Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Avustralya NSW Eyalet seçimleri sonuçlandı: Liberal Parti yeniden iktidar

Avustralya'da Yeni Güney Galler Eyaleti seçimleri sonuçlandı. Seçimde önemli oy kaybına uğrayan Liberal Partili Eyalet Hükümeti yeniden iktidar oldu. Victoria ve Gueensland Eyalet seçimlerini anamuhalefetteki İşçi Partisi’ne Liberal parti,...

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2015 13:01
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2015 13:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Avustralya'da Yeni Güney Galler Eyaleti seçimleri sonuçlandı. Seçimde önemli oy kaybına uğrayan Liberal Partili Eyalet Hükümeti yeniden iktidar oldu. Victoria ve Gueensland Eyalet seçimlerini anamuhalefetteki İşçi Partisi’ne Liberal parti, Yeni Güney Galler’de ise yeniden iktidar oldu. Yeni Güney Galler Eyaleti seçimlerinde İşçi Partisi, oylarını önemli ölçüde arttırmış olmasına rağmen, bu dönem de ana muhalefet olarak eyalet parlamentosunda hizmet verecek. Seçimle ilgili yorum yapan uzmanlar, İşçi Partisi’nin yüzde 10 civarında bir oy artışı sağlamış olmasına rağmen bunun hükümeti kurmaları için yeterli çoğunluğu sağlayamadığını açıkladı.

Büyük ölçüde kesinleşen sonuçlara göre, NSW Eyalet Meclisi’ndeki milletvekili dağılımı şu şekilde gerçekleşti. Liberal Koalisyon ittifakı 54 milletvekili, İşçi Partisi 34 milletvekili ve Yeşiller Partisi 2 milletvekilini eyalet parlamentosuna soktu.

Bu arada Türk toplumunun yoğun yaşadığı Auburn Bölgesinde ise Liberal Partili Belediye Başkanı Ronney Oueik ile İşçi Partisi NSW Başkanı Luke Foley yarıştı. Sandıkların açılmasıyla, yaklaşık 5 bin oy farkıyla seçimi önde götüren Ana muhalefet lideri Foley, Auburn seçim bölgesinin galibi olarak, Eyalet Parlamentosu'na milletvekili olarak girmeyi başardı. Aralık ayında Sydney’de bir kafede çalışanlar ve müşterileri yaklaşık 16 saat rehin aldıktan sonra ölü olarak ele geçirilen psikolojik hasta İran asıllı Harun Monis’e, yıllar önce bir referans mektubu verdiği için görevinden istifa etmek zorunda kalan İşçi Partisi Eyalet Başkanı John Robertson’un istifasıyla yerine gelen yeni parti lideri Luke Foley, yaklaşık üç aylık seçim kampanyasıyla, partisinin oylarını arttırdı.

Türk toplumunun yoğun yaşadığı Aburun bölgesinden milletvekili adayı olan Luke Foley, kendi seçimi bölgesinde resmi olmayan sonuçlara göre, toplam oyların yüzde 55,35’lik kısmını kazanırken, en yakın rakibi olan Lübnan asıllı Auburn Belediye Başkanı Oueik Ronney ise seçmenin yüzde 44,65’lık kısmının desteğini alabildi.

Sandık sonuçlarının açıklanmasından sonra bir açıklama yapan İşçi Partisi Eyalet Başkanı Luke Foley de, Auburn toplumuna teşekkür etti. Seçim ofisinde eşini de yanına alarak, seçmene teşekkür eden Foley, üç ay gibi kısa bir süre içinde partisinin oy oranını arttırmayı başardığını kaydetti. Seçimin galibi iktidar partisi temsilcisi ve Eyalet Başbakanı Mike Baird’i arayarak teşekkür ettiğini belirten Foley, seçimleri kaybetmesine rağmen görevine devam edeceğini ve önümüzdeki seçimde mutlaka iktidar olacaklarını söyledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.