Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bozdağ: ‘Darbecilerin yaptığı anayasayı parlamento yapamadı’ diyecekler

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, darbecilerin anayasa yaptığını ama parlamentonun milletin isteği doğrultusunda yeni bir anayasa yapamadığını söyledi. Bozdağ, “Yarın yazacaklar, darbecilerin becerdiğini, milletin iradesiyle seçilmişler...

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2013 14:24
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2013 14:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bozdağ: ‘Darbecilerin yaptığı anayasayı parlamento yapamadı’ diyecekler
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, darbecilerin anayasa yaptığını ama parlamentonun milletin isteği doğrultusunda yeni bir anayasa yapamadığını söyledi. Bozdağ, “Yarın yazacaklar, darbecilerin becerdiğini, milletin iradesiyle seçilmişler beceremediler. Dört generalin yaptığını koskoca parlamento yapamadı' diyecekler.” dedi.

Bozdağ, Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü’nde düzenlenen ‘100. Yılında İmam Hatip Liseleri Uluslararası Sempozyumu’na katıldı.

Sempozyum sonrası basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bozdağ, Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün, Türkiye ile diplomatik ilişkilerin düzeyini düşürdüklerini ve Türk Büyükelçiden de ülkeyi terk etmesini istedikleri yönündeki açıklamalar soruldu. Bozdağ, “Bildiğiniz gibi sempozyuma katıldım ama dışarıdaki hadisenin sadece bilgisini aldım. Detaylarına ilişkin şu anda bir bilgi edinmiş değilim. Ancak Türkiye’nin Mısır’da yaşanan darbeye ilişkin tutumu nettir. Bizim tutumumuz, insan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü esaslı ilkesel bir tutumdur. Şahıslara yönelik bir tutum değildir. Mursi’ye yapılmış darbe, eğer Sisi seçilmiş cumhurbaşkanı olsa ve ona karşı darbe yapılsaydı Türkiye’nin tutumu yine aynı olurdu.” ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarıyla ilgili gönderdiği yazıyla ilgili de soru soruldu. Bozdağ, “Hem Meclis Başkanımızın hem de Anayasa Mahkemesi Başkanımızın tutumunu ben doğru görüyorum. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndan bütün millet yeni bir anayasa bekliyor. Sivil bir anayasa bekliyor. Komisyon bu talebi karşılamak üzere kuruldu. 1 yıl içerisinde çalışmasını nihayetlendirilecekti ama nihayetlenidremedi. Genel başkanları, liderleri meclis başkanını ziyaret etti ve yeni bir süre verildi. O zaman da Nisan başı denildi, sonra Mayıs denildi ve yine süre uzatılma oldu. Bunun süresinin ucu açık olması komisyonunu çalışmalarını verimsizleştirmiştir.” şeklinde konuştu.

'CHP VE MHP HEM YENİ ANAYASA İSTEDİKLERİNİ SÖYLÜYOR HEM DE İSTEMİYOR'

“Bana göre Meclis Başkanı'nın değerlendirmesi doğru.” diyen Bozdağ, “Milleti aldatmaktan başka bir anlamı yok. Samimi olarak biz sivil anayasa için oturduysak o zaman ona göre çalışacağız. Ama görünen o ki sivil ve yeni anayasadan ziyade anayasa uzlaşma komisyonunun etrafında bir araya geldikleri masa daha önemli hale gelmiştir. Partiler kim önce masadan kalkacak onu gözetler hale gelmiş. ‘Yeni anayasayı onlar engelledi’ diye biz onu millete şikayet edelim noktasında. Herkes masadan ilk kalkan olmamak saikiyle o masaya oturursak bu masadan sivil bir anayasa elbette çıkmaz uzlaşmayla. Biz milletin taleplerinin şekillendirdiği anayasayı uzlaşarak çıkaracağız ve buna mecburuz mantığıyla komisyon çalışmalarını yürütmüş olsaydı ben bugün daha ileri bir noktaya gelebileceğini düşünüyorum. Tabi partilerin de komisyonlara destek vermesi lazım. MHP esasında yeni bir anayasayı bir yandan dillendiriyor ama bütün eylemlerinde yeni bir anayasayı istemediğini ortaya koyuyor. CHP de öyle. Bir yandan onu söylüyor bir yandan da bütün eylemleriyle istemediğini söylüyor.” diye konuştu.

Bozdağ, konuşmalarını şöyle sürdürdü: “Benim üzüldüğüm şu; darbeciler bu ülkede anayasa yaptılar. Dört general geldi anayasa yapabildi. Ama sivil demokratik bir ortamda, parlamentoda milletin istediği yeni sivil bir anayasayı yapamamaktan dolayıdır. Darbeciler yaptı ama biz yapamadık. Yarın yazacaklar, darbecilerin becerdiğini, milletin iradesiyle seçilmişler beceremediler. Dört generalin yaptığını koskoca parlamento yapamadı diyecekler. Meclis Başkanının mektup yazması ve çekiliyorum demesi, bana göre bu masanın dağıldığı anlamına gelir. Bu komisyonun bittiği anlamına gelir. Ama uzlaşma komisyonunu ortaya uzlaşarak yeni bir anayasa koyamaması Türkiye’nin yeni anayasa ihtiyacını ortadan kaldırmamaktadır. Bu ihtiyaç devam etmektedir. Biz AK Parti olarak bu kapsamdaki çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.