Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Abhazlar sürgün ateşini 151. kez yaktı

Yaşadıkları topraklardan 1864’deki Kafkas Sürgünü ile Türkiye’ye gelen Abhazlar, Kocaeli Kefken Babalı sahilinde yaktıkları ateş ile sürgün acısını yeniden yaşadı. Türkiye Abhaz Dernekleri Federasyonu ve Sakarya Abhaz Derneği tarafından...

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2015 15:21
Haber Güncellenme Tarihi: 22.05.2015 15:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Abhazlar sürgün ateşini 151. kez yaktı
Yaşadıkları topraklardan 1864’deki Kafkas Sürgünü ile Türkiye’ye gelen Abhazlar, Kocaeli Kefken Babalı sahilinde yaktıkları ateş ile sürgün acısını yeniden yaşadı.

Türkiye Abhaz Dernekleri Federasyonu ve Sakarya Abhaz Derneği tarafından Kandıra Karaağaç köyünde düzenlenen program, Kur'an-ı Kerim okunması ile başladı. Programa Abhazya Devleti Başbakan Yardımcısı Şamil Ardzınba, Abhazya Demografya Başkanı Vadim Haraziya, Abhazya Müftüsü Salih Kurshaliya, CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoş, Abhazfed Genel Başkanı Cengiz Koç ve çok sayıda Abhaz kökenli vatandaşlar katıldı.

Abhazya Cumhurbaşkanı Raul Hacimba ise sinevizyon aracılığıyla Abhaz Diasporasına gönderdiği mesajında, “Geçmişi unutmadan geleceğe emin adımlarla yürüyeceğiz.” dedi.

Abhazfed Genel Başkanı Cengiz Koç ise konuşmasında, şunları söyledi: “Bu gün bizler için yas tuttuğumuz bir gün. Anavatanlarından zorla sürgün edilen atalarımızı anıyoruz, geçmişi unutmadan, geçmişe takılmadan geleceğe yürüyeceğiz. Nesillerimiz dünya var oldukça Abhaz olduklarını unutmayacaklar.”

Abhazya Devleti Başbakan Yardımcısı Şamil Ardzınba ise şunları kaydetti: “Sürgünle bizlerden zorla koparılarak Anadolu topraklarına gönderilen kardeşlerimizi hiçbir zaman kendimizden ayrı tutmadık, hep içimizde oldular, Şimdi bağımsız bir devletimiz var. Türkiye’de yaşayan Abhaz kardeşlerimizle iyi günümüzde, acılı günlerimizde birlikte oluyoruz. Gelecek zamanda aramızdaki ilişkiler daha da üst seviyelere taşınacaktır.”

Abhaz Dernekleri Federasyonu Basın Sekreteri Atilla Sağım ise sürgün ateşini 151. kez yaktıklarını belirterek, “Bir daha dünyanın hiçbir yerinde sürgünler yaşanmaması için, Abhaz kadınları 151 yıldır siyah giyerek yaşanan bu trajediyi hep canlı tuttular. Karadeniz’in karanlık sularında hayatlarını kaybedenlerin anısına. Bugünkü nesiller olarak bizlerin var olması için hayatlarını sürgün yollarında kaybeden atalarımızı rahmetle, minnetle anıyoruz. Abhazlar için Abhazya Devleti'nin bağımsızlığını kazanmasından sonra sürgün yılları bitmiş, artık gurbet günleri başlamıştır.” şeklinde konuştu.

Ardından sürgün ateşini yakan Abhazlar, 151. kez aynı acıyı yaşamış oldu. Denize karanfil bırakılmasının ve Abhazya Müftüsü Salih Kurshaliya'nın dua okumasının ardından program sona erdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.