Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Almanya’da kiliseler demokratik süreçte oyunun bir parçası

Türkiye’de din adamlarının dini konular dışında açıklama yapması zaman zaman eleştiri konusu yapılırken Almanya’da kiliselerin siyasi ve sosyal tartışmalardaki rolü ile ilgili bir araştırma ilginç bir tabloyu ortaya koydu. Münster Üniversitesi’nde...

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2014 19:32
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2014 19:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye’de din adamlarının dini konular dışında açıklama yapması zaman zaman eleştiri konusu yapılırken Almanya’da kiliselerin siyasi ve sosyal tartışmalardaki rolü ile ilgili bir araştırma ilginç bir tabloyu ortaya koydu. Münster Üniversitesi’nde “Din ve Siyaset“ biriminin (Exzellenzcluster Religion und Politik) bir araştırmasında kiliselerin siyasi ve toplumsal tartışmaların içinde olduğu ve kendi görüşlerini dile getirdikleri, kimsenin de bunu yadırgamadığı kaydedildi. Araştırma için kilise temsilci ve sözcülerinin 1970 ile 2004 yılları arasında toplam bin 500 açıklaması incelendi.

Araştırma ile ilgili konuşan sosyolog ve dinbilimci Prof. Judith Könemann’a göre kaynaklar, kiliselerin siyaset ve toplum hayatını şekillendirme konusunda güçlü bir özgüvene sahip. Araştırmada dikkat çeken noktalardan biri ise kiliselerin sadece dini konularda açıklama yapmadığı gibi açıklamalarında dini argümanların da ilk sıralarda yer almaması. Kiliseler en fazla kürtaj ve ülkeye göç konusunda açıklamada bulunmuş. Bu konuların yanı sıra insan onuru, tıp etiği gibi konularda da sık sık görüşlerini paylaşmışlar.

Kiliseler bazı zamanlarda göçmenlerin avukatı olarak öne çıkarken, 1980’li yıllarda yabancı düşmanlığına karşı çıkmışlar ve okullarda İslam Din Dersi verilmesini savunmuşlar. Araştırmada kilise temsilcilerinin açıklamalarının yüzde 60’ında dini olmayan, dünyevi ve seküler argümanları kullandıkları görülüyor. Allah ve Hz. İsa’ya atıfta bulunan ve dini olarak tanımlanabilecek argümanlar en fazla kullanılan argümanlar arasında dokuzuncu sırada yer alıyor. Kilise temsilcilerinin en çok kullandığı argümanların başında ise insan hayatının korunması, insan onuru, sosyal ve hukuki tedbirlerin alınması gibi argümanlar geliyor.

Araştırma kiliselerin gerek kanunların oluşum sürecinde, gerekse demokratik süreçte oyunun parçası olduklarını gösteriyor. Araştırmanın sonuçları ve dinin modern toplumdaki yeri ile ilgili olarak 8 ile 9 Mayıs tarihleri arasında Köln Üniversitesi’nde bir konferans düzenlenecek ve dini cemaat ve grupların kamuoyundaki rolü masaya yatırılacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.