Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yatırımlara süper destek

Yazının Giriş Tarihi: 31.01.2017 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.01.2017 00:00

Bursa 3 gün önce Maliye Bakanı Naci Ağbal ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nu ağırladı. Her iki bakanı da Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ziyaretinde dinleme fırsatı yakaladım. Maliye Bakanı Ağbal’ın anlattıkları çok önemliydi… Sanayici ve işadamı ile iş kadınlarının teşvik ve desteklerle moral kazandıklarına şahit oldum. 
Anlatılanların bir yerinde ‘Süper teşvik sistemi’ diye bir tümce geçti. İnanılmaz kolaylıklar ve destekler diyebilirim.
Bakan Ağbal’ın verdiği bilgiye göre Türkiye, sürekli büyüyen bir ekonomi olarak dışa bağımlılığını azaltmalı ve yüksek teknoloji içeren ürünlere ağırlık vermeli… Bu işin başkenti de satır aralarındaki bilgilendirmelerde Bursa olarak yer aldı.
Yeni yatırımlar için ücretsiz arsa tahsisinden, enerji maliyetlerindeki indirime, altyapı yatırımlarından istihdam desteklerine kadar bir dizi yatırım kolaylaştırıcı düzenlemeleri hatırlatan bakan Ağbal, kentimizden bahsederken göğsümüz kabardı… 
“Bursa bizim için büyük bir şans. Bu kente 1 verirsek 10 alırız. Teknoloji ile haşır neşir olan, yatırım ekosistemini her geçen gün daha da geliştiren Bursa’dan yeni yatırımlar için yoğun talep bekliyorum. Bursalı firmaların yerinde olsam bu destekleri kaçırmazdım” diye konuşan Ağbal, özellikle geleceği işaret etti. 
Aldığım bilgiye göre; 100 milyon dolar ve üzerindeki yatırımlarda yüzde 200 yatırıma katkı, 10 yıl kurumlar vergisi istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, 10 yıl gelirler vergisi stopaj istisnası, işveren sigorta prim desteği, 49 yıl bedelsiz irtifak hakkı tesisi ve bedelsiz devir, 10 yıl yüzde 50 oranında enerji tüketim desteği, 5 yıl asgari ücretin 20 katı nitelikli personel ücret desteği, yüzde 49 oranında yatırıma devlet ortaklığı, Kamu alım garantisi, altyapı yatırım desteği, izin, ruhsat, tahsis, lisans, tescil kolaylığı, tesislere yol, demiryolu, ve diğer ulaşım yolları yapımında kolaylıklar sağlanacak. 
Yatırım miktarının 100 milyon dolar olarak sabitlenmesi biraz tedirgin etti salonda bulunan Bursalı sanayici ve iş adamlarını. Soru yanıt bölümünde zaten dile getirdiler… Bence de rakam oldukça büyük ve çok az sayıda yatırımcı bu miktarı sağlayabilir. Yabancı yatırımcıları çekmek için yüksek tutulduğu yönündeki tahminlere katılıyorum… 
Bu arada Burhan Sayılgan, Süleyman Uzun, Orhan İğrek, Ali Tuğcu, Mehmet Akkuş, Osman Arıcı, Veys Faruk Balkanoğlu, Nurcan Özdemir, Muhsin Özyıldırım, Şinasi Güneş ve Nursel Karaoğlu, aksayan vergi sistemi, yatırımcının yaşadığı sorunlar ile bazı yasalarda düzeltilmesi gereken konularda ayrıntılı açıklamalarda bulundular. Bakan Ağbal’ın tüm soruları not etmesi ve yanıt vermesi takdire şayandı… 
Toplantıda; yapılandırmadan yararlandıkları halde ödeme yapamayan vergi ve SGK prim borçlularına da müjde vardı. Bu mükellefler mayıs ayına kadar peşin veya taksitlerini ödemeleri halinde yasadan yararlanmaya devam edecekler. 
Bir müjde daha vardı o akşam. Vergisini tam zamanında ödeyen işletmelere vergi indirimi getirilecek… Vergisini tam ödeyenlerin zor zamanlarında borçları ertelenecek. 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da bakanlık olarak başlatılan "Çalışma Hayatında Milli Seferberlik" projesi kapsamında, çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Oldukça güler yüzlü bir bakan. 'Büyükanne Projesi' de ilginçti örneğin. Özel sektörde çalışan ancak çocuğuna bakmak için işyerinden yarı zamanlı olarak izin alan kadınları rahatlatan bir çalışma… Bu projede, anne çocuğunu güvenilir anneanne ya da babaanneye bırakacak ve babaanne de asgari ücretin yüzde 30’u kadar bir ücret alacak… Bu yöntemle anne de işinden olmayacak… Projede BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın katkısı çok büyükmüş. Orada öğrendim ve çok sevindim… 
BTSO ‘43. Ortak Akıl ve İstişare Toplantısı’na Vali İzzettin Küçük, iktidar milletvekilleri Emine Yavuz Gözgeç, Zekeriya Birkan ve Hakan Çavuşoğlu, BTSO Meclis Başkan Remzi Topuk, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, BTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, BTSO eski Başkanı Celal Sönmez, çok sayıda gazeteci ile sanayici ve işadamları katıldı. 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.