Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Almanya'da tek başına çocuk yetiştirenlere vergi kolaylığı geliyor

Almanya'da üyük Koalisyon ortakları, tek başına çocuk yetiştirenlere vergi kolaylığı sağlamayı kararlaştırdı.Sosyal Demokratların (SPD) talebi üzerine bu durumda olanlar için vergiden düşürülebilen miktar 600 Euro artırılarak bin...

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2015 19:05
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2015 19:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Almanya'da üyük Koalisyon ortakları, tek başına çocuk yetiştirenlere vergi kolaylığı sağlamayı kararlaştırdı.

Sosyal Demokratların (SPD) talebi üzerine bu durumda olanlar için vergiden düşürülebilen miktar 600 Euro artırılarak bin 908 Euro’ya çıkartılıyor. SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel bu adımı “önemli sosyal politik sinyal” olarak değerlendirdi.

Tek başına çocuk yetiştirenlere vergi kolaylığı sağlanması konusu Büyük Koalisyon ortakları arasında son haftalarda yoğun tartışılan konulardan biriydi.

Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) ısrarla üzerinde durduğu konu üzerinde mutabakat sağlandı. Bu hafta içinde Göttingen’de toplanan Birlik (CDU/CSU) ve SPD’nin Federal Meclis gruplarının yönetici kadrosu, tek başına çocuk yetiştirenlere ödedikleri vergiden düşürebilecekleri miktarı 600 Euro yükseltmeyi kararlaştırdı. Böylece şimdiye kadar bin 308 Euro’nun yerine bir yılda bin 908 Euro vergiden düşürülebilecek.

Diğer bir önemli değişiklik ise şu: Şimdiye kadar vergiden düşürülebilen bu miktar çocuk sayısını dikkate almıyordu. Yapılacak değişiklikle tek çocuğu olanlar bin 908 Euro, daha fazla evladı olanlar ise çocuk başına ek olarak 240 Euro vergiden düşürebilecek.

Federal Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel alınan bu kararı “önemli sosyal politik sinyal” diye değerlendirerek, “SPD ve özellikle de Federal Aile Bakanı Manuela Schwesig, tek başına çocuk yetiştiren anne ve babalar için mücadele etti.” dedi. Schwesig ise tarafların anlaşma sağladığından çok memnun olduğunu, bu ebeveynlerin çocukları ve toplum için büyük efor sarf ettiğini belirtti.

Federal Vergi Ödeyenler Birliği Başkanı Reiner Holznagel, bu kararı “tek başına çocuk yetiştirenler için güzel haber” diye değerlendirdi. Holznagel ayrıca hükümetten diğer alanlardaki vergi denkleştirmelerin güncellenmesini talep etti. Bilindiği gibi tek başına çocuk yetiştirenlere vergi kolaylığında son değişiklik 2004’te yapılmıştı. Bu alanda güncelleme yapılmazken, çocuk parası aynı dönemde yüzde 23 oranında artırıldı.

Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) partinin de desteklediği bu konuya şimdiye kadar Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) karşı çıkıyordu. CDU’lu Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble şimdiye kadar vergi kolaylığından dolayı oluşacak masrafın genel bütçeden karşılanmasını istemiyordu. Schwesig ise bu konuda ısrar ediyor.

Birlik partilerin Federal Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder (CDU) ise masrafın milyarlarca Euro olmadığına, 80 milyon Euro söz konusu olduğuna dikkat çekerek, maliye ve aile bakanlıkların anlaşma sağlayacağını belirtti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.