Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Almanya'da kısa süreli çalışanlara da ebeveyn parası müjdesi

Almanya'da 1 Temmuz itibariyle çocuğu olan anne-babalar, yarım günlük işlere başladıkları takdirde Ebeveyn Parası açısından zarar görmeyecek. ‘Elterngeld Plus’ adını taşıyan ebeveyn parası sayesinde anne-babalar, ebeveyn iznini daha...

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2015 12:17
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2015 12:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Almanya'da 1 Temmuz itibariyle çocuğu olan anne-babalar, yarım günlük işlere başladıkları takdirde Ebeveyn Parası açısından zarar görmeyecek. ‘Elterngeld Plus’ adını taşıyan ebeveyn parası sayesinde anne-babalar, ebeveyn iznini daha esnek şartlarda geçirerek hem devletten para alacak hem çalışarak para kazanabilecek.

Almanya'da anne-babalar, 1 Temmuz'dan itibaren doğan çocukları için Ebeveyn Parası ‘Elterngeld’ yerine ‘Elterngeld Plus’tan faydalanabiliyor. 1 Ocak 2015’te değiştirilen Ebeveyn Parası Kanunu uyarınca yarım gün çalışan aileler daha esnek şartlarda ve uzun süre ebeveyn parası alacak. Düne kadar ebeveyn parası sadece 12 ay boyunca alınabiliyor, diğer eş de çocuktan dolayı evde kaldığında bu süre 14 ayı buluyordu. Ücret ise net gelirin yüzde 65 ila 67’sine tekabül ediyor ve ayda en az 300 ve en fazla bin 800 Euro miktarında veriliyordu.

Yeni kanun ise bebeği olduğu halde işine daha erken bir zamanda dönmek isteyenlere kolaylık sağlıyor. Eski kanuna göre çocuğa bakan anne veya baba vaktinden evvel işe başladığında ebeveyn parasının miktarı ayda üçte bir oranında düşüyordu. Şimdi ise Elterngeld’in en fazla yarısı, ayda en 150 ve en fazla 900 Euro olmak üzere ebeveynin hesabına yatırılacak. Bu süre zarfında anne veya baba aynı zamanda çalıştığı için ev bütçesi daha da kabaracak.

Eski kanun, annelerin yüzde 95’inin tamamen çocuğuyla ilgilenmesini beraberinde getiriyordu. Elterngeld Plus bunu ortadan kaldırmayı hedefliyor. Hatta öncekine göre daha fazla para almak da mümkün. Yeni yasaya göre bir anne veya duruma göre baba, işe vaktinden evvel başladığı takdirde bu zamana kadar aldığı ebeveyn parasının yarısını alacak, ancak aldığı süre 24 aya çıkacak. Anne ve baba çocuğun bakımını birlikte üstlenip birlikte işe döndüğü takdirde ise bu süre en az dört ay daha uzuyor. Bu süre zarfında alınan ebeveyn parasına Partnerschaftsbonus adı veriliyor. Burada aranan şart ise çiftlerin dört ay boyunca haftada 25 ila 30 saat çalışmaları. Eksik günler olduğu takdirde alınan paranın geri ödenmesi söz konusu.

Bununla birlikte oldukça karışık olmakla birlikte farklı kombinasyonlar da mümkün. Örneğin ilk altı ay normal ‘Elterngeld’ alıp daha sonra ‘Elterngeld Plus’ alınabiliyor. Duruma göre üç ay ‘Elterngeld’, 18 ay ‘Elterngeld Plus’ alıp geri kalan sürede karı koca çalışmak suretiyle Partnerschaftsbonus almak da mümkün olabiliyor. Bu miktarı tek başına çalışan anne veya babalar da alabiliyor.

DİLEKÇELER EBEVEYN PARASI BÜROLARINDA VE İNTERNETTE

Yeni sistemin karışıklığında en doğru kombinasyonu seçmek ise büyük önem taşıyor. Bunun için en doğru yol danışmanlık hizmetlerinden faydalanmak. Kombinasyonlar karışık olsa da, iyi bir bilgilenme sayesinde ebeveyn parasını dört katına çıkarmak bile mümkün. Ancak tam tersi de söz konusu. Kombinasyon iyi seçilmediğinde geri ödemek de söz konusu olabiliyor. Bir diğer önemli nokta ise çiftlerin hangi vergi sınıfında bulundukları takdirde en çok net gelir elde edeceklerini öğrenmeleri ve gerektiği takdirde vergi sınıflarını değiştirmeleri. Dilekçeleri ebeveyn parası bürolarından alman veya internetten indirmek mümkün.

Yeni sistem, hem çocuğuna bakmak hem de yarım gün çalışmak isteyen anne veya babalar tarafından memnuniyetle karşılansa da işverenler için aynısını söylemek zor. Yeni tabloya göre anne-babaların gelecekte iki yerine üç kez ebeveyn iznine çıkabilir ve bu da işverenin planlamasını zora sokabilecek bir gelişme. Alman İşverenler Birliği Federasyonu’na göre bu işverenin süreli çalıştırma, ‘minijob’ ve geçici işlere başvurmasına sebep olabilir.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.