Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yargı paketinde radikal düzenlemeler

Yazının Giriş Tarihi: 24.09.2019 08:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.09.2019 08:57


AK Parti'nin Meclis'e getirmeye hazırlandığı yeni yargı paketinin detayları ortaya çıkmaya başladı.
AK Parti tarafından hazırlanan ve kamuoyunun da merakla beklediği  yargı paketinin detayları bazı internet sitelerine sızdı.
AK Parti tarafından hazırlanan yargı ile ilgili düzenlemeleri içeren kanun teklifi taslağı, 15 kanunda değişiklik öngörüyor. Yeni yasama yılının ilk haftasında TBMM Başkanlığına sunulacak kanun teklifi, "yargının hızlandırılmasını" esas alacak, vatandaşları doğrudan ilgilendirecek düzenlemeleri içeriyor.
Türkiye Barolar Birliği ve çeşitli sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerle yapılan görüşmeler, toplantılar ve değerlendirmelerin ardından şekillendirilen kanun teklifi taslağı, 15 kanunda değişiklik öngörüyor. 
İnternete sızan yargı reform paketinde radikal düzenlemelerin olduğu görülüyor.
Bu düzenlemelerin içinde bazıları çok önemli etkiye sahip ve kamuoyundan da bayağı  ses getireceğe benziyor.
Yeni yargı reformunda göze çarpan önemli değişiklikler ise şu şekilde;
                      TERÖRLE MÜCADELE KANUNU
AB’nin uzun süredir değiştirilmesini istediği Terörle Mücadele Kanunu’nun “propaganda” başlıklı 7. maddesine, “Haber ve eleştirinin suç oluşturmadığı” düzenlemesi ekleniyor. Neyin haber, neyin eleştiri olduğuna ise mahkemelerin karar vereceği hükmü getirilmesi söz konusu.
                          SAVCIYA ABD MODELİ YETKİ
Paketle, soruşturma aşamasındaki tutukluluk sürelerine sınırlama getiriliyor. 
Yargıda iki yeni usul de hayata geçiriliyor. Seri Muhakeme Usulü’ne göre, savcı, belli suçlarda sanığa indirim teklif edebilecek. ABD modelinde olduğu gibi sanık kabul ederse, dosya savcının belirlediği cezaya göre hemen karara bağlanacak. Basit Yargılama Usulü’yle de asliye ceza mahkemelerine benzer bir yetki tanınacak.
                  15 YIL KIDEMLİ AVUKATA HUSUSİ PASAPORT
Baro levhasına kayıtlı olan ve en az 15 yıl kıdemi bulunan avukatlara hususi damgalı pasaport verilecek. Bu konudaki esas ve usulleri Dışişleri ve Adalet bakanlıklarının olumlu görüşünü alarak, İçişleri Bakanlığı yönetmelikle belirleyecek.
                           PASAPORT YASAĞI KALKIYOR
KHK ile kamu görevinden çıkartılan veya rütbelerinin alınması nedeniyle pasaportları iptal edilenler, haklarında pasaport verilmemesine yönelik idari işlem tesis edilenler ile yine KHK ile pasaportları iptal edilen ya da idari işlem tesis edilenlere, haklarında mahkemelerce yurtdışına çıkış yasağı konulmamışsa, devam eden idari veya adli soruşturmaları ya da davaları yoksa pasaport verilebilecek. Haklarında takipsizlik ve beraat kararı verilenler ile cezası infaz edilenler ya da ertelenenler de pasaport alabilecek. Pasaportlar, İçişler Bakanlığı’nın yapacağı araştırma sonunda verilecek.
                    TUTUKLULUK SÜRESİNE SINIR 
Bir diğer önemli değişiklik ise kuşkususz tutukluluk süresi. Bu bağlamda yeni yargı reformunda bu husus için radikal bir düzenleme getiriliyor.
Daha önce bu süre asliye cezalarda 1 yıl, ağır cezalarda 2 yıldı. Devlete karşı işlenen ve TMK kapsamındaki suçlarda ise süre 5 yıl olarak belirlenmişti.
Yapılacak değişiklikle soruşturma aşamasında, ağır ceza mahkemesi alanına girmeyen suçlarda tutukluluk süresi 6 ayı geçemeyecek. Ağır ceza mahkemesi alanına giren suçlarda ise bu süre en fazla 1 yıl olacak. Devlete karşı işlenen suçlarla, TMK kapsamındaki suçlarda ise tutukluluk süresi en fazla 1,5 yıl olacak ve 6 aylığına bir kez uzatılabilecek. 15 yaşından küçüklerin işlediği suçlarda bu süreler yarı oranında, 18 yaşından küçüklerin işlediği suçlarda ise dörtte üç oranında uygulanacak. 
                          HUKUK MESLEĞİ İÇİN GİRİŞ SINAVI

Hukuk fakülteleri mezunları, hukuk mesleklerine giriş sınavına girmek zorunda kalacak. İdari yargı için de ön sınav yapılacak. Sınavı geçemeyenler avukatlık veya noterlik stajına başlayamayacak. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı yılda en az bir defa, İdari Yargı Ön Sınavı ise iki yılda en az bir defa olacak şekilde Adalet Bakanlığı ile imzalanacak protokole göre ÖSYM tarafından yapılacak. Sınavlar test şeklinde olacak. Hâkimlik, savcılık, avukatlık ve noterlik meslekleri hukuk mesleği olarak kabul edilecek. 1 Ağustos 2019’dan önce hukuk fakültesine ve ilgili fakültelere kayıt yaptırmış olanlar sınavdan muaf olacak.
Yine bu bağlamda Hakimlik ve savcılık mülakatlarını Adalet Akademisi yapacak. Akademideki derslere girenlere ücret ödenecek.
Burada sizlere paketin en önemli konularını özetlemeye çalıştık.
AK Parti tarafından 20 Eylül'de MHP'ye sunulan teklif taslağı, CHP ve İYİ Parti'ye de götürülecek.
Basına sızdırılan bilgilere baktığımızda paketin hem önemli değişiklikleri var hem de tartışılacak konuları var.
Şimdi yeni yasama yılında meclise gelecek olan,  Yeni Yargı Reformu’nun getirisi ve götürüsü ne olacak? O da merak konusu…
Bekleyeceğiz ve göreceğiz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.