Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yağmur adamların gizemli güzelliği

Yazının Giriş Tarihi: 05.04.2015 02:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.04.2015 02:45



 

Raymond: …mmm 365 koyun var.

Charlie: Nasıl saydın?

Raymond: Ayaklarını saydım dörde böldüm.

Ya da;

Charlie: Sen bir kadınla mı tanıştın?

Raymond: Evet

Charlie: Nasıl biriydi?

Raymond: Göz kamaştırıcı bir şeydi. Tatil gibi…

Eminim yukarıdaki replikleri hatırlayanlar çıkacaktır.

Başrollerini Dustin Hoffman ve Tom Cruise’nin paylaştığı, yönetmeni Barry Levinson olan 1988 yapımı 4 Oscarlı filmin unutulmaz repliklerinden sadece ikisi. Otizmli ağabeyine bakmak durumunda kalan adamın hikayesinin anlatıldığı o müthiş filmin…

Evet kendisinden çok yakınlarını etkileyen bir olgu otizm.

Otizmli kişilere bakmak, ilgilenmek ve eğitmek asla birkaç paragrafla anlatılacak gibi değil. İnsan üstü bir gayret, çaba, sabır ve sevgi gerektiren bu uğraş, hastadan daha çok yakınlarını esir alıyor. Gerçek anlamda bir tedavisinin olmayışı da, bu görevi üstlenenlerin işlerini kat be kat ağırlaştırıyor.

Her ne kadar Otizm, “üç yaşından önce başlayan ve ömür boyu süren, sosyal etkileşime ve iletişime zarar veren, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlıktır” diye tanımlansa da, otizmliler kendi dünyalarında son derece özgür bir yaşam sürüyorlar. Algıları ve yapabilecekleri sıradan insanlardan çok farklı. Bu farkta onları özel kılan en önemli unsur.

Dünyalarına girmenize izin verdiklerinde, kendinizi bir başka boyuta geçmiş gibi hissetmenizde bundan kaynaklanıyor sanıyorum. Özellikle hayata bakışları ve olaylara yaklaşımları bazen şaşırtıcı şekilde hayranlık uyandırabiliyor. En önemlisi sevgiyi doğru algılıyor ve kesinlikle katlayarak iade ediyorlar.

Hep merak ederdim otizmli çocukların yanlarında neden ağırlıklı olarak annelerini görüyorum diye… Sorumun yanıtını MOYAD Başkanı Canan Cihan Kılıç’ın, “Ben otizme şöyle bakıyorum; Eğer bir evde otizm varsa o eve bir atom bombası düşmüş etkisi yapıyor. Anne burada tükenmişlik yaşıyor. Baba da etkileniyor ama anne daha çok etkileniyor” sözlerinde buldum. Babanın daha az etkilenmesini makul karşılamak mümkün değil elbette. Evlilik birliği iyi ve kötü günde dayanışma parantezine alınmış bir oluşumdur. Hiç bir çocuk daha çok annenin ya da babanın değildir. Otizmli çocuklarında diğer yaşdaşlarından farklı yapıda olmaları bu durumu asla değiştirmez. Kaldı ki, otizm sevgiye en çok ihtiyaç duyulan bir rahatsızlık.

Burada Mina Otizmle Yaşam Derneği’ne de ayrı bir parantez açmak istiyorum; Hedefi, Otizmli çocukları eğitip, sosyal hayata uyumlarını sağlamak, topluma kazandırmak, ailelerini hastalık konusunda daha da bilinçlendirmek, toplumun konuya duyarlılığını sağlamak olan derneğin en büyük hayali ise, tüm bunları Bursa Otizm Vakfı çatısı altında başarmak. Moyad Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Canan Cihan Kılıç’ın’’Bu hastalık ile mücadeleyi bir yaşam biçimi haline getirmiş;Derneğini adeta bir işletme gibi yönetiyor. Hastalıkla ilgili farkındalığı oluşturmak için de çok yoğun bir mesai harcıyor. Moyad asla sıradan bir sivil toplum kuruluşu değil. Her şeyden önce başkan dahil olmak üzere tüm yönetim kurulu üyelerinin hayatlarında bir otizmli var. Dolayısı ile onlar çalışmalarını sürdürürken, boş zamanlarında da otizm ile iç içeler.

Otizmi izleyen yazılarımda da ele almaya devam edeceğim. Çünkü Mina’yı asla yalnız bırakmamak gerektiğini düşünüyorum. Mina’yı tanıdıkça, otizmi tanıdım ve yağmur adamların gizemli güzelliklerini görmeye başladım. En önemlisi onların hasta değil farklı olduklarını kavradım ve yine gördüm ki en büyük özellikleri, güzellikleri.

Onlar, yalan söylemiyorlar, birbirlerine tuzaklar kurmuyorlar, kimsenin hakkını yemiyorlar, gereksiz hırsların pençesinde kıvranmıyorlar, kötülük yapmıyorlar, bilerek ve isteyerek suç işlemiyorlar, haksızlık yapmıyorlar ve en önemlisi asla kul hakkı yemiyorlar.

İnsan onları tanıdıkça kendine sormadan edemiyor;

Acaba onlar mı rahatsız, biz mi?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.