Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vücut tipi

Yazının Giriş Tarihi: 09.09.2019 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.09.2019 00:06

Bugüne kadar yapılmış olan çalışmalar vücut kitle indeksi ile kalp damar hastalıkları riski arasında bir bağlantı olduğunu göstermekteydi. Bu çalışmalara göre, vücut ağırlığı ve boy dikkate alınarak yapılan hesaplamada ortaya çıkan değer ( Vücut kitle indeksi = Boy / kilo X kilo ) ne kadar yüksek ise kalp krizi ve felç riski de o kadar yüksektir.

New York Albert Einstein Tıp Kolejinde yapılan ve 50 ile 79 yaşları arasındaki yaklaşık 162 bin kadını kapsayan bir çalışmada kalp damar hastalığı riski ile vücut kitle indeksi ve vücuttaki yağ dağılımı arasındaki bağlantı araştırılmış.

1 Temmuz 2019'da European Heart Journal'de yayınlanmış olan çalışmanın verilerini maddeler halinde özetlemek istiyorum.

1. Çalışmanın başlangıcında hiç biri kalp damar hastası olmayan kadınlardan 291'inde çalışma süresi boyunca kalp krizi veya felç belirlenmiş.

2. Bel çevresindeki yağ oranı yüksek, bacaklarındaki yağ oranı düşük olan kadınların ( elma tipi ) kalp damar hastalığı bakımından en yüksek riske sahip oldukları görülmüş.

3. Bel çevresindeki yağ oranı düşük, bacaklardaki yağ oranı yüksek olan kadınların ( armut tipi ) en düşük riske sahip oldukları anlaşılmış.

4. Elma tipi vücuda sahip olan kadınlarda armut tipi vücuda sahip kadınlara oranla kalp damar hastalığı riski üç kat fazla bulunmuş.

5. Elma tipi yağlanması olan normal kilodaki kadınlarda menopoz sonrası kalp damar hastalığı riski daha yüksek bulunmuş.

6. Aynı kiloya sahip kadınlar arasında yağ depolanma yerlerindeki farklılık nedeniyle kalp damar hastalığı riskinin de farklı olabileceği görülmüş.

7. Bacak çevresindeki yağ aynı kalsa da bel çevresindeki yağ oranı % 37'den % 27'ye düşürülebilirse, her yıl 1000 kadından 6- 7'si kalp krizi veya felçten kurtulmaktadır.

8. Bel çevresinde kayıp olmaksızın bacak çevresindeki yağ oranı arttığında, örneğin % 42'den % 49'a çıktığında, yılda her 1000 kadından 3'ü kalp krizi veya felçten kurtulmakta.

Bu çalışmanın erkekler veya daha genç kadınlar için nasıl sonuç vereceği bilinmiyor.

Bu çalışma ile bir kez daha anlaşılmış ki kalp damar hastalık riskini ön görmek için vücut kitle indeksi her zaman yararlı olmayabilir. Hatta VKİ değeri yüksek olan bir kişi kasları güçlü bir sporcu olabilir, ya da bu değer normal olsa da vücuttaki yağ dağılımı sağlıksız olabilir.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.