Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yerel seçim ne değildir?

Yazının Giriş Tarihi: 09.02.2019 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.02.2019 00:03

Öncelikle estağfurullah;

Kimseye işini nasıl yapması gerektiğini söylemek haddim değil.

Hele sanki çok şey biliyormuş, bu yollarda sakalımı dökmüşüm gibi ahkam kesmek hiç değil.

Üstatlara işlerini öğretmek, ukalalık yapmak, racon kesmek filan zinhar değil.

Benim demeye çalıştığım adayların seçimi kazanmak için yapmaları gerekenler de değil zaten.

Yapmamaları gerekenler.

Çünkü yapmaları gerekenler konusunda rol modelleri olmayabilir.

Ama yapmamaları gerekenler konusunda ansiklopedik bilgiler var ortada.

Ben dilim döndüğünce sıralayayım, isteyen ciddiye alıp ta yapmakta isteyen hadi len ordan deyip edip sallamakta serbest olsun.

İlkin;

Yerel seçim bir ölüm kalım meselesi değildir.

İnsanlar sadece yerelde yönetimi üstelenmesini istedikleri adaylara oy verirler ve hizmet beklentilerinin karşılık bulmasını isterler. Ana amaç yaşam kalitesinin yükseltilmesidir.

Sonrasında;

Son zamanlarda vurgulandığının aksine yerel seçimin ülke bekası ile de direkt ve dolaylı bir bağlantısı da yoktur. Adı üzerinde yerelde yapılan seçimdir; genel için sadece bir gösterge olabilir ki bu da çok güvenilir olmaktan uzaktır.

Yani yerel seçim ülkenin varlığı ve bütünlüğünü etkileyecek bir seçim değildir.

Adaylar açısından da genel seçimden farklıdır yerel seçim. Çünkü seçim sonrasında seçmenleri ile birlikte aynı yerde yaşamaya devam edeceklerdir ve seçim öncesi vaatleri kendilerini çok daha bağlayıcı olacaktır.

Yani öyle salla salla vur duvara mealinden nutuklarla geçiştirilecek bir seçim değildir.

Yerel seçimde özne, seçime konu olan, kent, ilçe ya da mahalle olduğu, yerleşim alanlarına hitap ettiği için seçmen indinde adayın partisinden ziyade bizzat kendisi ön plandadır. Bu da klasik politik ezberlerin yerelde pek tutmayacağının belirtisidir.

Yani yerel seçimde adayla seçenin her an göz göze gelme olasılığı çok fazladır. Gözler ve kulaklar adayın vaatlerinde değil seçime girdiği sahaya olan samimiyetindedir ki yerel seçim samimiyetin göz ardı edileceği seçim değildir.

Adayların propaganda çalışmaları farklıdır yerel seçim. Çünkü onlar da ahali ile aynı sıkıntıları yaşarlar yerleşim alanlarında. işkembe-i kübradan vaatler sallamalarının karşılığı ağır olur.

Yani yerel seçim afaki vaatlerin verilebileceği ve bunun sonucunda oy beklenebilecek bir seçim değildir.

Basın içinde genel seçimlerden farklıdır yerel seçim. Bazı acar gazeteciler(!)her ne kadar ortamı alevlendirerek hadiseyi genel seçime dönüştürmeye çalışsalar ve iktidar partisine şirin görünmek için yırtınsalar da halk yerelde kime oy vereceğine ya da vermeyeceğine buram buram taraf kokan yazıları okuyarak karar vermez.

Yani saldırgan üslup bu seçimde de kamuoyu oluşturmaktan ziyade kamyonun tekerine çomak sokar ki yerel seçim bumerang etkisinin hafife alınacağı seçim değildir.

Yerel seçim genele oranla çok daha renklidir ve politikacılar halkın içine girip onlarla hasbıhal etmek için fırsat kollarlar. Genel seçimlerde makro düzeyde yürütülen bu çalışmalar yerel de mikro sürdürülür.

Yani seçmen bu seçimde beklentisini adayın yüzüne söyleme ve eleştirme konusunda çok daha özgürdür. Dolayısı ile yerel seçim klasik mavra sath-ı mali değildir.

Belki katılmazsınız ama ben yine de düşüncemi yazmak isterim; yerel seçimde partiler arası koalisyonlarında pek karşılığı yoktur. Seçmenin partilerin birbirleri lehine aday çıkartmak, çıkartmamak gibi stratejileri sadece niyet okuma çabasıdır. Hiç birinin elinde ‘biz bu partiyi destekleme kararı aldık seçmenimizde böyle yapacak’ diyebilecek kesin bir kanıt yoktur.

Yani seçmen yerel seçim de asla çantada keklik değildir.

Parti başkanlarının rakip partileri yedi yirmi dört eleştirip aleyhlerinde bir algı oluşturma çabaları da pek sonuç vermez yerel seçimde. İnsanlar yerleşim yerlerinde yaşadıklarına odaklanmış olduklarından genel seçimlerde ciddiye aldıkları bu yönteme yerelde pek prim vermezler. Kararsızlar için durum farlı tabii ama onlarında da bu söylemlerden etkilenerek karar verme garantileri yoktur.

Yani yerel seçim parti politikaların karşılık bulduğu ve liderlerin seçmene tamamen hakim olabilecekleri oylamalar değildir.

Yerel seçim tehdit ile de kazanılmaz ya da en azından kazanılmamalı.

Yani yerel seçim  ‘’bizim partiye oy vermezseniz hayatta hizmet filan alamazsınız ona göre haa’’diye seçmenin oyuna ipotek koymaya çalışılarak, hele ‘bu adayı seçerseniz ne günahınız kalır ne sıkıntınız öbür dünyada işiniz valla’ mealinden cümleler kurup olayı şirazesinden çıkartarak kazanabilinecek seçim değildir.

Seçmen kayıtları ile ilgili ciddi sıkıntıların yaşandığı herkesin malumu. Yok, böyle bir şey diyenlerin bile kendilerini inandırmakta zorlanabilecekleri kadar kanıt var ortada. Bunun da topluma sirayet eden acabaları…

Yani yerel seçim onu oradan alıp buraya yerleştirmekle, seçmen listelerinde yüz küsur yaşında seçmenler ekleyerek, sonra da silerek durumu oldubittiye getirip izaha muhtaç açıklamalarla zaman doldu diyerek listeleri askıdan indirmek değildir.

Yerel seçimde partilerin gösterdikleri adayların tüm partilileri memnun etmesini beklemek abesle iştigaldir. Ön seçim mi? Yok, demokrasinin orasına gelmedik daha.

Yani yerel seçim adayları beğenmeyip partilere küsüp sosyal medyadan bana ne bana ne oynamıyorum işte mealinden paylaşımlarla kapris yapılacak ve basite indirgenecek seçim değildir. Bir de son zamanlarda sık sık gündeme getirilen yerel seçimin bir referandum niteliği taşıması savı var.

Yerel seçim referandum filan da değildir. Sonuçları genelden çok özeli ilgilendiren hedefi hizmet alabilmek olan bir tercih oylamasıdır o kadar.

Gerçi bir de yerel seçimler siyasi değildir saptaması var orta da ama bunun konumuzla ilgisi yok tabi ki…

Yerel seçimin ne olmadığına dair diğer şıkları size bırakıp, bir de ne olduğu konusuna değinivereyim mi?

Yerel seçimde sonucu belirleyen ağırlıklı olarak her ne kadar adayın nitelikleri olsa da her yerel seçim özellikle iktidar için bir güven oylamasıdır.

Kabul; aldıkları hizmetlerde sıkıntı yaşamamak için tercihlerini iktidar partisinden yana kullanacak milyonlarca seçmen vardır.

Vardır ama okumasını bilene bu varlık içerisinde bile derslerde vardır.

Peki, yerel seçim nedir o zaman?

Ne olacak adı üzerinde yerel seçimdir.

Eskiler mahalli seçimde derlerdi.

O kadar…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.