Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'Üniversitelerdeki çalışmalar endüstriyel ürünlere dönüşmüyor'

Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı, Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Teknokent Konferans Salonu’nda yapıldı. Burada konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, “Üniversitelerde yapılan...

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2013 15:55
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2013 15:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
'Üniversitelerdeki çalışmalar endüstriyel ürünlere dönüşmüyor'
Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı, Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Teknokent Konferans Salonu’nda yapıldı. Burada konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, “Üniversitelerde yapılan çalışmalar, endüstriyel ürünlere dönüşmüyor.” dedi.

Uygulamada ar-ge’nin arttırılması gerektiğini dile getiren Aslan, “Yolculuğun 21. istasyonu olarak burada toplanıyoruz. Üretim sektöründe önemli olan zanaatkârlıkta nitelikli eleman yerleşmesinde problem görülmektedir. Akademik çevrenin, teknoloji transferi konusunda daha aktif rol oynamasını desteklemeliyiz. Sorun burada, iletişim ve etkileşimin eksikliğidir. Para konusunda bir eksiklik görülmüyor, çeşitli destekler var. Yeterince bunları duyuramıyoruz. Duyurmuş olsak, yıllık ayrılmış proje kaynaklarının kullanılmış olması gerekiyor. Harcanmamış paralar kalıyor. ‘Ben her şeyi yaparım.’ lafı kalkmalı, ‘Ben şu işleri yapıyorum.’ denmeli. Öğretim elemanlarımızın da öğrencilerle beraber sektörü ziyaret etmesi gerekiyor. Sektör eleman almayabilir ama hayatiyetini devam ettirebilmesi için mutlaka üniversitedeki o bilgiyi ürünün içine sokması gerekir.” şeklinde konuştu.

'ERZİNCAN’DA İŞSİZLİK YÜZDE 6 SEVİYESİNDE'

Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir ise ilin hızla gelişen üniversitesi, sanayi siteleri ve istihdamlarla göçü engellemiş ve göç alır hale geldiğini ifade etti. Vali Akdemir, “Üniversitemizin öğrenci sayısı 18 bine ulaşmıştır. Bölgenin en cazip organize sanayi bölgesi konumundadır. İşsizliğe baktığımızda Türkiye ortalamasının oldukça altında, yüzde 6 seviyelerindedir. Şehir olarak rekabetçi gücümüzü arttırabilmek için ar-ge çalışmalarına gereken ağırlığı vermek durumundayız. Üniversite-sanayi işbirliğimiz yeteri düzeyde değildir. Toplantılarımıza devam ediyoruz. Erzincan ilimize kurumsal yapısını kazandırmak istiyoruz.” dedi.

'KARDEŞLİK DUYGUSU DÜŞMANLIĞA DÖNÜŞÜYOR'

Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak da istenen seviyede olunmadığını belirterek, “Son 10-15 yıldır bu konular üzerinde fazlasıyla duruluyor ve bütçeler ayrılıyor. Geldiğimiz nokta küçümsenecek olmasa da daha iyi bir noktaya varmalıyız. Birçok bakanlığımızda farklı farklı çalışmalar devam ediyor. Gerek siyaset gerek bürokrasiyle bu kültürü oluşturmalıyız. Bizim insanımız, bu eğitim dünyasına girdiğinde farklı insan olarak çıkıyor. Çocukken işbirliği yaparken liseyi bitirdikleri anda o işbirliği düşmanlığa dönüşüyor. Kardeşçe yaşama kültürünü unuttukları kanaatindeyim. Bunlar siyasette ve şirketlerde de böyle.” diye konuştu.

'NİTELİKLİ 20 BİN AR-GE PERSONELİ İSTİHDAM EDİLİYOR'

Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt ise şunları söyledi: “Özellikle kamu tarafında üniversite-sanayi işbirliğinden bahsediliyor ama istenen düzeyde bir sıçrama yapamamışsak, demek ki bir yerlerde eksiklik var. Bu eksiklikleri bizzat yerinde tespit etmek için bugün 21. durağımızdayız. Birçok muafiyetin olduğu bölgeler mevcut. Bakanlığımızca onaylanan teknokentler ve teknoloji geliştirme merkezleri kuruluyor. Bugüne kadar 52 tanesi kuruldu, 37 tanesi aktif çalışıyor. 2 bin 247 ar-ge firması kurulmuş ve çalışmalarına devam ediyor. 20 bin nitelikli a-ge personeli istihdam edilmekte. Yaklaşık 16 bin projenin de bir kısmı tamamlanmış, bir kısmı devam etmekte.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.