Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yatırım Teşvik Belgeleri ve Bursa…

Yazının Giriş Tarihi: 11.06.2018 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.06.2018 00:05

Ekonomi Bakanlığı’nın web sayfasında bu yılın ilk dört ayında verilen yatırım teşvik belgeleri ile ilgili veriler yayınlandı.

Malum yatırım teşvik belgesi, yatırımın karakteristik değerlerini içeren, yatırımın belirlenen asgari şartlara uygun olarak gerçekleştirilmesi halinde üzerinde kayıtlı destek unsurlarından faydalanma imkanı sağlayan ve amaçları doğrultusunda gerçekleştirilecek yatırımlar için düzenlenen bir belgedir. Yatırım teşvik belgesini, gerçek kişiler, adi ortaklıklar, sermaye şirketleri, kooperatifler, iş ortaklıkları, kamu kurum ve kuruluşları, kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşları, dernekler ve vakıflar ile yurt dışındaki yabancı şirketlerin Türkiye’deki şubeleri alabilirler.

Bu temel bilgiden sonra yılın ilk dört ayında verilen yatırım teşvik belgelerinin ayrıntılarını ve Bursa açısından değerlendirmesine geçelim…

Bu dönemde ülke genelinde 2 bin 215 yatırım teşvik belgesi verilmiş. Bunların bin 373’ü komple yeni yatırım, 171’i modernizasyon ve 671’i de tevsi yatırımı durumunda. Teşvik belgeli bu yatırımların sabit yatırım tutarı 54 milyar 123 milyon TL tutarında, bu yatırımlar için ithal edilecek makine teçhizat tutarı 7 milyar 992 milyon düzeyinde. 108’i yabancı sermayeli ve 2 bin 107’si yerli sermaye olan bu yatırımlar tamamlandığında 98 bin kişiye iş imkanı sağlanmış olacak.

Şimdi gelelim Bursa’ya…

Yılın Ocak-Nisan ayları arasında Bursa’dan sadece 125 firma yatırım teşvik belgesi almış. Toplam içindeki Bursa’nın payı yüzde 5.6 düzeyinde. Bunların sabit yatırım tutarı 1 milyar 675 milyon 898 bin TL, bu yatırımlar için ithal edilecek makine teçhizat tutarı ise 184 milyon dolar düzeyinde. En çok yatırım teşvik belgesini 34 adet ve 300 milyon TL sabit yatırım tutarıyla tekstil sektöründeki firmalar almış. Bursa’nın geleneksel sektörü olduğu için normaldir.

Sabit yatırım tutarı itibariyle ikinci sırayı 259 milyon TL’lik yatırım teşviki ile gıda tarım ve hayvancılık firmaları almış durumda. Bursa için gıda tarım ve hayvancılık sektörü de önemli elbette…

Bursa’da alınan teşvik belgeleri ile ilgili yatırımlar tamamlandığında 2 bin 652 kişinin istihdam edileceği yatırımlar dokuma ve giyim, taşıt araçları, makina imalatı, eğitim, orman ürünleri, sağlık, enerji, lastik-plastik, turizm gibi farklı sektörlerde yoğunlaşıyor.

Bir ayrıntı da komple yeni yatırımlarını durumunda…

Komple yeni yatırımlar için alınan teşvik belgelerinin toplam içindeki payı ülke genelinde yüzde 62 oranındayken, bu oran Bursa’da yüzde 35 olarak gerçekleşirken, yine Bursa’da tevsi yatırımlar için alınan teşvik belgesi sayısı toplamın yüzde 50’sini oluşturuyor.

Verilen bunlar ve şunları ifade edebilirim;

-Bursa teşviklerde 1. bölgede olmasında kaynaklansa da ülke genelinde 54 milyar 123 milyon TL’yi bulan sabit yatırım içinde 1 milyar 675 milyon 898 bin TL’lik sabit yatırım tutarıyla Bursa’nın payı sadece yüzde 3 ve bu oran çok düşük.

-Elbette tevsi ve modernizasyon yatırımları da önemli olmakla birlikte esas gösterge yeni yatırımlardadır. Bursa’da komple yeni yatırım sayısı ve yatırım tutarı düşük. Buna karşılık Bursa reel sektörü tevsi yatırımları tercih ediyor.

-Ülke genelinde 1 kişiye iş imkanı sağlayabilmek için gerekli olan ortalama yatırım tutarı 551 bin lirayken bu tutar Bursa’da 632 bin liraya çıkıyor.

Sonuç, olanlar elbette iyi ama Bursa’nın yeni yatırıma ihtiyacı var…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.