Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yemeklerden sonra içilen tek sigara

Yazının Giriş Tarihi: 05.05.2018 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.05.2018 00:01

Sigarayı terk ettikten sonra aşama aşama hangi kazanımların elde edildiğini anlatan makalemden sonra sigara hakkındaki ikinci makalemi sunmak istiyorum sizlere.

Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) son tahminlerine göre dünyada yüzde 80’i az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere yaklaşık bir milyar kişi sigara içmekte, yılda 7 milyon kişi sigaranın sebep olduğu hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmekte. Bu kişilerin yaklaşık yüzde 13 kadarı asla sigara içmeyen, ama sigaraya haksız şekilde maruz kalan insanlar.

ABD de bulunan Centers of Disease Control and Prevention isimli kuruluşa göre sigara içmeyenlerle kıyaslandığında akciğer kanserine yakalanma riski sigara içen erkeklerde 23 kat, kadınlarda 13 kat fazladır.

American Cancer Society  isimli kuruluşa göre ABD'de akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 80’inden, tüm kanser türlerine bağlı ölümlerin yüzde 30’undan sigara sorumludur. Örneğin ağız, dil, gırtlak, yutak, yemek borusu,  mide, kalın bağırsak, pankreas, karaciğer, böbrek, mesane, yumurtalık ve myeloid lösemi gibi hayatı tehdit eden hastalıklar sigara içenlerde çok daha fazla görülmekte.

Sigara, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının ( KOAH ) en önemli sebeplerinden biri olup bu hastalığa bağlı ölümlerin yüzde 90’ından sorumludur.

Sigara bir yandan kanın pıhtılaşma eğilimini arttırır, bir yandan da kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltır. Bunlara kalp hızının artması ve tansiyonun yükselmesi de eklenebilir. Tüm bu olumsuzluklar sigara içenlerde kalp damar hastalığına yakalanma riskini ciddi oranlarda arttırır.

Sigara içenlerde kalp hastalığına yakalanma riski sigara içmeyenlerin en az iki katı, hatta bazı çalışmalara göre dört katıdır. Kalp hastalığına bağlı her beş ölümün birinin sorumlusu sigaradır.

Sigara içenlerde felç riski sigara içmeyenlere göre en az dört kat fazladır. Sigara içenlerin felç geçirmeleri halinde ölüm riskleri ise sigara içmeyenlerin iki katıdır.

Buraya kadar vermiş olduğum bilgiler günde yirmi adet (bir paket) sigara içenleri bekleyen tehlikelerdir. Günde sadece bir sigara içenler kendileri için bu tek sigaranın tehlikesiz olduğunu düşünüyorlarsa yanılıyorlar.

BMJ de yayınlanan bir çalışmaya göre günde sadece bir adet sigara içenler için kalp krizi ve felç geçirme riski günde bir paket sigara içenlerin 20 de biri kadar değil, yarısı kadardır.

Bu durumda sadece yemeklerden sonra birer sigara içtiklerini söyleyen, yani aslında sigara içmediklerine inananlar da ciddi bir risk altındadırlar. Benden söylemesi...

Dumansız, sağlıklı ve mutlu bir yaşam diliyorum sizlere.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.