Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Almanya'da 250 bin emekli şimdiden fakirlik sınırında yaşıyor

Alman Sendikalar Birliği (DGB) yaşlılıktaki fakirliğe dikkat çektiği emeklilik araştırmasında endişe verici gelişmeleri ortaya çıkardı. Emeklilik maaşlarında sürekli bir azalmadan şikayet eden DGB, daha şimdiden çoğunluğu bayanlar olmak...

Haber Giriş Tarihi: 26.08.2014 19:33
Haber Güncellenme Tarihi: 26.08.2014 19:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Alman Sendikalar Birliği (DGB) yaşlılıktaki fakirliğe dikkat çektiği emeklilik araştırmasında endişe verici gelişmeleri ortaya çıkardı. Emeklilik maaşlarında sürekli bir azalmadan şikayet eden DGB, daha şimdiden çoğunluğu bayanlar olmak üzere 250 bin emeklinin fakirlik sınırının altında yaşadığını ve acil tedbir alınmazsa gelecekte bu sayının daha da artacağını açıkladı.

Alman Sendikalar Birliği (DGB) yaptığı emeklilik araştırması ile yaşlılıktaki fakirliğe dikkat çekti. KRV-DGB Başkanı Andreas Meyer Lauber, emekli maaşlarının sürekli azalması sebebi ile yaşlıların kemerleri daha çok sıkmaları gerekeceğini bildirdi. Araştırma, ortalama gelir düzeyine sahip çalışanların emekliliğinin bu zamana kadar alınan emeklilik parasından daha az olacağını hesapladı.

Ortalama gelir düzeyine sahip çalışanlar 1990 yılında maaşlarının yüzde 50,2’sini emekli maaşı olarak alırlarken 2014 yılı itibarı ile ancak ortalama maaşlarının yüzde 45’ini alabiliyor. Bu bilgileri göz önüne alan DGB yeni emekli olacak ortalama gelir düzeyine sahip kişilerinde gidişattan etkileneceklerinden endişe ediyor.

Andreas Meyer-Lauber bu kişilerinde hayat standartlarında düşüşler olacağını ve ancak hayatlarını devam ettirecek seviyede bir emekliliğe sahip olacaklarını hatırlatarak, “Şayet hızlı ve ısrarlı tedbir alınmazsa KRV’de çok ciddi bir emeklilik sorunu ile karşı karşıya kalacağız.” diye konuştu.

Raporda ortalama gelir düzeyine sahip bir işçinin 2013 yılında emekli olması ile birlikte aldığı maaşın 1007,35 Euro olduğunu oysa aynı yılda daha önce emekli olan birinin maaşının 150 Euro daha fazla olduğu bilgisine yer verildi. Ayrıca ortalama gelir düzeyine sahip çalışanların emeklilikte hep zorlandıkları, fakat trend ile birlikte bunları daha büyük sorunların beklediğine işaret edildi. İş görememezlik raporuyla erken emekli olan kişilerin maaşlarındaki düşüşlere de dikkat çekildi.

Bu zamana kadar 756 Euro olan emekliliğin 2013 yılında ancak 655 Euro olduğuna işaret edildi. Meyer-Laubert daha şimdiden sadece KRV’de 250 bin emeklinin devletin belirlediği fakirlik sınırında yaşadıklarına vurgu yaptı. Bu fakirlik sınırında yaşayan emeklilerin ise büyük çoğunluğunun kadın olduğunu hatırlattı. Bunun karşısında tekliflerde getiren DGB, çalışanların emeklilik primleri olan yüzde 18,9’un 2030 yılına kadar yüzde 22’ye çıkarılabileceğini teklif etti.

Bunun yanı sıra minijob’ların da tamamen sigortalı olması gerektiğini vurguladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.