Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yeni başkan kim olur?

Yazının Giriş Tarihi: 29.10.2017 11:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.10.2017 11:14

Bugünlerde kentimizde cevabı aranan en önemli soru, Recep Altepe'nin istifasının ardından boşalan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı koltuğuna kimin oturacağı. Kulislerde isimler ve sürpriz beklentiler havada uçuşuyor. Yeni başkan, 2 Kasım tarihindeki meclis toplantısında seçilecek ancak koltuğa kimin oturacağı daha önceden belirleneceği için o toplantının, 'işi kılıfına uydurmak' dışında bir işlevi olmayacak. 

Kimler başkan seçilebilir?

Mevcut düzenlemelere göre yeni başkan sadece büyükşehir meclis üyeleri arasından seçilebiliyor. Meclis aritmetiği göz önüne alındığında, kağıt üzerinde her bir AK Parti meclis üyesinin aday olma hakkı ve seçilme şansı var. Beklentinin aksine, bazıları sürpriz bir şekilde belediye başkanı olmayan bir meclis üyesinin seçileceğini iddia etse de, temsil sorununa yol açacağı için ben buna yüzde bir bile ihtimal vermiyorum.

Vatandaştan meclis üyesi olmak üzere oy almış bir insanın belediye başkanı yapılması, üstelik de en büyük belediyenin başına getirilmesi seçmene hakaret olur ve aklı başında hiçbir parti bunu yap(a)maz.      

Düz bir mantıkla Bursa'daki mevcut AK Partili belediye başkanlarına bakıldığında ise sırasıyla; Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan avantajlı görünüyor.

Nasıl bir profil?

Siyaset sanatının inceliklerine biraz hakim olan herkes, her seçimin konjonktürüne göre bir yol haritası izlenmesi gerektiğini ve bu minvalde aday profillerinin belirlendiğini bilir.

Ülkemizin demokrasi tarihine bakıldığında, siyaset sanatının en iyi icracılarının başında gelen ve dünyada bile örneğine az rastlanır seçim başarılarına imza atan Recep Tayyip Erdoğan, her kampanya döneminin özelliklerine uygun profildeki adayları belirleyerek bugüne geldi.

Şu anda Bursa'daki ihtiyaçlara ve mevcut konjonktüre bakılarak yorum yapıldığında ise yukarıda verdiğim sıralamayı tam tersinden okumak gerekiyor çünkü bu kısa dönemde hızlı aksiyon alacak, çok çalışacak, büyükşehirdeki mevcut yapıyı toparlayabilmek için kimsenin gözünün yaşına bakmayacak, bolca kelle koparacak, bugüne kadar adı hiçbir şaibeye bulaşmamış temiz bir isme, dik duracak ve Erdoğan dışında kimseye de eyvallahı olmayacak bir aday profiline ihtiyaç var.

Kim, neden olamaz?

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ın genel olarak halk nezdindeki anketlerdeki durumu ortada. Mustafa Başkan, aradan geçen 9 yılda bazı başarılı işlere imza atsa da, genelde projeleri çok uzun zamana yayarak yapıyor ve bu kısa zamanda adaptasyonu sağlaması zor görünüyor.

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali'nin kendi ilçesindeki işlerinin neredeyse daha tamamlananı yok. İsmail Başkan da çok uzun süreçlere yaydığı planlama mantığıyla çalışıyor. Bu kısa süre için göreve gelirse, başarısız görüneceği ve elindeki başkanlığı da 2019 seçiminde kaybetme riski olduğu için yerinden kıpırdamak istemediğini yakın çevresine söylediği bilgisi kulislerde konuşuluyor.

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise tecrübesi ve başarılarıyla öne çıkıyor lakin Alinur Başkanın da üç dezavantajı var: AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman'ın da İnegöllü olması, daha önce İnegöl'den büyükşehir koltuğuna geçen Hikmet Şahin ile ilgili yaşanan sıkıntıların hatırlanması ve başkanın yumuşak güç ile politika yapma tercihi. Bütün bunlara rağmen, Aktaş'ın seçilme şansı epey yüksek.    

En şanslı aday

Fiziki yapısı ve siyaset tarzı Erdoğan'a benzeyen Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan'ın adı bence bir adım önde gidiyor. Yönettiği ilçenin diğer adaylara göre daha küçük olması Özkan'a eksi yazıyor ancak Ali Başkan'ın Karacabey'in potansiyelini harekete geçirerek, (Teknosab başta olmak üzere) sanayi, tarım ve turizm alanında gerçekleştirdiği hamleler ilçenin yıldızını her geçen gün parlatıyor.

Bu değişim sürecini tetikleyen en önemli hadisenin 15 Temmuz olduğunu ve Erdoğan'ın aldığı birçok kararda ülkemize yaşatılan bu travmanın etkisinin görüldüğünü hatırladığımızda, Ali Özkan büyük bir avantaj yakalıyor. Darbe girişimi başlangıcından dakikalar sonra belediye önünde halkı toplayan Ali Özkan, her türlü riski alarak o gece Bursa'da sahaya inen ilk belediye başkanı olma özelliği taşıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.