Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

WhatsApines- Whatsapp İnsanı

Yazının Giriş Tarihi: 06.08.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.08.2020 00:00

Homo Erectus - Homo Rudolfensis - Homo Ergaster - Homo Antecessor

Homo Heidelbergensis - Homo Neanderthalensis - Homo Sapiens

Ve şimdi de karşınızdaaaa

WhatsApines

Namı diğer Whatsapp İnsanı

Yan yana yazdıklarım bu güne dek saptanmış yedi insan türüne verilen adlar.

Homo sözcüğünün Latince’de insan anlamına geldiğini söylememe gerek yok.

Bu saptamaları yapan bilim insanları büyük olasılıkla insana dair sıralama ve adlandırmayı bitirdiklerini sanıyorlardı yani sekizinci türden haberleri yoktu tabi.

Meğer bir tür daha varmış.

Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Eraslan, 25 bin öğrencinin katılımıyla bulmuş bu yeni türü.

Adını da whatsappiens koymuş.

Yeni tür diğer türlere tur bindirecek kadar ilginç

WhatsAppiens yani whatsapp insanı yoğun bir şekilde whatsapp üzerinde saatlerce çalışıyor, uygulamayı anlık olarak kontrol ediyor, gün içerisinde yüzlerce kez göz atıyor,şikayetten alışverişe kadar pek çok işlevini buradan sürdürüyormuş.

Uygulama kullanım amacı olan anlık iletişimden çoktan çıkmış insanların neredeyse sözlü iletişim aracı haline gelmiş.

Bu da araştırmayı yapanların Whatsappın yeni bir insan tipi oluşturmaya başladığını düşünmelerine neden olmuş.

Sanırım bunda en önemli faktör,kullanıcıların yüzde 57'sinin 2 saat ve üzeri, yüzde 17'sinin ise 5 saat ve üzeri Whatsapp uygulamasında kaldıklarını saptamaları olmuş.

25 binden fazla kişinin katıldığı araştırmada dikkat çeken diğer birkaç sonuç ise şunlar;

Katılımcıların yarısından fazlasının, günde iki saat ve daha fazla (%57,60) WhatsApp kullandığı belirlenmiş. Bunun yanı sıra katılımcıların beşte birinin, günde beş saatten fazla WhatsApp kullandığı tespit edilmiş.

Katılımcıların üye olduğu WhatsApp grup sayılarına ilişkin yüzdelik dağılım incelendiğinde  yarısından fazlasının en az dört WhatsApp grubuna üye olduğu görülmüş.

Katılımcıların %60,70’i birden fazla sebeple WhatsApp’ı kullandıklarını belirtmişler ve bu kullanım amaçlarının başında “bilgi edinmek-vermek” ve “sohbet etmek” geldiğini söylemişler

Katılımcıların WhatsApp uygulamasını tercih etme nedenlerine ilişkin frekans dağılımı incelendiğinde,“çok yaygın olması” (f=8.712) ilk sırada yer aldığı görülmüş ki bendeniz bu formülasyonu pek anlayamadım.

WhatsApp üzerinden zorbalığa maruz kalan kullanıcıların oranıda  incelenmiş ve yaklaşık olarak katılımcıların her on üçünden birinin WhatsApp üzerinden zorbalığa maruz kaldığı tespit edilmiş.

Araştırma ekibi ‘bakalım WhatsApp üzerinden istismarda oluyor mu?’’ diye merak edip onu da sormuşlar katılımımcılara. Sonuç katılımcıların her on ikisinden sinden birinin WhatsApp üzerinden istismar edildiğini göstermiş.

Whatsap İnsanı bu uygulama da  kazalara da uğruyormuşİ; her dört katılımcıdan biri WhatsAppta yanlış kişiyle fotoğraf paylaşmak, yanlış gruplara mesaj göndermek,vb. olumsuzluklar yaşadıklarını belirtmişler.

Bu saptama ise hiç şaşırtıcı değil; zira kadınlar erkeklere göre, WhatsApp’ı daha fazla “Sohbet etmek” amacıyla kullanmaktalar ve  daha fazla WhatsApp grupları bulunmaktaymış ki  aralarında WhatsApp üzerinden istismara maruz kalanları çok oluyormuş.

WhatsApp uygulamasını kadınlar sesli, görüntülü olduğu için, erkekler  ise kullanımının basit olmasından dolayı seçiyorlarmış.

Katılımcıların %46,60 ı “WhatsApp durum” uygulamasını sosyal mesaj verme aracı olarak görmekte ve bu anlamda içerikler paylaşmak olduğu belirtmişler.

İşin en kötü yanı 18-20 yaş aralığındaki gençlerimizin, WhatsApp üzerinden daha fazla istismara, zorbalığa maruz kaldıkları yönündeymiş.

26 yaş ve üzeri katılımcıların diğerlerine göre, alışveriş/ticaret yapmak ve görüntülü iletişim kurmak amacıyla WhatsApp’ı daha fazla kullandıkları da araştırmanın bir başka sonucu olmuş.

Whatsapp kısaca N’ber anlamına geliyor da, WhatsApinesler bunu hangi anlamda algılıyorlar bilemem.

Bu araştırma sonuçlarını okuduktan sonra bildiğim, kadına ve kıza yönelik istismarın sanal reel fark etmeden bu mecrada da alabildiğine özgürce hüküm sürdüğü.

Dilerim bir gün bilim insanları yeni bir tür daha bulurlar ve adına da ‘Gerçek İnsan’ derler.

Peki nasıl saptarlar ?

Çok kolay tüm semavi dinlerin insanı tarifine bakmaları yeter.

Kim o tariflere uyuyorsa gerçek insandır.

Uymayana da ‘Homo Çakmaüs’ der geçerler…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.