Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Almanya'da eyaletler mültecilerin yükünü tek başına taşımak istemiyor

Artan mülteci sayısı ve iltica başvuruları eyaletleri zorluyor. Mültecilerin yerleştirilmesinden geçimini ve eğitimini sağlamaya kadar varan bir dizi görevi tek başına yerine getirmekte zorlanan eyalet hükümetleri Federal Hükümet’ten katkılarını...

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2015 19:07
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2015 19:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Artan mülteci sayısı ve iltica başvuruları eyaletleri zorluyor. Mültecilerin yerleştirilmesinden geçimini ve eğitimini sağlamaya kadar varan bir dizi görevi tek başına yerine getirmekte zorlanan eyalet hükümetleri Federal Hükümet’ten katkılarını arttırmasını bekliyor. Berlin ve Brandenburg eyaletleri Federal Hükümet’ten mültecilerin yerleştirilmesi ve entegrasyonu ile ilgili masrafları sürekli ve daha güçlü bir şekilde üstlenmesini istiyor. Özellikle anaokulu ve öğretmen masrafları eyalet yönetimlerini iyice zorluyor.

Bu durum Berlin Eyaleti Başbakanı Michael Müller’i de endişelendiriyor. Başbakan, on binlerce insanın yardım istemesinin bir şehre veya ilçeye has bir yerel problem olmadığını söylüyor. Brandenburg Başbakanı Dietmar Woidke’nin en çok yardım beklediği alan ise eğitim. Ek öğretmen, eğitmen ve çırak eğitmeni ile ilgili masrafların karşılanmasında federal yönetimin katkılarını bekleyen Woidke, “Bu görevler entegrasyonun yolunda ilerleyip ilerlemediğinde belirleyici oluyor.” diyor. Woidke’ye göre mesele bu yüzden devletin tamamını ilgilendiriyor ve federal yönetimin katkılarını hak ediyor.

Her iki başbakan da Federal Hükümet’in özel programlarının ve geçici yardımlarının yeterli olmadığı konusunda hemfikir. Federal yönetim en son mart ayında bütün belediyelere 1 milyar Euro tutarında yardım sözü vermişti. Ne var ki, sadece Berlin’de artan iltica başvuruları sonucunda yüz milyonlarca Euro’ya ihtiyaç var. Müller’in açıklamasına göre Federal Hükümet bugüne kadar Berlin’deki mülteciler için yapılan harcamaların yüzde onunu üstlendi. Sosyal Senato İdaresi, 2014 yılı için 245 milyon Euro’luk bir toplam masraf listesi çıkarmış. Bunun yarısından fazlası mültecileri yerleştirme ve ihtiyaçların giderilmesi için Eyalet Sosyal ve Sağlık Dairesi’ne havale edilmiş.

Berlin okullarında mültecilerin çocukları için açılan sınıflar içinse 23 milyon Euro ayrılmış. Bu yılın masraflarının daha da yüksek olması bekleniyor. Sosyal İşler Senatörü Mario Czaya’nın verdiği bilgiye göre Eyalet Sosyal ve Sağlık Dairesi’ne havale edilmesi gereken miktar bu yıl 200 milyon Euro. Czaya’nın 2016/2017 dönemi için istediği bütçe miktarı ise 700 milyon Euro tutarında.

MÜLTECİ SAYISI İLE BİRLİKTE KONUT SIKINTISI DA ARTIYOR

Mülteci sayısının tahmin edilenden fazla olması yüzünden en fazla mülteci kabul eden eyaletler arasında yer alan Baden-Württemberg ve çevresinde konut sıkıntısı ileri safhada. Eyalet hükümeti yeni açılan mülteci yerleşkeleri ile mültecilerin barınma ihtiyaçlarını kriz düzeyine gelmeden çözmeye çalışıyor. Bu yıl 20 bin civarında mülteci bekleyen Rheinland-Pfalz ile kısmen Hessen konut sıkıntısındaki aciliyete dikkat çekiyor. Birçok sivil toplum kuruluşu da Stuttgart başta olmak üzere birçok şehirde özel mülkiyete ait çok sayıda boş konut olduğuna dikkat çekiyor ve bunların kiraya verilmesinin çözümüne yardımcı olacağını düşünüyor.

Mülteci yerleşkesi olabilecek ölçüde büyük olan konutların sigorta primleri ile ilgili muhtemel indirimlerle bu konutların mültecilerin kullanımına tahsis edilebileceği de açıklamalar arasında yer alıyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.