Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ankaralılar sokakta hava kalitesinden anında haberdar olacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ankara’da, vatandaşların hava kalitelerini daha rahat izleyebilmeleri için yeni bir projeyi devreye soktu. Bundan böyle Ankaralılar sokakta bile hava kalitesinden anında haberdar olmaya başlayacak. Türkiye genelinde...

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2014 11:11
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2014 11:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ankara’da, vatandaşların hava kalitelerini daha rahat izleyebilmeleri için yeni bir projeyi devreye soktu. Bundan böyle Ankaralılar sokakta bile hava kalitesinden anında haberdar olmaya başlayacak.

Türkiye genelinde hava kalitesi 175 adet ölçüm istasyonunda ölçülüyor ve ölçüm sonuçları www.havaizleme.gov.tr web sitesinden 2009 yılından beri kamuoyu ile paylaşılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hava kalitesi ölçüm sonuçlarının günlük yaşamda kullanılabilirliğinin artırılması, kamuoyuna daha pratik ve anlaşılabilir bir şekilde sunulması amacıyla 'Hava Kalitesi İndeksi' oluşturuldu. Hava Kalitesi İndeksi ile her bir ölçüm istasyonundan saatlik olarak alınan ölçüm verilerinden en kirli parametre belirleniyor ve www.havaizleme.gov.tr sitesinde hava kalitesinin insan yaşamına muhtemel etkilerini de belirtecek şekilde yayımlanıyor.

EPA Hava Kalitesi İndeksi'nin ulusal mevzuatımız ve sınır değerlerimize uyarlanarak oluşturulan Hava Kalitesi İndeksi; 5 temel kirletici olan partikül maddeler (PM10), karbon monoksit (CO), kükürt dioksit (SO2), azot dioksit (NO2) ve ozon (O3) için hesaplanıyor. Bakanlık, kamuoyunun hava kalitesi bilgilerine ulaşımını kolaylaştırmak ve herkes için görünürlüğünü artırmak amacıyla Ankara ilinde Etlik 1011 Kavşağı, Demirtepe-Kızılay, Ankara Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Bahçesi-Eskişehir Yolu ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu-Sıhhiye noktalarına LED ekranlar kurarak, Ankara ilinde kurulu olan ölçüm istasyonlarından elde edilen sonuçları anında bu ekranlardan sokaktaki vatandaşın bilgisine sunmaya başladı.

Hava kalitesi indeksinde kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla kullanılan indeks açıklama metinleri aşağıdaki tabloda net şekilde gösterildi:

İndeks Hava Kalitesi İndeksi (HKİ) Açıklama

İyi 0 – 50 İyi: Hava kalitesi iyi seviyededir.

Orta 51 – 100 Orta: Hava kalitesi sağlık açısından uygun seviyededir.

Hassas 101 – 150 Hassas: Hava kalitesi yaşlılar, çocuklar ve solunum rahatsızlığı
olanları etkileyebilecek seviyededir.
Sağlıksız 151 – 200 Sağlıksız: Hava kalitesi sağlığınızı olumsuz etkileyebilecek
seviyededir.
Kötü 201 – 300 Kötü: Hava kalitesi önlem alınmasını gerektirecek seviyededir.
Tehlikeli
Tehlikeli 301 – 500 Tehlikeli: Hava kalitesi ciddi sağlık etkileri oluşturabilecek
seviyededir
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.