Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'2 yaş altı çocuklara çizgi film izletmek konuşmasını zorlaştırıyor'

Rehber öğretmenler ve pedagoglar, 2 yaş atı çocuklara çizgi film seyrettirmenin konuşmalarını geciktirebileceğini belirtiyor. Uzmanlar, 2 yaş altı çocukların uzun süre televizyon izlemesinin konuşmasının gecikmesinin yanı sıra anne ile...

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2014 17:09
Haber Güncellenme Tarihi: 22.05.2014 17:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
'2 yaş altı çocuklara çizgi film izletmek konuşmasını zorlaştırıyor'
Rehber öğretmenler ve pedagoglar, 2 yaş atı çocuklara çizgi film seyrettirmenin konuşmalarını geciktirebileceğini belirtiyor.
Uzmanlar, 2 yaş altı çocukların uzun süre televizyon izlemesinin konuşmasının gecikmesinin yanı sıra anne ile iletişim kurmada zorluk çekilebileceği ifade ediliyor.
Toros Sema Ortaokulu rehber öğretmeni Arif Özutku, 0-2 yaş bebekler için de televizyon ekranlarının zararlı olduğunu söyledi. Anne ve babalarının çocuklarının konuşma bozukluğu çekmemesi ve izlediği çizgi filmden korkmaması için televizyon ekranından uzak tutmalarını tavsiye eden Özutku, televizyonunun, çocuk ağlayınca bir çizgi film izletilerek susturulma görevi görmemesi gerektiğini kaydetti.
Amerikan Pediatri Akademisi tarafından yapılan araştırmaya göre 2 yaş öncesinde televizyon izleyen çocukların bilişsel gelişimlerinin olumsuz olarak etkilendiğini, dil gelişimlerinin geciktiğini ortaya koyduğunu belirten Özutku, bu dönemde bebeklerin aşırı televizyon izlemesi ile dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve otizm arasında ilişki olduğunu gösteren pek çok araştırma bulunduğunu ve bu nedenler önlem olarak 0-2 yaş çocuklarının televizyon ekranlarından uzak tutulmasının önemli olduğunu söyledi. Özutku, "Büyüme sürecindeki çocukta taklit etme davranışları oldukça fazladır. 2 yaşla birlikte başlayan bu davranışlar ilerleyen yaşlara kadar devam eder. Çocuk kendisine bir model seçer. Model; anne, baba, bir arkadaş, öğretmen veya televizyonda izlediği bir kahraman olabilir. Çocuk, model aldığı kişinin davranışlarını içselleştirir ve onun gibi davranmak için büyük çaba gösterir. Oyunlarında kendisini bu kahramanmış gibi hayal eder ve davranışlarını karşısındaki oyun arkadaşına uygulamaktan mutlu olur. Bu kahraman iyi özelliklere sahipse çocuğun gelişimini destekleyecek; olumsuz özelliklere sahip ise çocuğun psikolojisini ve gelişimini olumsuz etkileyecektir." dedi.
Bu süreç çocuk için aslında bir oyun olsa da anne baba tarafından değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Özutku, bir çizgi film gibi görünse de içeriğinde kötü kelimeler, olumsuz davranış biçimleri, şiddet ve korkuları barındırabileceğini, bununda çocukta karanlıktan korkma, gündüz ve gece yalnız kalmak istememe, uykuya dalmada güçlük ve korkulu rüyalar görmeye neden olabileceğini sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.