Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vitamin takviyesi

Yazının Giriş Tarihi: 06.01.2018 07:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.01.2018 07:18

Bir yerlerden tavsiye alarak, muayene ve tetkik olmadan yani rastgele vitamin almak biraz moda oldu son yıllarda. Takviye hapı diye alınan bu ilaçlar vücudu gerçekten de '' takviye '' ederler mi? Bu tür ilaçları alanlar daha sağlıklı olurlar mı? Bu soruların cevabı maalesef hayır. Hatta, muayene ve tetkik olmadan vitamin kullanmak bazen zararlı bile olabilir.

     Muayene ve tetkikler sonucunda vücutta herhangi bir vitamin veya mineral eksik bulunduğunda ise bu eksikliğin giderilmesi sağlık için çok olumlu sonuç verebilir.

     Bu konuyu daha iyi anlamak amacıyla 55 yaş ve üzerindeki 38 000 i aşkın kadın 20 yıl süre ile izlenmiş. Hekim tavsiyesi dışında, kendiliklerinden vitamin ve mineral kullanan ve kullanmayan kişiler arasında yaşam süreleri bakımından karşılaştırmalar yapılmış. Takviye ilaç adıyla kullanılan  ilaçların çoğu, yaşam sürelerinde bir artış sağlamamış. Sadece, kalsiyum kullananların yaşam sürelerinde hafifçe bir artış belirlenmiş. Demir kullananlarda ise yaşam süresi kısalmış. Tekrar etmek istiyorum ki burada incelenen kişiler kendiliklerinden ilaç kullananlardır. Demir eksikliğinde, önce sebebin aranması, sonra da hekim önerisiyle demir ilacı kullanılması elbette doğru ve yararlı olup bugünkü konumuzun dışındadır.

     Mayo clinic tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre takviye E vitamini kalp yetmezliği riskini arttırabilir ve erken ölümlere neden olabilir. Aynı kliniğin araştırmasına göre, günlük 200 mg ın üstündeki B 6 vitamini sinir uçlarında ağrıya ve nöbetlere neden olmaktadır. National İnstutes of Health tarafından yapılan bir araştırmaya göre ise gereğinden fazla A vitamini kemikler için zararlı olmakta.

     Çok sayıda vitamin içeren haplar ( Multivitamin ) doğal beslenme ile alınan vitaminlerin yerini alamaz. Bu ilaçlar yeterli beslenmeyen kişilerin vitamin ihtiyaçlarının karşılanması bakımından da sihirli bir çözüm değildir.

     Gıdalar, sahip oldukları çok sayıda vitamin ve minerali birlikte sunarlar bize. Bunların tek tek veya multivitaminlerde olduğu gibi bazılarının birlikte olması, gıdalarla vitamin ve mineral almanın yerini tutamaz. Birçok gıda, sahip oldukları vitamin ve minerallerin yanı sıra lif de içerir. Liften zengin diyetin hem bağırsakların iyi çalışması hem de kalp sağlığı için yararlı olduğu da çok iyi bilinen bilimsel bir gerçektir. Gıdalar anti oksidan madde adı verilen ve başta kanser olmak üzere bir çok kronik hastalığa karşı koruyucu özellikleri olan maddeler de içerebilir.

     B 12 ve D vitamini eksikliğine ileri yaştaki kişilerde çok sık rastlanır. Bu nedenle yaşlıların takviye anlamında B 12 ve D vitamini kullanmalarında problem yoktur. Hamilelerin ise folik asit kullanmaları bebeklerinin sağlığı için yararlı ve hatta gereklidir.

     Doğru ve dengeli beslenen sağlıklı insanlarda vitamin ve mineral eksikliği oluşması sık rastlanan bir durum değildir.

     Sağlıklı günler diliyorum sizlere.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.