Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Verimli, etkin ve eğlenceli bir tatil için…

Yazının Giriş Tarihi: 29.06.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.06.2019 00:01

Okulların kapanmasıyla birlikte çocuklar uzunca bir yaz tatilinin heyecanı içerisine girmiştir. Çocuklara göre yaz tatili keyif ve eğlenceyi ifade etse de, ebeveynlerin yaz tatilini verimli hale getirebilmek için rehberlik etmesi gerekmektedir.

Okulların açık olduğu dönemde anne ve babalar işlerinden arta kalan vakitlerini planlama konusunda daha rahat olurlar. Ancak okulların tatile girmesi ile birlikte çocukların tüm gün evde olmaları bu planlamaları yapmayı biraz zorlaştırabilir ve dolayısı ile ebeveynleri biraz endişelendirebilir. Bu nedenle daha doğru ve kaliteli zaman programı yapmak, ebeveynlerin hem kendi işlerini, hem de çocukların ihtiyacı olan tatil planlamasını daha da kolaylaştırabilir. Bu planlamayı yaparken çocukların okul dönemindeki erken kalkma, ders çalışma gibi sorumluluklarına ara verdikleri, onların yorgun olduğu ve enerjilerini toplamaları gerektiği bir dönem olduğu ve onların kendi ihtiyaçlarının olduğu unutulmamalıdır.

Planlama yaparken nelere dikkat edilmelidir;

Çocukların okul döneminde yapamadıkları üzerinde durun:

Okul dönemindeki sorumluluklarla birlikte zamanın neredeyse tamamını eğitimi için harcayan çocuklar, yapmak istediği birçok etkinliği gerçekleştiremezler. Gezip görmek istedikleri gezi alanları, ailece yapmak isteyip yapamadığınız aktivite ve etkinlikler üzerinde durarak, birlikte geçireceğiniz zamanları arttırıp, kaliteli ve etkin vakit geçirebilirsiniz.

Tatil olduğu için kitap okumaktan vazgeçmelerine izin vermeyin:

Çocuklar okul döneminde, ders çalıştıkları zaman dilimlerinde kitaplar ile oldukça fazla zaman geçirirler. Bu durum onları biraz kitap okuma fikrinden soğutabilir. Ancak okul döneminde ders kitapları dışında istedikleri kitapları okumaya fırsat bulamayabilirler. Tatil programını yaparken bunu dikkate alarak bu konuda onları teşvik edebilirsiniz. Yaz tatilinde ailece bir kitapçıya giderek çocuklarınızın kendisine hitap eden kitapları seçmelerine izin verin. Sizde kendiniz için kitap seçerek, okuduğunuz kitaptan ne kadar zevk aldığınızı onlara anlatarak, motive edin ve dikkatlerini yoğunlaştırmalarını sağlayın.

Kendilerini keşfetmelerini engellemeyin, gözlemleyin:

Yaz tatilleri çocukların sadece okuldan kalan zamanda dinlenmeleri için yaratılmış bir zaman dilimi değildir. Derslerinden ve eğitimden kalan bu zamanda kendilerini keşfetme, geliştirme, sosyalleşme, yaratıcılığını arttırma, problem çözme, planlı yaşamayı öğrenme gibi becerileri geliştirmesine olanak sağlayın.

Çocukların ihtiyaçlarına kulak verin:

Çocuklar okul döneminin neredeyse tamamını masa başında, eve geldikleri zaman diliminde de ders başında geçirmek zorunda bırakılıyor. Günümüz koşullarında da çocukların sokakta oynamasının yarattığı güvensiz ortam koşulu, bunun yanı sıra teknolojiye olan ilgilerinin ne yazık ki bağımlılık haline gelmesi onların zamanının tamamını kapalı ortamda geçirmesine neden oluyor. Bu nedenle çocuklarınızın ilgi ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak spor, tiyatro, müzik gibi aktivitelere yönlendirebilirsiniz.

Yaz tatili akraba ilişkilerini ve sosyal ilişkileri geliştirmek için önemlidir:

Okul döneminde çocukların akraba ve çevre ile ilişkileri neredeyse bitmiş hale geliyor. Dolayısıyla ebeveynlerinde sorumlulukları oldukça fazla olduğu ve gerek ödevlerde, gerekse okul ile ilgili ihtiyaçlarda etkin rol oynadıkları için akraba ilişkileri zarar görüyor. Yaz tatili tam da bu açığı kapatmak için biçilmiş kaftan. Akraba ve arkadaş çevreniz ile planlar yapabilir, çocuklarınızın bu ilişkileri geliştirmelerini bu anlamda olan açıklarını kapatmalarını sağlayabilirsiniz.

Düzenli ve aktif bir şekilde pekiştirme saatleri düzenleyin:

Yaz tatilinde günün belli bir diliminde okulda öğrendikleri bilgileri unutmamaları için pekiştirme saati planlanmalıdır. Bu çok yoğun bir plan olmamalı ve istedikleri aktivitelerden hemen önce yapılmalıdır. Çocuğun tam olarak okulla bağının kopmaması, okula donanımlı olarak dönmesi ve tekrar oryantasyon sürecine geri dönmemesi için gereklidir.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.