü yer belediyeye ait değil, ama ümit ediyorum ki vakti zamanı geldiğinde her iki taraf da gerekli anlayışı, kolaylığı göstererek, orta yolu bulacaklar.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.