Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yaşama sürpriz destek

Yazının Giriş Tarihi: 04.11.2017 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.11.2017 00:01

Tümör dokusunun büyümesini yavaşlatan bir grup madde ve gen sayesinde aynı zamanda Alzheimer hastalığının ilerlemesine de fren yapabileceğini ve hatta bunlardan bağımsız olarak yaşam süresinin uzatabileceğini gösteren bir çalışma ile karşılaşınca bu bilgileri sizlerle paylaşmak istedim.

Biraz sonra özetleyerek paylaşacağım bilgiler Houston'daki Texas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi ve Baylor Tıp Koleji bilim adamlarının gerçekleştirdiği çalışmada elde edilip 15 Haziran 2017 tarihli The Journal Cell isimli Tıp dergisinde yayınlanmış bulunuyor.

Baylor Tıp Merkezi' nde çalışmalarını sürdüren moleküler ve insan genetiği uzmanı Dr. Meng Wang  ''Bilim dünyası, çoğu bağırsaklarda olmak üzere insan vücudunda yaşamakta olan yüz trilyonlarca bakterinin metabolik ve bilişsel aktiviteler dahil olmak üzere pek çok fonksiyonu etkilediğini, hatta yaşlanma ile de bağlantısı olduğunu git gide daha çok fark etmekte'' diyor.

Bu çalışmanın insanlarda ve memeli hayvanlarda yapılması teknik olarak zor olduğu için araştırmacılar bir tür solucan kullanmışlar araştırmalarında. Şeffaf görünümlü bu basit canlı, ilginçtir, temel özellikler bakımından insan biyolojisi ile çok büyük benzerlikler göstermekte. Topu topu 2 - 3 haftalık ömrü olan bu solucan tüm canlılar gibi büyür, yetişkin forma dönüşür, git gide yaşlanır, gücünü ve sağlığı kaybeder, ölür. Dünya'nın pek çok yerinde olduğu gibi Dr. Wang'ın laboratuvarında da temel biyolojik süreçlerle ilgili çalışmalar C. Elegans adı verilen bu minik canlı ile yapılmakta.

Çalışmada söz konusu solucanın beslendiği bakterilerin sahip olduğu yaklaşık 4000 genin bazıları silinince heyecan verici bir sonuçla karşılaşılmış. Minik solucanın ömrü uzamış, deneysel olarak oluşturulmuş tümörün büyümesi yavaşlamış, vücutlarında beta amiloid adı verilen bir maddenin birikmesi önlenmiş. Söz konusu maddenin insan beyninde birikince Alzheimer hastalığına yol açan bir madde olduğu gerçeği çalışmanın önemini kat kat arttırmış.

Genetiği değiştirilmiş bazı bakterilerin daha fazla üretebilir hale geldikleri colanic asit adında bir maddenin de solucanlarda yaşam süresini uzattığı belirlenmiş.

Bu sonuçlardan yola çıkan bilim adamları gelecekte bakterilerden elde edilecek bazı maddelerle yaşlanma sürecinin yavaşlatılabileceği ümidinin doğduğunu düşünüyorlar.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.