Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nazım Hikmet anıldı

3 Haziran 1963 sabahı sonsuzluğa uğurlanan Türk ve Dünya şiirinin ulu çınarı, ünlü Türk şairi Nazım Hikmet Ran, ölümünün 51. yılında Moskova'da mezarı başında anıldı.

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2014 04:21
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2014 05:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Nazım Hikmet anıldı
 Nazım Hikmet Kültür Vakfı'nın katkıları ve Rus Türk İşadamları Birliği'nin (RTİB) organizasyonuyla Moskova'daki Novodeviçi Ünlüler Mezarlığı'nda düzenlenen anma etkinliğine Türkye'nin Moskova Büyükelçisi Aydın Sezgin, sanatçı Şevval Sam, Sümer Ezgü, dizi ve sinema oyuncusu Ahmet Mümtaz Taylan ve Işık Yenersu ile birlikte Rusya'da yaşayan Türkler katıldı.

Rus Türk İşadamları Birliği bünyesinde kurulan Nazım Hikmet Anma Komitesi'ne başkanlık yapan iş adamı Ali Galip Savaşır, her yıl 3 Haziran'da gelenekselleşen Rus Türk günü olarak buluştuklarını belirterek, "Memleketimizde ortak paydalarımızın azaldığı zamanlarda burada ortak paydamız olan Nazım Hikmet gibi büyük değerlere daha fazla ihtiyacımız var" diyerek açılış konuşmasını yaptığı törende bu yıl katılımın önceki yılara göre daha fazla olduğu görüldü.

"TARİHİMİZİN BİR DÖNEMİ BU BÜYÜK İNSANA HAKSIZLIK YAPMIŞTIR"

Nazım Hikmet Ran'ın vefatının 51. yılını doğumunun ise 102. Yılını anıyoruz diye konuşmasına başlayan Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Aydın Adnan Sezgin, “Tarihimizin bir dönemi bu büyük insana haksızlık yapmıştır. Yıllar boyunca, mahkemeden mahkemeye, cezaevinden cezaevine gönderdiğimiz, sürgün hayatına zorladığımız bu dev şairin vatandaşlıktan çıkarılma kararını Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti 2009'da geri aldı. Ona ve tarihe karşı işlenen hatanın bilincine vardığımızın böyle bir kararla ortaya konmasında bir nebze teselli buluyoruz.

Tarihimizin bir dönemi, Onu ve hangi ideolojiye veya inanca bağlanmış olursa olsun birçok şairimize, edibimize, düşünce insanımıza kederli kader yaşattı diye de üzülüyoruz. Burada, Nazım'ın büyük şiirinin gölgesinde bulunmamız aynı zamanda bu burukluğun bir tezahürüdür. O artık fikirleriyle, sevdalarıyla, aşklarıyla, ayrılıklarıyla, mutluluklarıyla, ızdıraplarıyla, hayalleri ve hayalkırıklıklarıyla, başarı ve hatalarıyla tarihe malolmuştur. Ben dildaşı olmakla iftihar ediyorum, böyle bir vatandaşımız olduğu için övünüyorum. Rus halkına da Hazım Hikmet'e bu büyük ülkede gösteregeldiği yakın ve sıcak ilgiden dolayı teşekkür borçluyuz. Nazım Hikmet bugün, Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında bir dostluk bağı haline gelmiştir" dedi.

"NAZIM TÜRK VE RUS HALKLARI ARASINDA BİR KÖPRÜ"

RTİB Yönetim Kurulu Başkanı Naki Karaarslan da konuşmasında, Nazım Hikmet'in Rus ve Türk halkları arasında bir köprü görevi gördüğünü belirterek, şöyle konuştu:

“Onun Türk ve Sovyet halkları arasında insan sevgisiyle kurduğu büyük köprüyü emeğin ekmeğin imecesine dönüştürmek yolunda çalışmalıyız . Her iki ülkede ortak yatırımlar, zenginlikler artıyor. " giderayak işlerim var bitirilecek, giderayak " deyip bitiremediği işleri bitirmemizi bekliyor. Bugün, beş satırla şiirinde hayatı böylesine özlü anlatabilmiş bir büyük ozanın 51. Ölüm yıldönümünde onu anıyoruz. Nazım neyi anlamıştı hayata ve insana dair? Savaşın ve ideolojilerin üstünde, her şeyin bir insanı sevmekle başlayacağını söylüyordu. Yaşadığı yerlerde, verdiği eserlerde, şiir ve destanlarında sadece insan sevgisi ve insanca yaşamaya hizmet aşkı vardı.

3 Haziranlardaki anmalar esas itibariyle bir yaş değil, kendimizi insana hizmet yolunda, Nazım 'a verdiğimiz sözü ne kadar yerine getirdiğimize dair sorguladığımız yıldönümleri olmaktadır."

"NAZIM EN DEĞERLI KÜLTÜR VARLIKLARIMIZDAN BİRİ"

Nazım Hikmet Kültür Vakfı'nın anma töreni için olan iletisini aktarmakla vazifeli olduğunu belirterek kürsüye çıkan dizi ve sinema oyuncusu Ahmet Mümtaz Taylan, şu açıklamayı yaptı:

"Şöyle derler; değerli dostlar büyük ozanımız Nazım Hikmet'in ölümsüzlüğünün 51. Anma töreni onlarca belki yüzlerce etkinlikle kutlanıyor. Nazım Hikmet in ülkemiz ve insanlık için yalnız bir şair değil evrensel insani değerlerinde bir simgesidir. Hapiste olanlar için bir özgürlük simgesi ezilenler için eşitliğin kardeşliğin simgesi, Japonlar için nükleer silahların dehşetinden kurtulmanın simgesi Afrikalılar için kölelikten özgürlüğe geçişin simgesi, Ruslar için onurlu aydın sesin simgesi, biz Türkiye'de yaşayanlar için ise en değerli kültür varlıklarımızdan biri. Çünkü o Türkçe diye bir dil dünyada oldukça bizimle olacak. Bize dünyadan ve insandan umut kesmemeyi hatırlatacak, en umutsuz anlarımızda umudun şarkısını söyleyecek, Nazım bize her durumda gerçeği ve doğruyu söylememizi hatırlatır. Yalanız bir dünyayı ancak dürüstlükle kurabileceğimizi gösterir. Hapisteyken bile gittiği her ülkede düşüncelerini açık bir berraklıkla söyleyen aydın bir insandı. Nazımın yapıtları kadar önemli diğer özelliği de bu aydın tavrıdır. Hiçbir baskıya tehdide boyun eğmeyerek dik kalmış 20. Yüzyılın ender aydın kişiliklerindendir. Nazım Hikmet bize her durumda insan olmayı insan kalabilmeyi öğretti. Günler tortularıyla gelir geçer önemli olan insanlık ve insani değerlerdir. Nazım bize bunu öğretti. Etkinliğinizde başarılar diler en sıcak dayanışma duygularımızla dost selamlarımızı sunarız. Nazım Hikmet kültür ve dayanışma vakfı."

Nazım Hikmet anma programı çerçevesinde Moskova'ya gelip bu akşamda şairin eserlerinden şarkılar içeren bir konser verecek olan şarkıcı Şevval Sam ise, "Maalesef Bizim memleketimizde dünyanın diğer ülkelerinde olduğu kadar sanata ve sanatçıya değer verilmiyor. Aslında ben ölümden sonra ruhların yaşadığına inanan birisiyim. Bugün belki buralarda ve ya her sene ve ya onun şiirlerini okuduğumuzda bizim kalbimize dokunarak yaşamaya devam ediyor Nazım. Biz onun yattığı yere bir çınar ağacı çok gördük ama Rusya'da gerçekten bizden daha fazla sahip çıktılar. Dünyanın öbür ucunda da olsa onu ziyaret etmeye gelip bu çınar ağacına dokunurduk. Ruh bedenden ayrıldıktan sonra nerede olduğu önemli değil. Zaten şiirleri ile onun ruhu her yerde ve büyük bir aşkı ve insana dair ne varsa bize aktardı ve gösterdi. Şiirleri hala bize rehber olmaya devam ediyor" dedi.

Moskova'daki anma törenleri, saat 19:00'da Mir Konser Salonu'nda Şevval Sam'ın vereceği konser ile son bulacak.

(Hürriyet)
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.