Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'15'inci yüzyılda Manavgat'ta 76 tahinhane bulunuyordu'

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, Osmanlı kayıtlarına göre 1450 yılında Manavgat'ta susam üretime bağlı 76 tahinhanenin bulunduğunu söyledi. Osmanlı'nın 14 ve 15'nci yüzyılda saray mutfağını süsleyen tahinden...

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2014 11:55
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2014 11:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
'15'inci yüzyılda Manavgat'ta 76 tahinhane bulunuyordu'
Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, Osmanlı kayıtlarına göre 1450 yılında Manavgat'ta susam üretime bağlı 76 tahinhanenin bulunduğunu söyledi. Osmanlı'nın 14 ve 15'nci yüzyılda saray mutfağını süsleyen tahinden yapılan tatlıların susamının İstanbul'a Manavgat'ta gittiğini belirten Başkan Boztaş, o dönem kayıtlarına göre 76 tahin hanenin geçimini susam yetiştirerek sağladığını kaydetti.

Konunun Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Behcet Karaca’nın doçentlik tezinde yer aldığını belirten Boztaş, günümüzde de 40 bin 762 dekar alanda 2 bin 400 ton üretim yapıldığını ifade etti. Üretilen ürünün yağ kalitesi ve aromasının farklı olmasına bağlı bin tonunun Japonya'ya ihraç edildiğini söyleyen Boztaş, Japonya'nın Manavgat'ta satın aldığı susamın yağını çıkartarak kilosu 100 liradan dünyanın değişik ülkelerine ihraç ettiğini belirtti. Bu yıl 5'incisi düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı'nı (YÖREX) Manavgat susamının tanıtımı için stant açtıklarını açıklayan Boztaş, "Ülkemizin yıllık 150 bin ton susam ihtiyacı var. Bunun 16 bin tonu iç piyasadan yetiştirilerek karşılanıyor. 134 bin tonu ise başta Afrika ülkeleri Sudan, Etopya, Nijerya ile Pakistan, Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerden karşılanıyor. Manavgat susamı yağ kalitesine bağlı iç piyasadaki susama göre 2 kat alıcı buluyor." dedi.

. Boztaş, Manavgat susamının 1450 yılı Osmanlı dönemi kayıtlarına göre 76 tane tahinhanenin olduğu ve burada susamdan üretilen 45 bin 400 kile üretimden 5 bin 300 akçe öşür alındığı tapu tahrir ve müsellem defterlerinde yazılı bulunduğunu sözlerine ekledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.