Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye'nin ortasında 'Küçük Paris'

Yabancı plakalı araçlar, lüks yapılar ve Fransızca konuşan insanlar dikkat çekiyor

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2016 08:46
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2016 08:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye'nin ortasında 'Küçük Paris'
Çankırı'nın Yapraklı ilçesine bağlı Yukarıöz köyü sakinlerinin neredeyse tamamı Fransa'da ikamet ediyor. Yabancı plakalı araçlar, lüks yapılar ve Fransızca konuşan insanların dikkat çektiği köy bölgede 'Küçük Paris' olarak tanınıyor.

Yapraklı’nın en dağlık yerleşim yerlerinden olan Yukarıöz, sakinlerinin önemli bir kısmının Fransa'da ikamet etmesi ve gelişen ekonomik imkanlara bağlı olarak artan ve yenilenen yapılaşmasıyla insanlar arasında 'Küçük Paris' olarak tanınıyor. Köyde Fransızca konuşan insanların yanı sıra lüks araçlar ve modern yapılar da dikkat çekiyor.

Ülkedeki ekonomik sıkıntılar ve işsizlik nedeniyle yıllar önce başlayan yurtdışı serüveni neredeyse köyün tamamının Fransa'ya taşınmasına neden oldu. Bu nedenle Yukarıöz'de yaz aylarında 7 binlere kadar çıkan nüfus, kış aylarında binin altına düşüyor.

Yaz tatiliyle birlikte memleket hasreti gidermek üzere Çankırı'ya gelen Yukarıözlüler, yabancı plaka araçlarıyla ilginç görüntüler oluşturuyor. Yukarıözlüler, köylerini bırakarak geçim kaygısıyla gurbet ellere gittiklerini anlatırken, ata topraklarından kopmamak için yaz aylarında köylerine döndüklerini belirtiyor.
Kış aylarında köyün tamamıyla boş olduğunu belirten Yukarıöz Köyü Derneği Başkanı Arif Görgülü, "Buranın yazı ayrı, kışı ayrı güzel. Köylülerimiz ata topraklarından kopamıyorlar. Önceleri geçim kaygısı nedeniyle gurbete giden hemşehrilerimiz, yaz aylarında köylerine dönüyor. Kış aylarında neredeyse boşalma noktasına gelen köyümüz, yazları cıvıl cıvıl. Yazın başlarında 7 bini bulan nüfus, kış aylarında binlere kadar düşüyor" ifadelerini kullandı.

Yukarıözlülerin vatanseverliği ve memleketçi bir yapısı olduklarını dikkat çeken Görgülü, köylülerin alışverişlerini tatil için geldikleri Türkiye'den yaptıklarını ve ülke ekonomisine katkı sunduklarını anlattı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.